Ízületi gyulladás tünetei és okai | Kezelési javaslatok

Ízületi gyulladás tünetei és okai | Kezelési javaslatok 1

Az ízületi gyulladás (arthritis) autoimmun, gyulladásos megbetegedés. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az immunrendszer helytelen reakciója miatt a szervezet „megtámadja” az ízületeket. Ahhoz, hogy időben megkezdődhessen a kezelése, tisztában kell lenni azzal, melyek az ízületi gyulladás tünetei, valamint az ízületi gyulladás okai.


Elsősorban a középkorúak betegsége az ízületi gyulladás (arthritis), ami általában 40-60 éves kor között jelenik meg először, és nagyobb eséllyel támadja meg a nőket. Amennyiben az ízületi gyulladás kezelése nem kezdődik meg időben, nem csak a fájdalmak erősödnek és állandósulnak, hanem az arthritis az ujjak, vagy a végtagok eldeformálódásához is vezethet. Ezért kell ismernünk az ízületi gyulladás tüneteit, mert így már az első panaszok jelentkezésekor elkezdhető a terápia.

Az ízületi gyulladás okai

Az ízületi gyulladás okai minden esetben valamilyen fertőzéshez kapcsolódnak. Mivel a kórokozók nem az ízületek megbetegítésével „foglalkoznak” először, kijelenthetjük, hogy az ízületi gyulladás egyszerre önálló betegség, és más szerv, vagy szervek megbetegedésének tünete. Az ízületi gyulladás okai leggyakrabban az emésztőszervben –főként a vastagbélben− jelentkező gyulladások, ahogyan a húgyúti, valamint a nemi szerveket érintő fertőzéseket is az előzmények közé sorolhatjuk. A gyulladásokat számos kórokozó idézheti elő, ezek közül különösen veszélyes a nemi úton terjedő chlamydia, és herpes simplex, az ízületi gyulladás tünetei ugyanakkor a szalmonellával is összefüggésbe hozhatók. Ritkán, az ízületi gyulladás oka egy már meglévő immunbetegség, ezek közül a Crohn-begetség és a lupus jelenti a legnagyobb kockázatot.  

Először az ujjak fájnak

Az ízületi gyulladás tünetei eleinte „csak” az ujjakat érintik, az arthritis gyakrabban fordul elő a kézen, mint a lábon. Egyik fő jellemzője, hogy igen „demokratikus” betegség, vagyis a gyulladás, a kezdeti gócpontból a többi ízületre is átterjed, mindez ráadásul szimmetrikusan történik: ha végre csillapodik a fájdalom az egyik ízületben, hamarosan a másik végtagunkon bukkan fel. Az ízületi gyulladás tünetei általában a fertőzést követő 1-3 héten belül jelentkeznek, a betegség az izomzatot és a csontokat is érintheti. A beteg a láb- és a kéz ujjain kívül a térdében és a bokáiban is észlelhet fájdalmat, a testrészek megduzzadhatnak. Szintén az ízületi gyulladás tünete lehet a derékfájás, míg sok esetben a gyulladás visszahat a fertőzött szervhez. Nem ritkák a húgyúti problémák, a folyamatos vizelési inger, a vizelés fájdalommal és égető érzéssel párosul, de előfordulhat prosztata- vagy hüvelygyulladás is. Főként a kezeletlen ízületi gyulladás tünetei, illetve következményei a szem és szájüreg problémák, például fekélyek megjelenése, valamint a különböző bőrpanaszok, pattanások.

Az ízületi gyulladás tünetei

  • Izom- és ínmerevség, amely főként ébredéskor nyilvánul meg. Az ízületi gyulladás tünetei közül az egyik legkellemetlenebb, általában legalább egy óra szükséges ahhoz, hogy az ízületek „bemelegedjenek”, és rendesen működjenek. Ennek következtében a panaszok a nap folyamán folyamatosan csökkennek.

  • Kóros súlycsökkenés is lehet az ízületi gyulladás tüneteinek egyike, aminek oka folyamatos gyulladásos állapot.

  • Bőrpír és kipirosodás az arthritis csúcspontja alatt a beteg területen: az ízületi gyulladás gyakori tünete.

  • Hasogató fájdalom, ami a betegek többségénél az időjárás változások alatt felerősödik. Az előrehaladott ízületi gyulladás jellemző tünete.

  • Csökkenő finommozgások is megkeserítik az arthritisben szenvedők mindennapjait. Az ízületi gyulladás tünetei a kéz funkcionalitását is veszélyeztetik. Ilyenkor a megszokott mozdulatok elvégzése, mint például könnyebb-nehezebb tárgyak megemelése, az apróbb tárgyak használata –pl. írás, varrás, stb.−, de akár még a vezetés is nehézséget okoz.

  • Meszesedés és csontciszták elsősorban az elhanyagolt ízületi gyulladás tünetei. Ilyenkor az arthritis hatására az ujjak és a végtagok visszafordíthatatlanul eldeformálódhatnak.

Bár közkeletű vélekedés, a tudományos kutatások azt mutatják, hogy az időjárás változása érdemben nem súlyosbítja, vagy enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit.

Az ízületi gyulladás kezelése

Legtöbbször a betegség akut formában jelentkezik, az időben megkezdett kezelés általában hatékonyan enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, a folyamat megállítható, korai stádiumban visszafordítható. Ez alól szinte csak a fiatalkori arthritis képez kivételt, amely a legtöbbször krónikussá válik. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy az ízületi gyulladás kezelése és mielőbbi megszüntetése. Ehhez számos gyógyszer áll rendelkezésünkre, a legszélesebb körben használtak a szájon át szedhető nem szteroid gyulladásgátlók, valamint az injekció formájában célzottan beadott szteroidok. Utóbbi módszert az ízületi gyulladás kezelése során leginkább akkor alkalmazzák, ha a gyulladás csak néhány ízületet érint, valamint más gyógyszerekkel nem sikerült elérni a kívánt hatást. Segíthet a gyógyfürdőzés és az iszappakolás is, ezekhez azonban mindig ki kell kérni a szakorvos véleményét. Jó szolgálatot tehet az ízületi gyulladás kezelésekor a gyógytorna és a rendszeres mozgás, valamint a gyógynövények alkalmazása: teaként különösen a csalán és a gyermekláncfű, míg illóolaj formájában a fürdővízhez adagolva a levendula és a rozmaring enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit. Kiváló gyulladáscsökkentő élelmiszer az arthritis esetén kifejezetten ajánlott kurkuma, a gyömbér, a kombucha, a metélőhagyma, az acai bogyó, a csípős paprika és a maqui bogyó. A gyógynövényekkel kapcsolatban az ízületi gyulladás kezelése alatt is mindig alaposan tájékozódjunk az esetleges mellékhatásokról, valamint a használatot kizáró okokról – ilyen lehet többek között a terhesség, vagy az allergia.

Mit mondanak a tudósok?

A John Hopkins Egyetem (John Hopkins University) kutatói 75 térdízületi gyulladásban, illetve rheumatoid arthritisben szenvedő beteg bevonásával vizsgálták a jóga arthritisre gyakorolt hatását. A véletlenszerűen kiválasztott résztvevők nyolc héten át hetente kétszer jógaórán vettek részt, valamint hetente egyszer otthon is tornáztak. Kiderült, hogy a jóga alkalmas lehet az ízületi gyulladás kezelésére: a jógázók körében a kontrollcsoporthoz képest 20 százalékos javulás következett be a fájdalom, az energiaszint, a hangulat és a fizikai funkciók (otthoni és munkahelyi tevékenységek) tekintetében. Az előnyös változások a foglalkozásokat követő kilenc hónapban is megmaradtak. A felmérés a Journal of Rheumatology szaklapban jelent meg.

Tudtad?

Kutatások szerint a méh mérge hatásos lehet az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email