Veszélyes is lehet az inkontinencia – Mire figyeljünk?

Veszélyes is lehet az inkontinencia – Mire figyeljünk?  1

Az inkontinencia, azaz krónikus, akaratlan vizeletvesztés, a záróizmok elégtelen működésének az eredménye. Ezt a kellemetlen tünetet valamilyen betegség is kiválthatja, az esetek jelentős részében azonban a vizelési inkontinencia az életkor számlájára írható.


A vizelettartási képességet két nagy záróizom – húgyhólyag nyaki, húgycső záróizma – működésétől függ. A folyamatban részt vesznek továbbá a kismedencei izmok és szalagok, valamint idegek. Sokan a szégyenérzet miatt, csak későn fordulnak orvoshoz, pedig a vizelési inkontinencia időben elkezdett kezelésével megelőzhető lenne az állapot súlyosbodása. Az orvosi vizsgálat azért is nagyon fontos, mert az inkontinencia gyakran valamilyen betegség, funkciózavar következménye.

A vizelési inkontinencia okai

Az inkontinencia kiváltó oka lehet fizikai sérülés, húgyúti fertőzés, daganat vagy neurológiai betegség. Bárkinél és bármikor előfordulhat, azonban a betegség főként a középkorú és idősebb nőket érinti. Kutatások szerint a terhesség és a szülés a nők 20-40 százalékánál növeli az inkontinencia kockázatát, azonban az ilyen esetekben általában csak pár hétig tartó átmeneti állapotról van szó. Szintén időlegesnek tekinthető a klimax alatti inkontinencia. Férfiaknál a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vált ki a leggyakrabban inkontinenciát. Nemtől függetlenül, az idősödés is gyakori ok, mivel a kor előrehaladtával a záróizmok ellazulnak, gyengébbé válnak, ezért nem tudják megfelelően megakadályozni a vizelet önkéntelen távozását.

Inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelése attól függ, mi áll a panaszok hátterében. Amennyiben az idős kor számlájára írható, nők esetében a Kegel-féle intimtorna sokat javíthat a beteg állapotán. Húgyúti megbetegedés vagy gyulladás esetén mindig a közvetlen a kiváltó okot kell megszüntetni. Fontos, hogy a gyulladás akkor gyógyul gyorsabban, ha kerüljük alkohol- és a koffeintartalmú italokat, illetve valamennyire mérsékeljük a folyadékbevitelt.

Egyes gyógyszerek, elsősorban a vizelethajtók, a hashajtók és antidepresszánsok is előidézhetnek inkontinenciát, ez azonban általában csak a gyógyszerszedés alatt jelentkezik. A krónikus megbetegedések közül a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a gerincbetegségek, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a vesebetegségek következtében alakulhat ki inkontinencia, amit az alapbetegség kezelésével enyhíteni lehet.

Az inkontinencia típusai

  • Stresszinkontinencia

A stresszinkontinencia elsősorban a fiatal és a középkorú nőkre jellemző, de felléphet szülés után is, amikor a húgyúti záróizom meggyengül. Felléphet még medencekörnyéki- és prosztataműtétet követően. Rendszerint csak vizeletelcsöppenéssel jár, amit az alhasi nyomás, például nehéz tárgy emelése, tüsszentés, köhögés, nevetés fokozhat. Műtéttel, gyógyszeres kezeléssel, elektromos stimulációval vagy a Kegel tornával mérsékelhetők a panaszok.

  • Késztetéses inkontinencia

Erős, és hirtelen jelentkező vizelési ingerrel járó inkontinencia. A vizelet nagy mennyiségben ürül, a folyamat olyan heves, hogy nem tartható vissza, és nem állítható meg. Ezért a detrusor izom akaratlan összehúzódása a felelős, ami főleg idősebb korban fordul elő. A késztetése inkontinencia esetén segíthet, ha kerüljük a koffein-, alkohol- és buboréktartalmú italokat, a csokoládét és a savanyú gyümölcsöket.

  • Kevert inkontinencia

Általában a stresszinkontinencia és késztetéses inkontinencia keveréke, gyermekek esetében okozhatja fejlődési rendellenesség vagy pszichés megbetegedés is.

  • Túlfolyásos inkontinencia

Akaratlanul kevés vizelet ürül, vizelés után távozik még néhány csepp vizelet. Hátterében általában valamilyen elzáródás áll, mint például tumoros megbetegedés, de a túlfolyásos inkontencia oka lehet a húgyhólyag nem megfelelő összehúzódása is. Jelentkezhet székrekedés, hyperplasia, sclerosis multiplex, diabétesz, a herpes zoster és idegi sérülés tüneteként. Férfiaknál a megnagyobbodott prosztata zárhatja el a húgyhólyagból a húgycsőbe vezető nyílást.

  • Funkcionális inkontinencia

A legritkábban előforduló inkontinencia, általában már gyermekkorban kialakul. Elsősorban a mentális problémákkal élőknél fordul elő. Amennyiben a funkcionális inkontinencia oka fizikai elváltozás, ez lehet örökletes, míg hölgyeknél nőgyógyászati megbetegedések, traumák, sérülések következménye is.

  • Átmeneti inkontinencia

Csak időszakosan, rövidebb ideig fennálló betegségek kísérő tüneteként fordul elő. Az átmeneti inkontinencia oka lehet a húgyúti fertőzés, a mellékvese elégtelenség, a mozgáskorlátozott életmód és a súlyos székrekedés.

Mit mondanak a tudósok?

A fogyókúra és az inkontinencia kapcsolatát vizsgálták negyvennyolc, elhízott nő részvételével a University of California kutatói. A három, illetve hat hónapig tartó felmérés során kiderült, hogy a legalább 5-10 százalékos fogyás jelentős csökkenti a késztetéses- és a stresszinkontinencia kockázatát.

Tudtad?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint legalább 200 millióan szenvednek valamilyen fokú inkontinenciában.

 

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1557356/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0029784401015666

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476070/

http://jech.bmj.com/content/35/1/71.full.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3411204/

http://www.europeanurology.com/article/S0302-2838%2813%2900859-2/fulltext/global-prevalence-and-economic-burden-of-urgency-urinary-incontinence-a-systematic-review

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email