Mit tegyek, ha lázgörcse van a gyereknek?

Mit tegyek

A láz a szervezet természetes védekező reakciója a betegségeket okozó mikroorganizmusokkal szemben, csak akkor jelenthet veszélyt az egészségre, ha eléri a 42 fokot és hosszabb ideig tart. Bár jellemzően „csak” 40 fok körüli testhőmérséklettel jár, a kisgyermekek között előforduló lázgörcs akár ijesztő tüneteket is produkálhat.


Minden huszonöt gyermekből egy, élete során legalább egyszer átesik a lázgörcsön, méghozzá hat hónapos és öt éves kor között. Az első roham általában három éves kor előtt jelentkezik, ugyanakkor, ahogy cseperedik a gyermek, a lázgörcs előfordulásának, megismétlődésének esélye fokozatosan csökken.

Izomrángások, merev végtagok

A főként 39 fokos testhőmérséklet felett, és a betegség első napján jelentkező lázgörcs leggyakoribb kísérő tünete, hogy a gyermek bizonyos testrészei –rendszerint a végtagok− önkéntelenül remegni kezdenek. Az izomrángások mellett előfordulhat, hogy az izmok teljesen megfeszülnek, a végtagok pedig merevvé válnak. Súlyosabb esetben a lázgörcs eszméletvesztéssel járhat. Általában a rohamok két percig tartanak, előfordulnak azonban néhány másodperces, illetve akár negyed órás lázgörcsök is. A kis betegek –főként a fiatalabbak− nem is fogják fel, mi történik, vagy a szülőkkel ellentétben, egyáltalán nem ijednek meg: a lázgörcs elteltével általában kicsit zavartak és fáradtak, hamar el is alszanak, ami teljesen természetes reakció. Ne felejtsük el: a lázgörcs, bár számos tünete hasonlít az epilepsziához, nincsen kapcsolatban ezzel a betegséggel.

Súlyos következményei is lehetnek

Bár a lázgörcsben szenvedő gyermek látványa sokak számára ijesztő lehet, valójában csak ritkán okoz maradandó, vagy súlyosabb károsodást. A hirtelen jelentkező roham következtében főként kisebb fizikai sérülések fordulhatnak elő, ezek néhány egyszerű szabály betartásával könnyen elkerülhetők.

•    A lázgörcs alatt fektessük a gyermeket az oldalára, így biztosan nem jut nyál a tüdejébe. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen a közelében hegyes, szúró, kemény –bútorsarok, vizespohár, játékok, stb.− tárgy, amikben az önkéntelen izomrángás alatt megüthetné magát. Legjobb, ha a lázgörcs idején puha tárgyakkal –párna, takarók, stb.− vesszük körül a gyermeket, ezek ugyanis védenek az esetleges zúzódásoktól.

•    Ne adjunk gyógyszert vagy vizet a gyermeknek, mert a lázgörcs hatására könnyen előfordulhat félrenyelés. Sokan attól félnek, hogy ilyenkor a lázas beteg megfullad a saját nyelvétől, ezért az ujjukat, fakanál vagy a kanál nyelét a gyermek szájába teszik. Ez azonban szigorúan tilos, az idegen tárgy ugyanis elzárhatja a légutakat és fulladást okozhatnak.

Tudtad?

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a lázgörcs, bármilyen sokáig is tartson, maradandó agykárosodásokat okozna. Kivételt jelenthet ez alól, ha a gyermek valamilyen mentális zavarban szenved –például értelmi fogyatékos−, ekkor annak a lehetősége, hogy felnőtt korában epilepszia alakuljon ki nála, hozzávetőlegesen egy a százhoz.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email