Leszokás a cukorról | Ez is függőség

Leszokás a cukorról | Ez is függőség 1

Világszerte sokakat érint a cukorfüggőség, ami a fejlett országokban egyre inkább népbetegségnek számít. Az édesszájúak hamar rákapnak a különféle édességekre, leszokni a cukorról azonban már nehezebben megy: a cukor ugyanis serkenti a dopamin és a szerotonin termelést, ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz.

 

 

Bár rendszerint még maguknak sem vallják be, a minden nap, vagy akár naponta többször édességet fogyasztók függőségben szenvednek. Leszokni a cukorról, illetve a cukortartalmú élelmiszerekről egyáltalán nem könnyű: a cukor hirtelen elhagyása ugyanis a kábítószer megvonásához hasonló reakciókat vált ki az agyban. Nem véletlen tehát, hogy a kelleténél nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutó cukor elhagyásakor a drogfüggőkre jellemző tünetek, látszólag ok nélküli izzadás, remegés, fokozott ingerültség, alvászavarok, emésztési problémák jelentkezhetnek. Ezért van szükség nagy önfegyelemre és kitartásra ahhoz, hogy leszokjunk a túlzott cukorfogyasztásról.

Ne feledjük: a szervezet normális működéséhez szükséges cukormennyiséget egészséges táplálkozással, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, finomított fehércukor bevitele nélkül is tökéletesen biztosíthatjuk.  Ha így teszünk, biztosan nem alakul ki káros cukorfüggőség.

Mit mondanak a tudósok?

A California School of Professional Psychology és az UCLA egyetem kutatóinak, a Journal of Nervous & Mental Disease folyóiratban megjelent tanulmánya a cukorfüggőség leküzdésének nehézségeire hívja fel a figyelmet. Kísérletükben 73 édességfüggő, és 172 alkoholista vett részt, a két csoport tagjait arra kérték, hogy öngyógyítással próbáljanak meg leszokni a függőségükről. Azt tapasztalták, hogy a cukorfüggőknél nagyobb százalékban alakultak ki dührohamok, valamint apátiás depresszió és egyéb mentális zavarok, mint azoknál, akik alkoholproblémától szenvedtek.

Tippek a leszokáshoz

Először is, hozzá kell szoktatnunk ízlelőbimbóinkat a nem édes ízekhez.

  • Legjobb, ha fokozatosan csökkentjük a napi cukoradagot: kávénkat, teánkat ízesítsük egyre kevesebb cukorral, valamint lépcsőzetesen, hétről hétre iktassunk be étrendünkbe eggyel több édességmentes napot.
  • Együnk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, iktassuk ki étrendünkből a kész/félkész élelmiszereket, amelyek általában bővelkednek „rejtett” cukrokban.
  • Nem kell örökre lemondani az édes ízekről: sütemények helyett fogyasszunk –lehetőleg friss− gyümölcsöt, sovány joghurtot, utóbbit esetleg bolondítsuk meg egy kis erdei gyümölcsből készült pürével, vagy aszalt gyümölcsökkel.

Két hónap alatt, szinte észrevétlenül leszokunk a folyamatos édességevésről, és szervezetünket sem tesszük ki az elvonási sokknak.

Segítenek a rostok és a fehérjében gazdag élelmiszerek

Könnyebb a leszokás, ha figyelünk arra, hogy soha nem legyünk éhesek. Ilyenkor ugyanis hamarabb nyúlunk a cukortartalmú élelmiszerek után. Az éhség megelőzésében segítenek a fehérjékben dús élelmiszerek: mivel lassabban szívódnak fel, tovább marad meg a telítettségérzet. Szintén fontos szemport, hogy nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést, mint a szénhidrátok vagy a cukrok. A legkönnyebben elérhető fehérjeforrások a sovány csirkehús, a zsírszegény joghurtok, az aszalt gyümölcsök, a tojás és a hüvelyesek.

A növényi rostok bőséges fogyasztásával szintén hosszan tartó telítettségérzet érhető el, ráadásul energiával is feltöltenek, így segítenek leszokni a cukorról. Ha lehet, válasszuk a zöldségekben, gyümölcsökben fellelhető oldható, és a teljes kiőrlésű gabonafélékben jelenlévő oldhatatlan rostokat.

Mozogjunk minél többet

A mindennapos mozgás –akár a rendszeres séta– közvetve támogatja a leszokást a cukorról, hiszen hozzájárul az életmódváltáshoz. Akik rendszeresen mozognak, nagyobb eséllyel választanak egészséges élelmiszereket. A lényeg az, hogy hetente legalább öt napon, minimum 30 percig, intenzíven mozogjunk.

A cukorpótló sem az igazi

Hiába helyettesítjük a fehér kristálycukrot mézzel, vagy barna cukorral, ezzel nem mondunk búcsút a cukorfüggőségnek. Óvakodjunk az édesítőszerek használatától is: a cukorpótlók növelik a cukor iránti vágyat: nyelvünk érzi az édes ízt, de a szervezet nem kapja meg a várt tápanyagot. Ennek következtében az agyunk még jobban követeli a szokásos adagot, tehát automatikusan több édességet fogunk kívánni.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email