Köszvény kezelése és táplálkozás

Köszvény kezelése és táplálkozás 1

A köszvény az ízületi gyulladások (artritisz) közé tartozó betegség. A köszvény tünetei a –súlyosságától függő intenzitású– rohamszerűen jelentkező fájdalom, illetve a kipirosodás és a nyomásérzékenység. Bár sokan úgy gondolják, hogy a betegség az ujjak túlerőltetéséből adódik, az ok ennél sokkal prózaibb: kialakulása közvetlenül a helytelen táplálkozással, és az emiatt megemelkedő húgysavval hozható összefüggésbe, ezért a köszvény kezelésekor is ezekre a rizikófaktorokra kell figyelni.


Duzzanat, kipirosodás, nyomásérzékenység, felforrósodó bőr, hullámokban jelentkező fájdalom jellemzi a köszvényt, amely az egyik legkellemetlenebb ízületi gyulladás. A köszvény kezelésekor érdemes tudni, hogy főképpen a férfiak betegsége, azonban a menopauzát követően a nőket is elérheti, a köszvény tünetei elsősorban a láb és a kéz ujjain jelentkeznek, de más ízületeket is megtámadhat. A köszvény oka, hogy a szervezet nem képes megszabadulni a felesleges húgysavtól, ami így nagyobb mennyiségben bekerül a vérkeringésbe. A húgysav túltermelődését egyrészt az elhalt sejtek felhalmozódása, másrészt a táplálékok nem megfelelő emésztése, és a salakanyagok helytelen kiürülése okozza.

Gyulladást vált ki a húgysav

Köszvény akkor alakul ki, ha a vérben jelenlévő húgysav koncentrációja meghaladja a normális szintet. Ebben az esetben a húgysav kikristályosodik − nátrium-urát kristály−, és az ízületek mellett vagy az ízületek között lerakódik. Az immunrendszer úgy reagál, mintha idegen anyag került volna a szervezetbe: megtámadja a húgysavkristályokat, ami gyulladáshoz vezet. Ennek az önvédelmi reakciónak a következménye a köszvény tüneteiként megjelenő szúró, sajgó fájdalom. Ezek a panaszok maguktól nem múlnak el, ezért elengedhetetlen a köszvény kezelése.

Köszvény tünetei: megnehezítik a mindennapoka

A köszvény kortól és nemtől függetlenül szinte bárkit utolérhet. Tüneteit és súlyosságát az egészségi állapot, elsősorban az immunrendszer hatékonysága határozza meg. Kisebb-nagyobb tófuszok –kemény csomók– jelenhetnek meg a bőr alatt, főleg a kéz ujjain, a köszvényt okozó húgysavkristály miatt vesekő és húgyúti elzáródás is kialakulhat. Amennyiben a köszvény kezelése nem megfelelő, vagy késői, jelentősen csökken a mindennapi tevékenységeket akadályozó ízületi torzulások elkerülésének esélye. A köszvényes roham általában éjszaka kezdődik, reggel az érintett területek csak nehezen, és fájdalmasan mozdíthatók, a fájdalom 5-7 nap alatt magától is elmúlhat. A köszvény tünete, hogy az ízület kipirosodott, duzzadt, és általában melegebb, mint a test többi része. A köszvény kezelése során ügyelni kell arra, hogy akut fázisában a testhőmérséklet néha 38°C fölé emelkedhet: a láz jellemzően néhány óráig tart, és hetente párszor ismétlődik, ennek hatására a beteg levertnek és erőtlennek érzi magát, rendszerint kóros étvágytalansággal küzd. A kéz ujjain kívül a leggyakrabban a nagylábujj (öregujj, hallux), a boka, a térd, a csukló és a könyök veszélyeztetett. Amennyiben a betegség előrehaladott, –a húgyutak elzáródása következményeként− a köszvény tünete lehet a veseelégtelenség, ami akár halálhoz is vezethet.

 

Életmód és örökletesség

Elsősorban a genetikai hajlam –főként férfiak öröklik−, de a helytelen életmód is hozzájárul a köszvény kialakulásához. Legfőbb oka az elégtelen vízfogyasztás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, valamint állati fehérjék túlzott bevitele, és az alkoholt tartalmazó italok rendszeres fogyasztása, melyek növelik a vérben a húgysav mennyiségét. A túlzott húgysavszintet a purinok mellékanyagának felgyülemlése váltja ki, a köszvény tehát tulajdonképpen a purin anyagcserezavara. A köszvényben szenvedőknél ugyanis a purin−az összetett fehérjék egyik építőanyaga− nem tud tökéletesen lebomlani és húgysav formájában a vizelettel távozni. Purint tartalmaznak az állati belsőségek: agy, máj, de ebbe a csoportba tartoznak az olajos halak, a vörös húsok, a kagylók, a hüvelyesek is. Növelheti a köszvény kockázatát a cukorbetegség, a vesebetegség, a magas vérnyomás és a nem megfelelő koleszterinszint.

Segít az életmódváltás

A már kialakult köszvény kezelése –és ez a megelőzésre is igaz­– elképzelhetetlen a húgysav mennyiségének normalizálása nélkül. Ezt kiválthatjuk gyógyszerek segítségével, de ebben az esetben is erősen ajánlott az életmódváltás: az ideális testsúly elérésével, az állati fehérjék és az alkohol fogyasztásának csökkentésével, valamint a napi folyadékbevitel növelésével sokat tehetünk a köszvény kezelése és megelőzése  érdekében. A köszvényes roham tünetei szteroidoktól mentes, illetve súlyosabb esetben szteroidos gyógyszerekkel enyhíthetők.

Mit mondanak a tudósok?

A Boston University és a Sidney University kutatói 633 köszvényes beteget bevonásával végeztek felmérést. Az Arthritis & Rheumatology szaklapban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy a cseresznyekivonat fogyasztása a köszvény tünetei közül 35 százalékkal csökkentette a roham jelentkezésének kockázatát, és hozzájárult a köszvény kezeléséhez.

Tudtad?

A köszvény legalább 2000 éve kínozza az embereket. A középkorban a „királyok betegségének” nevezték, mivel a jómódban élők sokkal inkább visszaéltek az egészségtelen ételek, és italok fogyasztásával, ezért gyakrabban alakult ki náluk a köszvény.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email