Vastagbélrák megelőzése: a kávé és a koffein lehet a megoldás

Vastagbélrák megelőzése: a kávé és a koffein lehet a megoldás 1

Nemhogy nem okoz daganatot, kutatások szerint a kávé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A titok a kávéban lévő koffein és antioxidánsok speciális összetétele.


kávé egészségre gyakorolt hatásairól igencsak megoszlanak a vélemények: van, aki esküszik jótékony tulajdonságaira, míg mások óvnak az összes koffeintartalmú italtól. Sőt, vannak olyan vélekedések is, amik szerint a kávé kifejezetten rákkeltő. Nos, utóbbit több kutatás cáfolja, sőt, a vastagbélrák kockázatának csökkentésére, kifejezetten ajánlják a kávé fogyasztását.

Nemcsak ébren tart

A kávé több mint 100 hatóanyaggal rendelkezik. Bővelkedik szénhidrátokban, lipidekben, aminosavakban, B1-, B3-, B5-, és B9-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben található meg benne kálium, magnézium, kalcium, mangán és különböző fenolos vegyületek. Legismertebb összetevője a koffein, ennek köszönhető kiváló serkentő és éberségfokozó hatása. A koffein egy xantin alkaloid,  amely az andenozinon keresztül fejti ki hatását: ez a természetes vegyület hozzájárul az agy ébrenléti és alvási ciklusainak szabályozásához. A kávé úgy működik, hogy a koffein blokkolja a központi idegrendszer adenozin-specifikus receptorait, ezzel megszünteti a fáradtságérzetet. Fontos hatóanyagai az antioxidáns klorogénsav és a fahéjsav, amelyek megkötik a rákos- és a gyulladásos folyamatok kialakulásában, valamint a sejtöregedés felgyorsításában fontos szerepet kapó szabad gyököket.

Kávé betegségek ellen

Többféle betegség, elváltozás kockázatát csökkentheti a kávé. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, egyes degeneratív idegrendszeri problémák, mint a Parkinson-kór. A kávé ezeken kívül csökkenti a májrák és a májzsugor kockázatát, az emésztés serkentésével és a szervezetben feleslegesen felgyülemlő víz eltávolításával a méregtelenítést is segíti. Ha viszont túl sokat iszunk belőle, hasmenést, bélgörcsöt és alvászavarokat okozhat.

Koffein és vastagbélrák

A koffein, és így a kávé, fontos szerepet kaphat a vastagbélrák megelőzésében, valamint kiújulásának megakadályozásában. Ehhez naponta legalább két csészével kell fogyasztani. Megfigyelték, hogy azoknál a betegeknél, akik a kemoterápiás kezelés után kizárólag koffeinmentes kávét fogyasztottak, a pozitív hatás elmaradt. Az sem mindegy, hogy milyen koncentrációban jut a szervezetbe a koffein, 50 ml kávé átlagosan 50-80 mg koffeint tartalmaz, rákmegelőző tulajdonságát ennek megfelelően fejti ki. A szakemberek szerint azonban a kávé fogyasztása önmagában még nem elég. A betegeknek kerülni kell a túl cukrosmagas szénhidráttartalmú ételeket és italokat, amelyek az egészséges emberek esetében is károsan hatnak a vastagbél működésére. Szintén elengedhetetlen az elhízás csökkentése/megszüntetése, valamint a rostokban gazdag, egészséges étrend és a rendszeres testmozgás.

Már napi két csésze segíthet

A Dana-Farber Cancer Institute in Boston kutatóinak sikerült bizonyítani, hogy a kávé segít megelőzni a vastagbélrák kiújulását. Kilencszázötven, harmadik stádiumú vastagbélrákban szenvedő beteget kértek meg arra, hogy a kemoterápiás kezelés alatt meghatározott időpontokban töltsenek ki egy kérdőívet, amiben több mint 130 étel és ital, köztük a kávé, a koffeinmentes kávé és a gyógyteák fogyasztására kérdeztek rá. A következő hét éven keresztül figyelemmel kísérték az alanyok egészségi állapotát. Kiderült, hogy az első kezelést követő öt éven belül 329 betegnél alakult ki ismételten a vastagbélrák, közülük 288-an meghaltak. Nagyobb eséllyel maradtak tünetmentesek azok, akik rendszeresen fogyasztottak kávét. Kiderült, hogy napi két csésze koffeines kávé már csökkentheti a rák kiújulásának és a vastagbéldaganat miatti halál esélyét. A kutatók megállapították, hogy a rákellenes hatás még nagyobb volt azoknál, akik három-négy csésze kávét ittak naponta. Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozzák, hogy bár az eredmények bíztatóak, a kávé pontos terápiás hatásainak meghatározásához további vizsgálatokra van szükség. Az viszont kijelenthető, hogy azok a vastagbélrákos betegek, akik egyébként is fogyasztanak kávét, ezt a jövőben is bátran megtehetik.

A koffeinmentes is segíthet

Nemcsak a hagyományos, hanem a koffeinmentes kávé is hasznos szövetségesünk lehet a vastagbélrák elleni harcban. Legalábbis ez olvasható a University of Southern California felmérésében, amelyet 5100, hat hónapon belül vastagbélrákkal diagnosztizált beteg részvételével végeztek. Az adatok azt mutatják, hogy még a mérsékelt, napi 1-2 adagos kávéfogyasztás is 26 százalékkal csökkenti a kolorektális rák kialakulásának esélyét. 2,5 adag kávé napi elfogyasztásával tovább mérséklődik a daganat kockázata függetlenül attól, hogy a kávé tartalmaz koffeint, vagy sem.

Tudtad?

A kávé arab eredetű szó, jelentése a „bab bora”. Először Jemenben ittak kávét, maga a kávécserje azonban a Vörös-tenger másik partján, Etiópiában őshonos. Európában La Bottega del Caffè néven Velencében nyílt az első kávéház 1624-ben, mára az italok közül, a víz után a kávéból fogy a legtöbb.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622099/
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160401073709.htm

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email