Priznic, a természetes lázcsillapító módszer

Priznic

Amikor megemelkedik a hőmérsékletünk, sokszor elbizonytalanodunk, milyen lázcsillapító lenne a legmegfelelőbb? Számtalan természetes lázcsillapító közül választhatunk, ezek közül a priznic az egyik legegyszerűbb és legrégebbi megoldás.Nem mindegy azonban, hogyan használjuk a priznicet.


A láz rendszerint nem öncélúan és önmagában jelentkezik, hanem valamilyen betegség jelzése. Általában egyéb melléktünetek is kísérik, ilyen a fejfájás, erős izzadás, izom és ízületi fájdalmak, étvágytalanság, hidegrázás, égető szemek, általános rossz közérzet.

Láz, és ami mögötte van

Az egészséges emberi szervezet hőmérséklete nagyjából 36,6°C körül mozog. A láz az immunrendszer által kiváltotttermészetes reakció, mivel a megemelkedett testhőmérséklet hozzájárul a betegségeket kiváltó kórokozók elpusztításához. Természetesen a hőmérséklet megemelkedésének hátterében nem mindig áll fertőzés, az érték ráadásul a nap folyamán egyébként is többször változik. Tehát a láz nem maga a betegség: éppen ellenkezőleg, kifejezetten a betegség legyőzését szolgálja. Amennyiben a láz nem haladja meg a 38°C fokot, várjunk a lázcsillapítás megkezdésével.

Gyors és hatékony megoldás a priznic

A priznic használata, azaz a priznicelés –a test hőmérsékletének a bőrön keresztül, külsőleg történő csökkentése, esetleg növelése–, a lázcsillapítás egyik legtermészetesebb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módja: nem kell hozzá más, csupán hideg víz és valamilyen nedvességszívó szövetféleség. Legjobb a pamut alapanyagú kendő vagy törölköző, de megfelel a célnak a géz is. A borogatáshoz használt hideg –és soha nem jeges– vízhez adhatunk illóolajakat, vagy nagyanyáink jól bevált módszere szerint, ecetet is, ami serkenti a vérkeringést. A priznic alkalmazása nemcsak a lázcsillapítás eszköze, segíthet a vérkeringés javításakor, illetve a bőr hidratálásában: ezekben az esetekben azonban meleg vizes borogatást készítsünk.

Homlokra, testre, bokára vagy csuklóra

Lázcsillapításra legjobb, ha a priznicet a homlokra helyezzük, magasabb láz esetén tekerhetjük a csuklókra és a bokákra, valamint a test köré. Mivel a lázas betegek általában ágyhoz vannak kötve, a hideg vizes szövet alá helyezzünk egy száraz darabot –tiszta konyharuhát, törölközőt, stb.−, így elkerülhetjük, hogy a priznic összevizezze a fekhelyet. A borogatást mindig hagyjuk szabadon, hiszen ha betekerjük, lassítjuk a hőleadási folyamatot, és a láz nagyságától függően 7-10 percenként cseréljük.Három priznicelésután iktassunk be egy 1 órás szünetet, majd ha szükséges, kezdjük elölről a folyamatot.Amennyiben az ecetes megoldás mellett döntünk, a víz és az ecet aránya legyen mindig négy az egyhez. Lehetőleg ne kémiai ecetet válasszunk: sokkal jobb az alma-, vagy a bodzaecet.

Tudtad?

A népi gyógyászat szerint még hatékonyabb lesz a priznicelés, ha az ágyban fekve a talpunk alátojásfehérjébe mártott kendőt, nyers, apróra vágott vagy reszelt burgonyát, esetleg hagymát rakunk és erre húzzuk fel a zokninkat.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email