Hogyan mérjünk lázat gyermekeknek?

Hogyan mérjünk lázat gyermekeknek? 1

A láz az immunrendszer természetes védekező mechanizmusa. Éppen ezért, gyermekkorban sem a lázat kell megszüntetni, hanem a lázat kiváltó betegséget. Kivétel ez alól, ha a kicsi láza eléri, vagy meghaladja a 38 °C-ot. A lázmérés többféle lázmérő segítségével, a testrész több pontján történhet, ugyanakkor a módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a gyermek életkorát is.

 

A 38 °C feletti lázas állapot megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a testhőmérséklet változásának pontos nyomon követése. Ehhez többféle lázmérési módszer áll rendelkezésre, nem mindegy azonban, hogy ezeket hogyan alkalmazzuk.

 

Leggyakoribb lázmérési módszerek:

  • Anális
  • Orális
  • Hónalj alatti
  • Belső fülbeli mérés
  • Homlokon végzett mérés

 

Anális lázmérés

A legkisebbek esetében gyakori az anális lázmérés. Ilyenkor fektessük a babát a hátára egy sík felületre. Mielőtt a lázmérőt behelyeznénk a végbélbe, alaposan fertőtlenítsük le –a mérés után is tegyünk így−, majd annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzunk, síkosítsuk be a hőmérőt például vazelinnel. Ezután emeljük fel a baba lábait –mintha pelenkát cserélnénk−, és csúsztassuk a végbélbe a hőmérő csúcsát, nagyjából két centi mélyen. Bár a kereskedelemben már nem kapható, sok háztartásban használnak régi, hagyományos lázmérőt. Ezeket inkább ne tegyük a végbélbe, hiszen egyrészt az üveg eltörhet és a higany kifolyhat belőlük, másrészt legalább három percre van szüksége ahhoz, hogy megadja a pontos testhőmérsékletet. Helyette használjunk a digitális változatot, a valós testhőmérséklethez a kapott eredményből vonjunk le fél fokot. Hiába hatékony az anális lázmérés, a londoni Royal Colleg of Nursing gyermekorvosai szerint 4 hónapos korig inkább a hónalj alatt végezett lázmérés javasolt, míg a nagyobb gyermekek esetében infrás, vagy fülhőmérést alkalmazzunk.

 

Lázmérés homlokon, és fülben

Ki ne emlékezne a régen nagyon divatos, homlokra helyezhető lázmérő csíkra? A gyerekek is élvezték, hogy a hőmérséklet hatására megváltozik a színe, azonban a mutatott eredmény csak megközelítő volt. Ennél sokkal pontosabban mér az infravörös lázmérő, mely homlokon és a fülben is alkalmazható. Gyors –a mérés csak pár másodpercet vesz igénybe−, és pontos, egyes változatait egy „célzó szerkezettel” is felszerelték. Ennek előnye, hogy a beteg kisgyereket nem kell felébresztenünk a lázméréshez, még csak hozzá sem kell érnünk, ezért nem zavarjuk meg. Az infrás hőmérő tehát mindenkinek ajánlott, hátránya, hogy nem tartozik az igazán olcsó lázmérési eszközök közé.

 

Orális lázmérés

Az orális lázmérést a nyelv alá helyezett hőmérő segítségével végezzük. Sokan alkalmazzák ezt a fajta lázmérési megoldást annak ellenére, hogy a gyermekek általában nem kedvelik. Orális lázméréshez soha ne használjunk hagyományos lázmérőt, hiszen ha a kicsik ráharapnak, könnyen összetörhet és sérülést okozhat, ráadásul a szájba kerülő higany erősen mérgező. A Nursing and Midwifery Research Journal szaklapban 2013-ban megjelent tanulmányban a Rapgay Hospital kutatói 200 beteg vizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a higanyos és a digitális lázmérők pontossága között nincsen érdemi különbség. Lényeges, hogy közvetlenül a lázmérés előtt soha ne etessük vagy itassuk a gyermeket túl meleg, vagy túl hideg étellel, illetve itallal, mert ez befolyásolhatja a mérés eredményét. Az orálisan mért testhőmérsékletből vonjunk le 0,3°C-ot.

 

Lázmérés a hónalj alatt

Nagyobb gyermekek esetében –nagyjából két éves kor körül−, amikor már számíthatunk ez együttműködésükre, megpróbálkozhatunk a legpontosabb és a legkevésbé zavaró, hónalj alatti lázméréssel. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek közelében ne legyen közvetlen hőforrás. A lázmérőt mindig közvetlenül a hónalj száraz bőrére helyezzük, kisebb betegek esetén tartsuk szorosan –de nem durván− a hőmérőzött karját a testéhez, így biztosak lehetünk abban, hogy a hőmérő biztosan a helyén marad. A hónalj alatti méréskor a kijelzett hőfok a test pontos hőmérséklete.

 

Tudtad?

Léteznek digitális lázmérő cumik. Ezek nem a legpontosabbak, ugyanakkor használatuk lényegesen egyszerűbb, mintha a megszokott hőmérővel szeretnénk orálisan megmérni a kicsi hőmérsékletét.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email