Irritábilis bél szindróma: az IBS okai kezelése

Nem genetikai hiba, nem fertőzés, nem szervi elváltozás: éppen ezért nehéz az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése. Ugyanis, egy funkcionális, működési zavarról van szó, amire jelenleg nincsen elfogadott gyógymód. Léteznek azonban módszerek, amelyek segítségével akár teljesen megszüntethetjük a panaszokat.


Az irritábilis bél szindróma, röviden IBS – az angol Irritable Bowel Disease kifejezésből – gyakrabban előforduló betegség, mint gondolnánk. Felmérések szerint a népesség 10 százalékát érinti. Nagyobb eséllyel alakul ki a nőknél, illetve a 20 és 50 év közötti korcsoportnál. Mivel tünetei nem jellegzetesek, diagnosztizálása a panaszok alapján, sokszor ütközik nehézségbe.

Miről is van szó?

Valójában az irritábilis bél szindróma a vastagbél krónikus, funkcionális betegsége, ami hosszú ideig fennáll, és/vagy rendszeresen visszatér. Pontosan nem tudni, mi okozza, annyi elmondható, hogy nincs a hátterében fertőzés, szervi- vagy genetikai elváltozás.

Leggyakoribb tünetei

Mivel könnyen összetéveszthető számos más, emésztési panasszal, nem árt, ha jobban odafigyelünk a változásokra, azok fennállásának idejére. Ha három hónap alatt, legalább hetente háromszor „találkozunk” legalább két tünettel az alábbiak közül, kérjük ki egy gasztroenterológus véleményét:

  • Az alhasi görcsök, puffadások megszűnnek közvetlenül az ürítés után.

  • Jelentősen megváltozik az ürítés gyakorisága.

  • Megváltozik a széklet állaga, kinézete.

Amennyiben a következő tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk szakemberhez, már csak azért is, hogy az irritábilis bél szindróma vizsgálata révén, kiszűrhessünk más, súlyos elváltozásokat, betegségeket:

  • Napi több, mint háromszori ürítés.

  • Heti háromnál kevesebb ürítés.

  • Nyálkás, vagy véres széklet.

  • Folyamatos alhasi görcsök, állandó puffadás, melyek ürítés után sem szűnnek meg.

  • Ok nélküli súlyvesztés.

  • Hirtelen fellépő vérszegénység.

  • Időszakosan megjelenő, ok nélküli hőemelkedés, láz.

Mindezekre a tünetekre még jobban kell ügyelnünk kisgyermekek esetében, vagy 50 éves kor felett.

Részletesebben a panaszokról

Ahogyan már említettük, az irritábilis bél szindróma egyik leggyakoribb tünete az alhasban érzett kellemetlen, feszülő érzés vagy görcsök, amelyek jelenléte általában az ürítés után szinte teljesen megszűnnek. Ennek ellenére egyéb problémákat is okoz: gyakori a krónikus hasmenés, székrekedés, vagy a kettő időszakos váltakozása. Az IBS-ben szenvedő betegek életminősége jelentősen romlik, hiszen a helytelen emésztés gátolja a létfontosságú tápanyagok helyes felszívódását, ami hiánybetegségekhez vezethet. Felmérések szerint a betegek több mint fele panaszkodik általános fáradékonyágra, gyengeségre, alvászavarokra, hosszú távon pedig akár depresszió is kialakulhat. Az irritábilis bél szindróma „áldozatait” sokszor lelkileg is megviseli a kór, hiszen az állandó puffadás, vagy a sokszor hasmenéssel járó, azonnali ürítési kényszer, a napi teendők ellátást is veszélyeztetheti. Szintén gyakori tünet a visszatérő fejfájás, migrénes görcsök, gyomorégés, és reflux, de sok esetben az irritábilis bél szindróma az intim szférát is negatívan befolyásolja.

Idővel rosszabbodhat

Bár, krónikus betegségről beszélünk, az irritábilis bél szindróma tünetei és intenzitása nem egyenletes. Általában minél régebben áll fenn, annál jobban állandósulnak a problémák, de katalizátorként működhetnek a különféle stresszhelyzetek is. Ezek lehetnek pszichológiaiak – például válás, anyagi gondok, gyász-, vagy fizikaiak, mint sebészeti beavatkozások, baktériumok, vírusok okozta fertőzések, de akár egy hosszabban tartó gyógyszeres kezelés. A jó hír azonban az, hogy sok más, gyulladással járó bélbetegséggel ellentétben – mint amilyen a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás –, az irritábilis bél szindróma nem változtat a vastagbél anatómiáján, és nem segíti elő a vastagbél- vagy a végbélrák kialakulását.

Az irritábilis bél szindróma kiváltó okai

Az IBS kialakulásának számtalan oka lehet – még ugyanannál a személynél is –, általában nincs egy fő „bűnbak”, hanem a körülmények adódnak össze kórosan. Okolhatóak érte különféle pszichológiai, szociális helyzetek, bizonyos betegségek, a fizikai- és lelkiállapot. Fontos szerepet játszanak a különféle biológiai faktorok is, mint például az emésztőrendszer érzékenysége, a renyhe bélmozgás, a különféle emésztőrendszeri fertőzések, tehát pontosabban: a bélflóra állapota, mely közvetlenül befolyásolja immunrendszerünk működését. Az irritábilis bél szindróma kialakulásának okait tehát szinte lehetetlen felsorolni, hiszen még nem is említettük a különféle ételintoleranciákat, allergiákat – például gluténérzékenység vagy laktózintolerancia –, valamint az örökletes emésztőrendszeri problémákat, deformációkat. Az viszont nyilvánvaló, hogy emésztőrendszerünk a második „agyunk”, azaz szoros összefüggésben áll az általunk elfogyasztott táplálékok minősége és mennyisége azzal, mennyire tudjuk bélflóránk egészségét megőrizni. 

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

Ahogyan láthattuk, az IBS kialakulását számtalan faktor határozza meg, ezért nincs rá univerzális megoldás sem. A beteg feladata is, hogy észrevegye, mik azok az élelmiszerek, amelyek felerősítik a panaszokat. Természetesen, első lépésként, nem árt egy ételallergia tesztet elvégezni. Nagyon fontos a helyes táplálkozás, és a bélflóra egyensúlyának visszaállítása, majd megőrzése. Ebben segítségünkre lehetnek a különféle probiotikus törzsek (probiotikumok), és a táplálékukként szolgáló prebiotikumok fokozott bevitele. Különösen hatékonyak a szimbiotikumok, amelyek az optimális arányban tartalmazzák a pro- és prebiotikumokat.

A hasmenés, vagy a székrekedés megszüntetésére is számos gyengéd, természetes gyógymód áll rendelkezésünkre: lehetőleg ezeket részesítsük előnyben, mert a kemikáliák szedése általában csak ront a helyzeten. Károsíthatják a bélflórát, valamint szervezetünk „függővé válik”, azaz hashajtó folyamatos szedése mellett, egy idő után, elmarad az ürítés. Hasonló a helyzet, csak fordított előjellel, a hasfogókkal, egy idő után hiába szedjük ezeket, megmarad a hasmenés, vagy a túl laza széklet.Remekül fogják a székletet a különféle frissen facsart citruslevek, míg a lenmag, a mályva és a psyllium bevitele rendszeressé teszik a székletet.

Irritábilis bél szindróma diéta

Kerüljük a puffadást fokozó ételeket – hüvelyesek, szénsavas italok –, de még a rágógumit is, amivel csak egy halom felesleges levegőt nyelünk le. Étkezzünk rendszeresen, és lassan, alaposan rágjunk meg minden falatot. A bélmozgás elősegítése érdekében, iktassunk be napjainkba rendszeres testmozgást. Hogy mit választunk, erősen függ fizikai állapotunktól és korunktól, de a hetente többször végzett, legalább 40 perces gyors séta is már csodákra képes.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email