Tejivás és laktózérzékenység

Tejivás és laktózérzékenység 1

A tejivás számos kellemetlen hatással járhat. Ezek közül az egyik leggyakoribb a laktózérzékenység, vagy laktózintolerancia, melynek oka, a laktáz nevű enzim hiánya. Jellemző tünetei a tejivás után jelentkező emésztőrendszeri panaszok: görcsök, hasmenés, puffadás és túlzott gázképződés.


A tej jótékony hatásait nem mindenki élvezheti: nem mindenki tudja megemészteni a benne található laktózt, azaz a tejben található cukrot. A tej többféle cukrot tartalmaz, ilyen a laktóz is, amely egy galaktózból és glükózból álló diszacharid. Annak érdekében, hogy a szervezet a laktózt energiaforrásként hasznosíthassa, előbb fel kell dolgozni egyszerűbb szerkezetű cukorrá. Minden újszülött, rendelkezik egy laktáz nevű enzimmel, amely a nyombélben és a vékonybélben elvégzi a laktóz lebontását. A szoptatás végén, amikor a kicsik másfajta táplálék fogyasztására térnek át, az enzim termelése folyamatosan csökken, 5-10 éves korban –bár nem kötelezően– pedig teljesen megszűnhet.

A laktázhiány tünetei

Laktáz hiányában, a tejből a vastagbélbe kerülő laktózból, a bélflóra egyes baktériumai zsírsavakat és gázokat –például hidrogént– termelnek. Ezen felül, a laktóz vizet „vonz” a bélbe, ennek következményeként hasmenést, gyomorgörcsöket, felfúvódást és egyéb kellemetlen tüneteket okoz. Annak ellenére tehát, hogy nem a tej mellékhatása, hanem az emésztetlen laktóz okozza a tejivást követő kellemetlen tüneteket, a köznyelvben gyakran ezt az állapotot –tévesen– tejallergiának nevezik. Utóbbi valójában a tejben található fehérjére, a kazeinre adott téves reakció, súlyos panaszokat kiváltó betegség, míg a laktáz hiányában kialakuló tünetegyüttes, a laktózérzékenység vagy laktózintolerancia.

Nem mindig van szükség laktázra

Akkor sem jelentkeznek minden esetben a laktózérzékenység tünetei, ha a szervezet nem termel laktáz enzimet. Aki ugyanis napi rendszerességgel fogyaszt tejet, abban a tej „hozzászoktatja” a bélflóra baktériumait ahhoz, hogy segítsenek minél gyorsabban eltávolítani az enzimhiány miatt erjedő tejet az emésztőrendszerből. Ennek köszönhetően, a laktózintolerancia a tejivás ellenére is lényegesen enyhébb panaszokat okoz.

Jóból is megárt a sok

A tej számos, nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz: tejzsírt, kazeinfehérjékből és a savófehérjékből álló tejfehérjét, tejcukrot, B2-, B12-, és B6-vitamint, valamint foszfort és szelént. Csontjaink szempontjából a tej kalciumtartalma a legmeghatározóbb, ahhoz azonban, hogy a kalcium hatékonyan beépüljön a csontokba, természetes napfényre is szükség van. A tej szinte tökéletes táplálék, azonban nagy mennyiségben fogyasztva, erősen megterheli, hosszú távon pedig akár károsíthatja is a májat és a veséket. A tehéntejben található nagy mennyiségű telített zsírok lassítják az emésztés, hozzájárulhatnak az érelmeszesedés kialakulásához.

Tudtad?

A tej mellékhatásainak elkerülésének érdekében, a tehéntej helyett igyunk hasonló tápértékű, laktózmentes, szója- vagy rizstejet.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email