Ízületi fájdalmak okai – Ízületi fájdalmak kezelése

Ízületi fájdalmak okai - Ízületi fájdalmak kezelése 1

Az ízületi fájdalmak sajnos sokakat érintenek, a rendkívül kellemetlen állapot ráadásul általában együtt jár az ízületi merevséggel és gyulladással, ami további panaszok forrása lehet. Ahhoz, hogy hatékonyan kezelhessük, ismerünk kell az ízületi fájdalmak okait.


Bár az ízületi fájdalmak okai sokfélék lehetnek, közös bennük, hogy függetlenek a beteg nemétől és az évszaktól. Ugyanakkor, gyakrabban fordulnak elő idős korban, de sajnos a gyerekeket sem kímélik. Az ízületi fájdalmak kezelése elsősorban az észlelt fájdalmi zónára (ujjak, vállak, térdek, könyök) összpontosul, pedig az ízületi fájdalmak okai között első helyen az immunrendszer gyengesége áll, ezért szervezetünk védelmi vonalának megerősítésére is mindenképpen szükség van.

Az ízületi fájdalmak okai

Az ízületi fájdalmak okai között meg kell különböztetnünk a krónikus és az akut állapotot. Ez utóbbit gyakran okozza sérülés (ficam, rándulás, stb.), vagy jelentkezhet egyéb betegségek tüneteként is (influenza, megfázás). A krónikus ízületi fájdalom viszont a legyengült immunrendszer állandó következménye: előidézheti a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő életvitel. E mellett az ízületi fájdalom okai között, igaz kisebb mértékben, de szerepet játszhat az is, ha rendszeresen nyirkos, párás, hideg helyen tartózkodunk, ami szintén próbára teszi az ellenálló képességünket. Bármi is legyen a kiváltó ok, az ízületi fájdalmak közvetlen hátterében szinte minden estben az ízületi hártya (synovium) begyulladásával kell számolnunk. Ennek a hártyának a fő feladata a porcok kenése és táplálása. Amennyiben a hártya, ritkább esetben a porc vagy a csont sérül, az immunrendszer természetes válasza a gyulladáscsökkentés, amelynek eredménye a gyakori duzzanat, az időszakos merevség, és/vagy a mozgatásra jelentkező erős fájdalom. Immunrendszerünk tehát állapota egyenes arányban áll az ízületi fájdalmak lefolyásával, legyen szó külső, vagy belső okokról.

Ízületi fájdalmak: gyulladás és egyéb kísérő tünetek

Az ízületi fájdalmak, legyen az állapot akut, vagy krónikus, általában reggel a legerősebbek. A mozgás hatására pár óra után jelentősen csökkenthet a fájdalomérzet, ám ha az ízületi fájdalom okai között valamilyen baleset „szerepel”, jobb, ha nem erőltetjük túl a sérült területet. Ahogyan a fájdalom, a merevség sem tart hosszú ideig: ha jól „bejáratjuk” a gyulladt részt, 10-20 perc után könnyedebbé válhat a mozgása. Amennyiben az ízületi fájdalmak oka nem sérülés, hanem a legyengült immunrendszer váltja ki, a panaszok általában szimmetrikusan jelentkeznek: azaz, ha fáj a jobb térdünk, valószínűleg rövid időn belül a bal is fájni fog. Gyakran az ízületi fájdalmak kialakulására már különböző előjelek figyelmeztetnek, ilyen a:

• fáradság;

• általános rossz közérzet;

• szem és/vagy ajak szárazság;

• izombizsergés.

Akut állapot esetén:

• láz;

• vérszegénység;

• reumás csomók keletkezése az érintett területen.

 

Az ízületi fájdalmak kezelése külsőleg

Mint oly sok más betegség esetében, az orvosi megoldások mellett, a természetet is segítségül hívhatjuk az ízületi fájdalmak kezelésekor. A gyógynövények közül a következőket használhatjuk külsőleg:

  • Ördögkarom: megtalálhatjuk krém, vagy illóolaj formában, csökkenti a fájdalmat és a duzzanatokat, valamint a gyulladást is. Külsőleg, közvetlenül a fájdalmas területbe masszírozva alkalmazzuk.

  • Árnika: az ízületi fájdalmak ellen segítségünkre lehet a hegyi árnika törzsoldata, melyet vízzel és glicerinnel hígítva, pakolásként használjunk.

  • Cayenne-bors: őröljük meg a magokat, keverjük össze vízzel, majd készítsünk belőle pakolást. Hatását gyorsan érezni fogjuk.

  • Olívaolaj: rendszeresen masszírozzuk vele a fájó ízületeket, egyszerre elég 2-3 cseppet használnunk a felület méretétől függően.  

  • Gyógynövények keverékei: sokat javíthat állapotunkon, ha 4 csepp kamilla-, 5 csepp rozmaring-, 5 csepp levendula illóolajat feloldunk nagyjából egy liter meleg vízben, majd naponta több alkalommal, legalább 20 percen keresztül borogatjuk vele a fájó területet. Ugyanilyen hatást érhetünk el a menta- és az eukaliptusz illóolajakkal, amelyek nemcsak csökkentik az ízületi fájdalmakat, hanem fel is frissítenek.

A gyógynövényeken kívül más természetes anyagokat is felhasználhatunk az ízületi fájdalmak kezelése során. Hatékony lehet a zöld agyagból vagy a fehér agyagból, langyos vízzel készített pakolás, amit legalább egy órán keresztül magunkon kell tartani. Arra ügyeljünk, hogy a pakolások soha ne legyenek forróak, csak kellemesen melegek.

Az ízületi fájdalmak kezelése belsőleg

Amennyiben szeretnénk felgyorsítani a külsőleg alkalmazott kezelések hatásait, fogyasszunk bodzavirág teát. Egy liter forró vízbe tegyünk 4 evőkanálnyi bodzavirágot, majd hagyjuk állni 15 percig. Ezt követően szűrjük le és azonnal fogyaszthatjuk, lehetőleg naponta kétszer, reggel és este. Készíthetünk gyömbérből is gyógyfőzetet is: kiválóan csökkenti az ízületi fájdalmakat, valamint a gyulladást, ehhez naponta két csészével igyunk belőle.

Bár nem mindenki kedveli, a brokkoli megemelt fogyasztásával is enyhíthetjük a panaszainkat, ráadásul segít megelőzni a csont- és porckopás előfordulását.

Tudtad?

Akár néhány, ruhába csavar jégkockával is enyhíthetjük az akut ízületi fájdalmakat, azonban ilyenkor mindig pólyáljuk be az érintett testrészünket.

Hivatkozások:

http://www.mayoclinic.org/symptoms/joint-pain/basics/causes/sym-20050668

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253394

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27180497

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email