Ínhüvelygyulladás kezelése │ Léteznek természetes kúrák

Ínhüvelygyulladás kezelése │ Léteznek természetes kúrák 1

Az ínhüvelygyulladás, ahogyan neve is mutatja, nem más, mint egy, vagy több ínhüvely begyulladása: mivel az emberi testben 267 ínhüvely található, szinte elkerülhetetlen, hogy életünk során, ne szembesüljünk ezzel a kellemetlen, és fájdalmas betegséggel. Szerencsére az ínhüvelygyulladás kezelése több módon is lehetséges, ehhez azonban tisztában kell lenni a kiváltó okokkal.


Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban a kéz, és a láb ujjait érinti, de gyakran előfordulhat az ujjak környéken: a sarkakon, a csuklón, és a vállon, ahogyan a könyökben is kialakulhat. Bár egy igen zavaró kórról van szó –hiszen nem csak maga a gyulladással érintett terület válik fájdalmassá, hanem sok esetben sajgó duzzanat, vagy daganat alakulhat ki –, az ínhüvelygyulladás kezelése otthoni körülmények között is megoldható, fontos azonban, hogy minél előbb kezdjük el a terápiát. Ehhez ismernünk kell az ínhüvelygyulladás okait, és a betegség súlyosságát, valamint lefolyását befolyásoló egyéb tényezőket.

Figyeljünk a tünetekre

Kezdeti tünetei igen különfélék lehetnek, az ínhüvelygyulladás azonban minden esetben fájdalommal jár, ami a gyulladás mértékének arányában idővel egyre kellemetlenebbé válik. A végső fázisban az érintett terület már a nyugalmi állapotban is sajog, nem csak a mozdítás hatására, valamint az erőltetett mozdulatok apró, pattogó hangot váltanak ki. Nem érdemes azonban eddig várni, saját érdekünkben gondoskodjunk róla, hogy már az első panaszok megjelenésekor elkezdődjön az ínhüvelygyulladás kezelése.

Ínhüvelygyulladás okai: növeli a kockázatot a számítógép és a mobiltelefon

Az ízületek mozgását az inak közvetítésével az izmok végzik el. Az inak egy védőhüvelyben, az ínhüvelyben haladnak, amely egy összetett felépítésű, kettős falú cső: a belhártyájában termelődő ízületi nedv járul hozzá az ín szabad mozgásához, valamint óvja a felületét a sérülésektől. Amikor az ízületet túlerőltetjük, a hártya sérülést szenved, ennek eredménye a ínhüvelygyulladás. Ezen kívül, az ínhüvelygyulladás oka lehet egy rossz mozdulat vagy a folyamatos, helytelen testtartás, de egy nagyobb ütés, illetve a gyakran ismétlődő, finommechanikai mozdulatok –ilyen a kézírás, a számítógépes egér használata, a gépelés vagy a mobiltelefon „nyomogatása” – is kiválthatják. Az ínhüvelygyulladás kezelése érdekében nem árt tudnunk, hogy növelik a betegség kockázatát a fertőzések, reumás megbetegedések, valamint a diabétesz. Az idő sem nekünk dolgozik, mivel idős korban az ízületek vesztenek rugalmasságukból, ezért könnyebben kialakul az ínhüvelygyulladás. Súlyosbíthatja az ínhüvelygyulladás tüneteit a helytelen táplálkozás, főként az adalékanyagokban gazdag élelmiszerek, valamint bizonyos tejtermékek fogyasztása hozzájárul a panaszok fokozódásához.

Az ínhüvelygyulladás kezelése: természetes megoldások

  • Pihentetés: bármelyik testrészünkön jelenik meg az ínhüvelygyulladás, nagyon fontos, hogy pihentessük a sérült területet, ezzel elkerülhetjük a további sérülések kialakulását, és ezáltal a panaszok rosszabbodását. Ha erre nincsen lehetőségünk, jó szolgálatot tesz a fáslizás, ami enyhíti az ínhüvelygyulladás tüneteit.
  • Jegelés: mérsékli a fájdalmat a jég, de csak akkor, ha a fájdalom jelentkezését követő első 24 órában, az akut fázisban készítünk belőle hűtő borogatást. Ezt követően viszont a jég alkalmazása már káros lehet, ezért az ínhüvelygyulladás kezelése hosszabb távon ezzel a módszerrel nem ajánlott.  
  • Aloe vera: kiváló regeneráló, kifejezetten hatásos az ínhüvelygyulladás kezelése esetén. 2-3 friss leveléből kanalazzuk ki a nedves részt, és keverjük össze harmadpohárnyi forró vízzel, míg nem kapunk egy krémes „papit”. Kenjük be vele a beteg felületet, majd az egészet tekerjük át steril gézzel.
  • Sós, ecetes fürdő: egy kisebb műanyag edényt töltsünk meg meleg vízzel, amibe beledobunk egy kanálnyi sót, és egy pohár −lehetőleg− fehér borecetet. Mártóztassuk meg benne az ínhüvelygyulladás miatt fájdalmas területet nagyjából 15-20 percig. Naponta háromszor ismételhetjük.
  • Eukaliptusz: az ínhüvelygyulladás kezelése a gyulladás- és fájdalomcsillapító eukaliptusszal különösen hatékony. A legjobb, ha friss leveleket használunk, ám az eukaliptusz illóolaj is segítségünkre lehet. Még gyorsabb eredményt érhetünk el, ha egy kiskanálnyi kókuszolajjal összekeverjük (az illata is kellemesebb), és az ínhüvelygyulladás mérséklésére, pakolásként alkalmazzuk.  

Ínhüvelygyulladás kezelése belsőleg

A C-vitamin nem csak erős antioxidáns, immunerősítő, hanem kiváló gyulladáscsökkentő is. Az ínhüvelygyulladás kezelése alatt fogyasszunk minél több C-vitamin tartalmú táplálékot, lehetőleg nyersen: citrusféléket, csipkebogyót, papayát, kivit, sütőtököt, erős paprikát, vöröshagymát. Ez utóbbi illata nem mindenki száméra kellemes, de igazi C-vitamin bomba! Szintén jó szolgálatot tesznek az ínhüvelygyulladás kezelésekor az omega-3 zsírsavakban bővelkedő olajos magvak, a dió, a mandula és a földimogyoró.

Gyógyszeres kezelés esetén az akut ínhüvelygyulladás tüneteinek enyhítésére szájon át bevehető, szteroidmentes gyulladáscsökkentőket és krémeket, valamint szteroid injekciót használnak. Az előrehaladott, krónikus ínhüvelygyulladás lézer- vagy röntgenterápiával, illetve műtéttel szüntethető meg.

Mit mondanak a tudósok?

A Nottingham Egyetem (University of Nottingham) és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität München) kutatói megállapították, hogy a kurkuma legfontosabb összetevője, a kurkumin, képes blokkolni a gyulladásfaktorokat (gyulladáskeltő anyagokat) aktiváló géneket „bekapcsoló” NF-κB fehérjét. A kutatási eredmények a Journal of Biological Chemistry szaklapban olvashatók.

Tudtad?

Fáslizás helyett, az ínhüvelygyulladás miatt sajgó testrészre, a mozdulatlanságot biztosító, ugyanakkor könnyen használható rögzítősínt is tehetünk.   

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email