Az influenza kezelése | Gyógyszer nélkül is lehetséges?

Az influenza kezelése | Gyógyszer nélkül is lehetséges? 1

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség, a vírus leggyakrabban a torkot, a hörgőket, és a tüdőt támadja meg. Bár gyógyszerekkel is kezelhető, érdemes kipróbálni az influenza természetes gyógymódjait: ezek kevésbé terhelik meg a szervezetet, ráadásul rendkívül hatékonyak.


Az influenza az egyik leggyakoribb szezonális megbetegedés, ha nem kezelik megfelelően, a legyengült immunrendszerű betegeknél, akár halálos szövődményeket is okozhat. Bár az influenza elleni védőoltás széleskörű védelmet nyújt, azonban nem árt tudni, hogy mivel évente számos új vírustörzs üti fel a fejét, az oltás nem mindig hatékony, vagy csak részleges védettséget ad. Ha a betegség kialakult, a legfontosabb az immunerősítés és a tünetek enyhítése, melyre számos természetes módszer áll a rendelkezésünkre. Amikor kiválasztjuk a kezelés módját vegyük számításba, hogy az influenza könnyen összetéveszthető az egyszerű megfázással, utóbbit azonban baktériumok okozzák, míg az influenzát vírusok – ezek az antibiotikumokra egyáltalán nem reagálnak.

Influenza kezelése és megelőzése

Bár a megfázásból nem lesz influenza, de a betegségek között azért van kapcsolat. A legyengült immunrendszer fogékonyabb a megbetegedésekre, ezért ha már megfáztunk, kevesebb eséllyel győzzük le a szervezetünkbe kerülő vírusokat. Az sem segít a helyzeten, hogy a hideg évszakban többet tartózkodunk zárt helyeken, ahol a fűtés száríja a levegőt: ez remek táptalaja a kórokozók elszaporodásának. Az influenza kezelése, mint a legtöbb betegség esetében, a megelőzéssel kezdődik. Ha mégis megbetegedtünk, érdemes betartani néhány egyszerű szabályt, amelyekkel az influenza kezelése kemikáliák nélkül is hatékonynak bizonyulhat:

  • Pihenjünk minél többet;
  • Akár az orvosságok helyett is fogyasszunk gyógyteákat, főzeteket;
  • Erősítsük immunrendszerünket friss gyümölcsökkel, zöldségekkel;
  • Emeljük meg a napi folyadékbevitel mennyiségét;
  • Kerüljük az alkoholos italok fogyasztását;
  • Ne dohányozzunk;
  • Kiemelten ügyeljünk a higiéniára, hazaérve mindig mossunk kezet.

Mivel az influenzát vírus okozza, hiába nyúlunk antibiotikumokhoz, ezek magát a betegséget nem fogják megszüntetni. Az viszont igaz, hogy a megfázásos – bakteriális – tüneteket enyhíthetik. Ne felejtsük el, hogy az antibiotikumok a bélflóra jótékony baktériumait is pusztítják, ezért a kúra idején gondoskodjunk a probiotikumok és a prebiotikumok beviteléről. A probiotikumok (táplálékkiegészítők, joghurt stb.) tartalmazzák a szervezet számára létfontosságú baktériumtörzseket, amelyek a prebiotikumokat (növényi rostok pl. inulin) fogyasztják.

Influenza kezelése: segíthet a cink és a növények

Az influenza kezelése során ajánlott a cink megemelt bevitele. Remek immunerősítő és fertőtlenítő hatásokkal bír, már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a sebek, valamint a gyulladással járó fertőzések kezelésére. Bőven találhatunk belőle a hal- és húsfélékben, valamint a gabonákban. Kiemelkedően magas cinktartalommal rendelkezik a búza- és a zabcsíra, valamint az olajos magvak.

Az influenza kezelése remek alkalom a megemelt gomba, vagy tojásfogyasztásra, valamint a betegség idején kifejezetten ajánlott az antioxidáns csokoládé vagy a forró kakaó. Az influenza kezelésének érdekében fogyaszthatunk nyers, vagy vízben higított sörélesztőt is.

Szintén segítségünkre lehet a bodza: a virágokból készült főzete, vagy pár kanálnyi bodzalekvár gyorsítja a gyógyulást, hatása megegyezik az antibiotikumokéval, ráadásul kiváló vírusölő, fertőtlenítő, köptető, köhögés csillapító, és a gyógyszerekkel szemben, nem irritálja a bélrendszerünket. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a bodza enyhe hashajtóhatással is rendelkezik, ami azért fontos, mert az influenza hatására a fekvő betegek esetében gyakran renyhül a bélmozgás, ezért az ürítés nehézkéssé válhat, ami gyomorpanaszokhoz vezethet.

Az influenza kezelése szinte nem létezik kamillatea nélkül: enyhíti a felső légúti panaszokat, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, valamint kiváló fertőtlenítő és nyugtató hatásokkal bír, elősegíti a beteg nyugodt pihenését. A betegség alatt bármilyen főzetet, teát választunk, próbáljuk minél melegebben – de 65 foknál nem forróbban, e felett ugyanis károsodhat a nyálkahártyánk – fogyasztani. Kényeztessük magunkat húslevessel, de egyéb levesek is asztalunkra kerülhetnek –zöldségleves, halászlé, stb. Nemcsak segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, de a vitaminok és ásványi anyagok pótlására is tökéletesek!

Influenza kezelése külsőleg

Otthonunkban szinte minden fellelhető ahhoz, hogy az influenza kezelése egyszerű legyen. Nézzük, mire lehet szükségünk hozzá:

  • Nincs háztartás lábos, és törölköző nélkül: semmi szükségünk arra, hogy drága gépekbe öljük a pénzt, hiszen már nagyanyáink is ezt használták az inhaláláshoz. Hogy a forró gőz hatékonyságát növeljük, keverhetünk bele rozmaring-, zsálya, eukaliptusz vagy menta illóolajakat, de az egyszerű konyhasó is csodákat tehet. A gőzök kitisztítják a légutakat, ezáltal könnyítik a légzést, kiválóan nyugtatják a makacs köhögést, valamint fertőtlenítő hatásuk révén könnyedén elbánnak a kórokozókkal.   
  • Láz estén alkalmazhatunk jeges pakolást: a jeget összetörve egy zacskóba helyezzük, majd egy kisebb frottír törölközőt tekerünk köré. Erős láz esetén, naponta több alkalommal, 5-10 percig alkalmazzuk.
  • Magas láz esetén: hatékony lehet a meleg, körülbelül 40 fokos fürdő, vagy egy rövidebb zuhany. Arra azonban figyeljünk, hogy a helység alaposan fűtve legyen, a vízből kijőve pedig alaposan szárítkozzunk meg, és azonnal öltözzünk fel. Ellenkező esetben csak rontunk az állapotunkon, és az influenza kezelése nem lesz sikeres.

Mit mondanak a tudósok?

Amerikai kutatók tudományos kísérleteket elemezve megállapították, hogy a cinkben gazdag étrend segíthet a H1N1 vírus okozta influenza, illetve egyes megfázásos szövődmények megelőzésében. A kakaó influenzaellenes hatását vizsgálták japán tudósok, akik arra jutottak, hogy a kakaó aktiválja a természetes immunitást, növeli az influenza védőoltas által kiváltott immunválaszt, és segít legyőzni a vírusfertőzést.

Hivatkozások:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/diagnosis-treatment/treatment/txc-20248141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16509437

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025769/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20088240

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1070843/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866616/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25847473

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email