Kanyaró tünetei | Jobb félni, mint megijedni

Kanyaró tünetei | Jobb félni

A kanyaró elsősorban gyermekbetegség, azonban felnőttkorban is kialakulhat. Első tünete általában a láz, majd megjelennek a fertőzésre jellemző kiütések. A kanyaró elleni oltás, szinte teljes védettségek nyújt, azonban a Magyarországon, az 1969. és 1989. között születettek, ettől függetlenül, elkaphatják a betegséget.


Cseppfertőzéssel terjed, ráadásul a levegőben két órán keresztül életképes marad a kanyarót (morbilli) terjesztő vírus. Utóbbi azt jelenti, hogy nem csupán akkor kaphatjuk el, ha közvetlenül ránk tüsszentenek, hanem akár egy kilincsről, kapaszkodóról is bejuthat a kórokozó a szervezetünkbe. Ez az egyik legsúlyosabb gyermekbetegség, nem véletlen tehát, hogy a védőoltását kötelező beadatni. Mégis vannak olyanok, akik ezt nem teszik meg, ez az oka annak, hogy még Európában is előfordul a kanyaró, ami súlyos szövődményekkel, sőt, akár halállal járhat. Elsősorban azok lehetnek veszélyben, akiknek legyengült az immunrendszerük, nincsenek beoltva, illetve korábban nem estek át a betegségen.

Hatékony az oltás

A kanyaró megelőzésének egyetlen módja a védőoltás alkalmazása, ha mégis kialakul, a fertőzés lefolyása gyorsabb lesz, és nem kevésbé kell tartani a különféle szövődményektől. Amikor, 1963-ban, az Egyesült Államokban bevezették a kanyaró elleni oltást, a betegség mintegy 99 százalékkal visszaesett. Járványok elsősorban azokon a területeken törnek ki, ahol elégtelen a közegészségügyi ellátás, ezért nem kapja meg mindenki a vakcinát, vagy jelentős az oltást elutasítók aránya. Riasztó adat, hogy 2013-ban 96 000 halálos áldozatot szedett a kanyaró, az elhunytak nagy része 5 év alatti gyermek volt. Ne feledjük: az oltás csak megelőzésként lehet eredményes, a már kialakult kanyaró esetén teljesen hatástalan.

Természetes védettség

Nemcsak az oltás akadályozhatja meg a betegség kialakulását. Azok, akik átestek rajta, egész életükre védettséget szereztek.

Ez a vírus a bűnös

A kanyaróvírus (morbillivirus) rendkívül agresszív, kapszid vírus, azaz egy természetes „kapszula” belsejében húzódik meg, ami megóvja a külső hatásokkal szemben, növelve ezzel a vírus túlélési lehetőségét. A morbillivirus változatai többféle betegséget okoznak, nemcsak emberekben, hanem az állatokban is. A teljesség igénye nélkül, a legveszélyesebbek:

  • Szopornyicát okozó morbillivirus (kutyáknál);
  • Ceteket fertőző morbillivirus;
  • Kisebb testalkatú kérődzőkben kialakuló pestis;
  • Szopornyicát okozó morbillivirus (fókaféléknél);
  • Marhapestist okozó morbillivirus.

Jellegzetes tünetek

Lappangási ideje, a fertőzöttségtől számolva, átlagosan 5-11 nap, ilyenkor a beteg szinte teljesen tünetmentes. Ezt követik a már konkrét tünetek, amelyek hevességét a beteg általános egészségi állapota, immunrendszerének erőssége határozza meg.

  • Gyengeség, emésztési panaszok, hőemelkedés, hurut.
  • Általában az első tünetek az influenzára hasonlítanak. Hirtelen jelentkező, magas láz, a rossz közérzet, az erős fejfájás, a túlzott váladéktermelés, köhögés.
  • A következő fázisban, a beteg fényérzékennyé válik, kötőhártya-gyulladás alakul ki, ami főként a szemhéjat érinti.
  • Kialakulnak a gyulladt szélű, fehéres, sárgás Koplig-foltok a szájüregben.
  • Az influenzaszerű tünetek megjelenése után körülbelül 4-5 nappal később, a harmadik hét elején, jelentkeznek a kanyaró jellegzetes megnyilvánulásai, azaz a barnás, vöröses bőrkiütések. Először a fülek mögött és a hajas fejbőrön, majd gyorsan szétterjednek a törzsre és a végtagokra. Előfordulhatnak kiütések a kéz- és a lábfejen.

A gyógyulás „útját” úgy követhetjük, hogy a bőrkiütések, megjelenésük sorrendjében, lassan elhalványulnak, visszahúzódnak, bár a láz még a kanyaró után is fennállhat pár napig.

Szövődmények

Általában, a kanyaró legfeljebb 3 hét alatt magától megszűnik, azonban immungyengeség esetén (betegek, kisgyermekek, idősek), súlyos szövődményei lehetnek. Ilyen a betegség lezajlása alatt, vagy közvetlenül utána megjelenő középfülgyulladás, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás (ez lehet vírusos és bakteriális), bélhurut, kötőhártya-gyulladás, valamint az évekkel később kialakuló, degeneratív agyvelőgyulladás. Előfordulhat maradandó, idegrendszeri károsodás, míg az immunrendszernek sokszor évekre van szüksége a teljes regenerálódáshoz. Ezt a probiotikumok szedésével jelentősen felgyorsíthatjuk.  

A kanyaró megelőzése

Ha a gyermek kanyaróval fertőzött közegbe kerül, oltás nélkül szinte kivédhetetlen, hogy ne betegedjen meg tőle, hiszen a kisebb gyermekek együtt játszanak, sokszor köhögnek, tüsszentenek egymásra, ezért a vírus pillanatok alatt szétterjedhet. Nem árt tudni, hogy a kanyaró a felnőttekre nézve is veszélyes. Bár a kanyaró vírusa a szabad levegőn, pár óra alatt elpusztul, ennek ellenére, soha ne érintsük meg kézzel a beteg által használt zsebkendőket. Eldobható gumikesztyű segítségével, azonnal helyezzük őket egy műanyag tasakba, ne keverjük össze ezeket a háztartási szeméttel. Naponta több alkalommal szellőztessünk, a kanyarós beteg által érintett tárgyakat gyakorta fertőtlenítsük. A beteg minden fürdetése, zuhanyozása után cseréljük le a törölközőket. Azok a szülők, akiket kiskorban nem érintett a kanyaró, jobb, ha a betegápolás alatt eldobható maszkot viselnek. Szintén fontos, hogy az evőeszközöket, poharakat tisztítsuk elkülönítve, pár percig kiforrázva.

Kezeljük a tüneteket

Mivel, ahogy említettük, a kanyaró ellen nincs orvosság, ezért csak a tüneteket enyhíthetjük. Ezt lehetőleg természetes módon tegyük, hiszen a láz- és fájdalomcsillapítók rongálják a bélflórát, ami tovább gyengíti az immunrendszer természetes védekezőképességét. Éppen ezért segíthet a bélflóra támogatása, azaz a bélflóra egyensúlyának fenntartása, szükség esetén, visszaállítása. Erre a probiotikumok és prebiotikumok együttes alkalmazása a legjobb módszer. Ügyeljünk a vitaminokban, tápanyagokban gazdag táplálkozásra, a lázzal elfeszített folyadék pótlására hasznunkra lehetnek a könnyű levesek. A köhögés, és a láz, és a fájdalom csillapítására igénybe vehetjük a gyógynövényekből (pl. kamilla, gyömbér, kurkuma, ginzeng) készült különféle főzeteket, amelyeket virágmézzel ízesítünk, ezekkel csillapíthatjuk a bőrviszketést és a kivörösödést, illetve inhalálásra is használhatók. Kiváló megoldás a rizskeményítős, vizes borogatás, de kiválthatjuk a pakolást egy sűrű mályva főzettel, vagy körömvirág alapú krémmel is.

Figyelem!

Magyarországon, az 1969. után és 1989. előtt születettek közül sokan csak egy oltást kaptak, a későbbi két oltás helyett. Emiatt náluk előfordulhat, hogy a védettség nem tart élethosszig, ezért számukra ajánlott a második oltás beadása.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email