Influenza elleni maszk

Influenza elleni maszk 1

A kereskedelemben kapható sebészmaszk (influenza elleni maszk) használatával, jelentősen csökkenthető a megfázás és az influenza cseppfertőzés útján –köhögés, tüsszentés– történő terjedése. Ez az egyszerű és pénztárcabarát megoldás különösen akkor hatékony, ha a megfázás és az influenza ellen is hatékony sebészmaszkot, a fertőzöttek és a fertőzés veszélyének fokozottan kitett személyek egyaránt alkalmazzák

 

A hűvös évszakkal, beköszönt a megfázások és az influenza időszaka is. Szerencsére egészségünk megőrzése érdekében számos megoldás áll a rendelkezésünkre. Ezek közül, az egyik leghatékonyabb –mégis kevésbé népszerű– az influenza elleni maszk használata, mely az immunrendszer megerősítésével kiegészülve, nagy eséllyel megelőzhetőek a légúti megbetegedések, a megfázás és az influenza. A University of New South Wales klinikai vizsgálatából kiderül, hogy az otthon is maszkot viselők körében négyszer nagyobb az esélye annak, hogy elkerülik a megfázást. Kedvező eredményeket hozott a University of Michigan School of Public Health, több mint 1000 egyetemista részvételével megtartott kutatása is, amelyből kiderült, hogy a sebészmaszk és az alkoholos kézfertőtlenítő használata jelentősen csökkenti az influenzaszerű megbetegedések kialakulását. A megfázásos tüneteket tapasztaló beteg megakadályozhatja a cseppfertőzést úgy is, hogy tüsszentéskor és köhögéskor eldobható zsebkendőt használ, ennek hatékonysága azonban elenyésző, az influenzamaszkhoz képest.

 

A maszk azért önmagában nem biztos, hogy elég

Természetesen, az influenza maszk csak a légutakat óvja –hiába viseljük, ha hazatérve nem mosunk azonnal kezet–, ahogyan az sem mindegy, hogy a megfelelő étrenddel, a D-vitamin és a C-vitamin megelőző jellegű szedésével, életmódváltással, illetve táplálékkiegészítők segítségével, mennyire tudjuk megerősíteni immunrendszerünket.

 

Kinek ajánlott az influenzamaszk viselése?

  • Azoknak a betegeknek, akik otthonukban nem tudják elkerülni, hogy a velük élőktől mindig legalább egy méter távolságot tartsanak.
  • Olyan betegeknek, akik kénytelenek elmenni otthonról –például orvoshoz–, és elkerülhetetlenül közvetlen kapcsolatba kerülnek –tömegközlekedési eszközök használata, vásárlás, stb. során– másokkal. 
  • Egészséges személyeknek, akik, különösen zárt helyen, gyakran kerülnek kapcsolatba másokkal, hiszen bárkiben „ott bujkálhatnak” a kórokozók.

 

Nem mindegy, hogyan használjuk

Amennyiben az influenza maszk használata mellett döntünk, nem árt, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal:

  • A maszk felhelyezése előtt mindig mossunk kezet
  • A maszkot úgy helyezzük fel, hogy orrunkat és szájunkat teljesen elfedje. Illeszkedjen minél szorosabban, azaz a lefedett részek és a maszk között csak minimális rések lehetnek.
  • Használat közben, kerüljük el a maszk megérintését. Minden alkalommal, amikor hozzáérünk egy használt maszkhoz –például a levételekor–, mossunk alaposan kezet folyó vízzel és szappannal, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt.
  • Ha az arcon viselt maszkot nyirkosnak, nedvesnek érezzük, haladéktalanul cseréljük le egy száraz és tiszta darabra.
  • Soha ne használjuk újra ugyan azt a maszkot.
  • Mielőtt a maszkot eltávolítjuk, mossunk kezet. Ne érintsük meg  a használt maszk elejét.
  • A használt maszkot azonnal dobjuk ki

 

Tudtad?

Kétféle influenza ellen használható maszk van forgalomban: az úgynevezett higiénia, vagy sebészmaszk, és a légszűrős maszk, amely főleg a mikro porok, pollenek megszűrésére használatos.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email