A lentinán hatásai: hogyan segít az antioxidáns lentinán?

A lentinán hatásai: hogyan segít az antioxidáns lentinán? 1

A lentinán, amely a shiitake gyógygomba legfontosabb összetevője, rendkívül erős, természetes antioxidáns és immunerősítő, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, rák– és HPV (Humán Papilloma Vírus) ellenes hatásait is bizonyították – és ez csak néhány a jótékony tulajdonságai közül. Természetesen nem csodaszer, azonban a lentinán rendszeres fogyasztásával nagyon sokat tehetünk egészségünk visszaszerzése és megőrzése érdekében.


Első hallásra valamilyen távoli, elérhetetlen hatóanyagnak tűnhet, azonban a sajnos még mindig nem eléggé közismert lentinán bárki számára elérhető. Bejuttathatjuk a szervezetünkbe a nyers shiitake gyógygomba fogyasztásával, ha viszont kúraszerűen, valamilyen konkrét panasz kiegészítő kezelésére vagy megelőzésére alkalmaznánk, a lentinánt koncentrált formában tartalmazó étrend-kiegészítőket válasszuk! Ezek további előnye, hogy egyszerűen bevehetők, a kapszulákat nem éri hőhatás – mint például a shiitake főzése, sütése vagy akár fagyasztása közben –, ami csökkentené a vegyület hatékonyságát.A lentinán gyógyhatásai sokrétűek, legfontosabb tulajdonsága kimagasló immunerősítő és rákellenes képessége. Sokan a lentinánt tartják a rák leghatékonyabb természetes ellenszerének.

Shiitake és lentinán

A lentinán a béta-glükánok közé tartozó poliszacharid, amelyet a shiitake gomba sejtfalából vonnak ki. Ennek köszönheti gyógyhatásainak egy részét a shiitake gomba, melyet a távol-keleti országokban évezredek óta használnak a vitalitás javítására, a teljesítmény és a szervezet ellenálló képességének növelésére, illetve a rákos megbetegedések kezelésére. Egészségvédő hatásait tudományosan is sikerült bizonyítani, a lentinán Japánban gyógyszer, amit a rákos betegek kezelésekor használnak.

A lentinán gyógyhatásai

Rendkívül hatékony antioxidáns, ami egyben azt is jelenti, hogy semlegesítheti a gyulladások, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, valamint a sejtek (és különösen a bőr) öregedését felgyorsító szabad gyököket.

Mivel kiemelkedő immunerősítő hatása mellett képes elpusztítani a vírusok, káros gombák és baktériumok jelentős részét, a lentinán számos fertőző betegség kezeléséhez is hozzájárulhat. Éppen ezért használható jól például a megfázás és az influenza megelőzésére, valamint egyes betegségek gyógyítására. Utóbbira többek között a berlini Robert Koch Intézet tudósai találtak bizonyítékokat, így igazi különlegességnek számít, hogy az antibiotikum rezisztens Staphylococcus aureus baktérium ellen is sikerrel alkalmazható. Rendkívül veszélyes, a bőrön tenyésző úgynevezett szuperbaktériumról van szó, amely a véráramba kerülve gyulladásokat okozhat, megtámadhatja a szívet és a tüdőt. Mindez pedig könnyen végzetes lehet. A lentinán ráadásul olyan ellenálló, nehezen legyőzhető vírusok ellen is hatékony lehet, mint a HPV és a HIV. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket okozó LDL koleszterin szintjét, ugyanakkor növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét. Fokozza az inzulin termelődését, valamint lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal a cukorbetegek számára – természetesen a kezelőorvossal egyeztetve – kifejezetten hasznos a fogyasztása. A Kobe Egyetem kutatói kimutatták, hogy a lentinán csillapíthatja a nehezen kezelhető bélgyulladásokat.

Méregtelenítés és fogyókúra

Ha kúraszerűen fogyasztjuk a lentinánt, a feles kilóktól is hamarabb megszabadulhatunk. Ennek oka, hogy elveszi, de legalábbis mérsékli az éhséget, ezen kívül hozzájárul a felesleges víz eltávolításához a szervezetből. Ezáltal a vesék működését is segíti, sőt, a méregtelenítéséhez is hozzájárul.

Rákellenes hatás

Már a fentiek alapján is nyugodtan kijelenthető, hogy a lentinán egészségünk megőrzésének egyik fontos segítője, amit a megelőzés érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani. Igazi hírnevét mégsem a már felsorolt tulajdonságaival érdemelte ki: a lentinán ugyanis bizonyítottan egyike a leghatásosabb rákellenes, természetes vegyületeknek. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat elsősorban a magyar Fachet József professzornak és a japán Goro Chihara professzornak köszönhetjük. A lentinán többféleképpen veszi fel a harcot a rákkal szemben: gátolja a rákos sejtek osztódását, programozott sejthalált (apoptózis) idéz elő, fokozza a natural killer sejtek (ölősejtek), valamint a nyirokrendszerben található és az immunválaszban fontos szerepet kapó T-lymphocyták és a B-lymphocyták hatékonyságát. Ezek a sejtek a daganatos sejtek mellett a káros baktériumokat, vírusokat is elpusztítják. A lentinán elsősorban a vastagbélrák, a végbélrák, a méhnyakrák, a májrák, az emlőrák és a tüdőrák esetén lehet segítségünkre. Továbbá a Japán Nemzeti Rákkutató Központ kutatói egy négy évig tartó követéses vizsgálat eredményét tették közzé, mely szerint a lentinán immunmodulátorként különösen a gyomor és a kolorektális rákok kezelésében, illetve az áttétek kialakulásának megakadályozásában kaphat szerepet. Áttétes prosztatarákos betegeknek adtak lentinánt a Saitama Cancer Center munkatársai, akik megállapították, hogy a kivonat növelte a kemoterápia hatékonyságát.

Tudtad?                 

A lentinánhoz hasonló hatású poliszacharidot tartalmaz a pecsétviaszgomba.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339609/” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339609/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118391/” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118391/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23630633” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23630633

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1428370” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1428370

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7012047” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7012047

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664515/” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664515/

http://www.jbc.org/content/286/36/31194.full” >http://www.jbc.org/content/286/36/31194.full

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email