Miért jó választás az inhalálás megfázás ellen?

Miért jó választás az inhalálás megfázás ellen? 1

Modern világukban már kevésbé divatos, pedig azt nagyanyáink is jól tudták, hogy az inhalálás megfázás ellen az egyik legjobb gyógymód. Lerövidíti a betegedés lefolyásának idejét, valamint csökkenti a kellemetlen tüneteket. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy az inhalálás akkor a leghatásosabb, ha időben hozzáfogunk, lehetőleg többféle gyógynövényt, vagy illóolajat váltogatva.


Az inhalálás a megfázás ellen természetes és gyengéd gyógymód, az sem lényegtelen, hogy a gyógyszerekkel ellentétben, nincsenek kellemetlen mellékhatásai. A belélegzett forró – de nem égető – gőz hatására, a légutak felszabadulnak, ezáltal könnyebbé válik a légzés. Attól függően, mit használunk inhalálásra, az eljárás, amely maximum 10 percet vesz igénybe, csökkenti a fájdalmat, valamint megakadályozhatja a fertőzés továbbterjedését. Ráadásul, az inhalálás roppant egyszerű, hiszen nincs hozzá másra szükségünk, mint egy lábosra, vízre, valamit egy törölközőre, mellyel az inhalálás során lefedjük a fejünket, nehogy „megszökjön” a gyógyító gőz.

Hogyan tegyük hatékonyabbá?

Már maga a forró gőz is tisztítja a légutakat, ám egyéb, a legtöbb háztartásban fellelhető gyógynövénnyel, illóolajjal még tovább növelhetjük az inhalálás megfázás elleni hatását. Lássuk, melyek ezek:

  • Gyömbér: a friss gyökérből vágjunk le nagyjából egy 3 centiméteres darabot. Nem fontos meghámozni, elég, ha alaposan megmossuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk, esetleg felaprózzuk. Forraljuk össze fedő alatt két bögrényi vízzel, majd inhaláljunk a szokásos módon. Ha nem tudunk friss gyömbért beszerezni, a megjelölt vízmennyiségbe szórjunk bele két teáskanálnyi szárított, őrölt gyömbérport. Inhalálás után a főzetet ne öntsük ki. Amennyiben friss gyömbérrel készítettük, szűrjük le, és kortyolgassuk el egy kevés mézzel ízesítve.
  • Fokhagyma: zúzzunk szét, vagy reszeljünk le három gerezd fokhagymát, majd adjunk hozzá egy evőkanálnyi almaecetet. Öntsük le az egészet egy fél liter forró vízzel, és inhaláljunk. Ez a recept szintén felhasználható másra is. Az inhalálás közben megfőtt fokhagymát keverjük össze egy pár csepp eukaliptusz illóolajjal. Borogatásként, steril géz közé téve, a mellkasra helyezve, szintén elősegíti a légutak megtisztulását.
  • Szódabikarbóna: a régmúltban, főleg alacsony ára, és sokrétű háztartási felhasználása miatt, az inhalálások egyik legelterjedtebb adalékanyaga volt. Nem kell hozzá más, csak fél liter forró víz, ebben keverjük el a pár evőkanálnyi szódabikarbónát. A szokásos módon inhalálunk vele, legalább 15 percen keresztül.
  • Kamilla: a régmúlt másik nagy slágere volt a megfázás ellen. Fél liter forró vízbe szórjunk egy bő maréknyi szárított kamillavirágot, hagyjuk állni 5 percig, majd inhaláljunk. Amennyiben nincs otthon szárított kamillavirág, megteszi a filteres kamilla is. Inhalálás után, magában, vagy édesítve el is fogyaszthatjuk. A kamillás inhalálás nemcsak az eldugult orrot tisztítja, miközben fertőtleníti a légutak nyálkahártyáját, de a kezdődő fülgyulladással is hatékonyan veszi fel a harcot. Ilyenkor egy koncentráltabb kamillás főzettel itassunk át egy gézdarabot, gyengéden helyezzük a beteg fülbe, majd fedjük be a fejünket egy törölközővel vagy egy vékonyabb sapkával, nehogy huzatot kapjunk.

Keverve még hatékonyabb

Tegyünk fél liter forró vízbe, egy evőkanálnyi szárított eukaliptusz levelet, vagy 4-5 cseppet az illóolajából, egy kiskanál – akár szárított – kakukkfüvet és pár friss fenyőrügyet. Utóbbit frissen, mi magunk is beszerezhetjük, és bár veszít hatékonyságából, a mélyhűtőben hónapokig eláll, ezért bármikor felhasználható. Ez a fajta inhalálás megfázás ellen akkor a leghatékonyabb, ha naponta két-három alkalommal alkalmazzuk.  

Gépesítve is inhalálhatunk

Aki ódzkodik a hagyományos inhalálástól, annak sem kell lemondania róla, hiszen már számos, könnyen beszerezhető inhaláló készülék létezik. Előnyük, hogy aránylag gyorsak, és nem olyan kényelmetlen a használatuk, mint amikor 10 percig hajolunk egy lábas fölé. A kezeléshez felhasznált adalékanyagokat közvetlenül a légutakba permetezi. Nem izzasztó érzés, mint a hagyományos inhalálási módszer, viszont ebben az esetben lemondunk a gőz jótékony hatásairól. Használhatjuk sima sóoldattal, vagy pár csepp illóolaj segítségével, a legjobb választás a kamilla, a zsálya, a rozmaring, levendula és az eukaliptusz. A hozzáadott illóolaj mennyiségét, a gép tartályának mérete határozza meg. Használat után a maszkot, és a mobil részeket alaposan tisztítsuk meg, mert a kilélegzett kórokozók könnyen megtelepedhetnek rajtuk.  

Mit mondanak a tudósok?

Izraeli kutatók 62, megfázással diagnosztizált beteg részvételével vizsgálták az inhalálás megfázás elleni hatását. A betegek fele naponta kétszer, húsz percen keresztül, 42-44 fokos levegőt szívott be orron keresztül. A kezelést kapóknál gyorsabban enyhültek a megfázás tünetei, illetve tisztultak ki az orrjáratok, mint azoknál, akik nem inhaláltak.  

Tudtad?

Akárhányszor inhalálunk naponta, az eljárás hatásosabb, ha a különféle gyógynövényeket, illóolajakat kombináljuk. Fontos, hogy ez napi legalább két alkalommal történjen, az utolsót időzítsük közvetlenül a lefekvés idejére. Az inhalálás segít megszüntetni az orrdugulást, a torokfájást és a nehézlégzést, ezáltal alvásunk is nyugodt és pihentető lesz, ami nélkülözhetetlen a gyors gyógyuláshoz. Inhalálás után arcunkat mindig töröljük teljesen szárazra, máskülönben egy kisebb huzat is ronthat a betegségünkön. A hosszú hajjal rendelkezők, lehetőség szerint, az inhalálás előtt takarják le hajukat: erre teljesen megfelel egy jól záródó zuhanysapka.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3303983
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024671
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email