Izzadás és testszag: okok és megoldások

Izzadás és testszag: okok és megoldások 1

A nyári hőség és a magas páratartalom egyik legkellemetlenebb velejárója a fokozott izzadás, valamint az ezzel óhatatlanul együtt járó kellemetlen testszag. Bár az ápoltsághoz hozzátartozik a zavaró „illatok” megszüntetése vagy legalábbis elrejtése, ne feledjük, hogy az izzadás testünk természetes és egészséges folyamata. A túl erős testszag ugyanakkor gyakran a szervezet hibás működésére utal.


A kellemetlen hónaljszagról a legtöbb embernek a higiénia hiánya jut az eszébe. Legtöbbször azonban nem erről van szó, ugyanis a helytelen táplálkozás, a különböző betegségek, a hormonális változások, esetleg a szellemi vagy a fizikai stressz is okozhat erős testszagot.

Segíthet a méregtelenítés 

A helytelen táplálkozás következményeként kialakuló testszag megszüntetésében sokat segíthet a proteinek és az állati, telített zsírsavak csökkentett bevitele, valamint az alapos méregtelenítés. Az izzadság kellemetlen szagát ugyanis a gyomorban elszaporodó baktériumok is okozhatják, ezek jó része pedig a méregtelenítés során a salakanyagokkal együtt távozik a szervezetből. Amennyiben az erőteljes testszag nem jár együtt rossz lehelettel, joggal feltételezhetjük, hogy a nem kívánt baktériumok a bőr felszínén is elszaporodtak, esetleg gombás megbetegedéstől szenvedünk. Ezek a baktériumok és gombák olyan enzimeket termelnek, amelyek szétroncsolják az izzadságban jelen levő lipideket, így változtatva kellemetlenné a testszagot. Figyelem: ha a méregtelenítő kúra vagy a táplálkozási szokások megváltoztatása nem jár eredménnyel, joggal gyanakodhatunk valamilyen szervi betegségre, amely pontos és alapos kivizsgálást igényel. A szúrós testszag pajzsmirigy túlműködésre, az acetonos cukorbetegségre, az édeskés májbetegségre utalhat, míg a savanykás testszag kiváltója lehet a reflux vagy más emésztőszervi hibás működés. Megfigyelték, hogy a kóros ízületi gyulladás gyakori velejárója a fokozott izzadás.

Testszag, hormonok és stressz

Az úgynevezett apokrin mirigyek a szexuális hormonokkal állnak kapcsolatban. Bár több helyen is jelen vannak – emlők, nyak – leginkább a hónaljban fejtik ki hatásukat. A mirigyek mindig a szőrtüsző mellett nyílnak a bőrfelszínre, működésüket elsősorban a hormonszint befolyásolja. A hormonális változások miatt jelentkező fokozott izzadás és erős testszag –például kamaszkorban, menstruáció vagy terhesség alatt, esetleg a menopauza időszakában – idővel általában magától normalizálódik. Hasonló a helyzet a stressz vagy az idegesség számlájára írható testszag esetében, ami a kiváltó ok megszűnésével – persze egy alapos mosakodás sem árt – szintén eltűnik. Az izzadás rossz szagának megszüntetésére a leghatékonyabb módszer a különféle dezodorok használata, azonban mielőtt ezeket alkalmaznánk, nem árt tehát tisztában lenni a kellemetlen szagok kialakulásának okával. Hiszen hiába használunk izzadásgátlót vagy parfümöt, ha a testszag folyamatosan újratermelődik.

Tudtad?

Az állatok többségének izzadsága jóval kevesebb illóanyagot tartalmaz, mint az emberé.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email