Macskaszőr-allergia: van megoldás!

Macskaszőr-allergia: van megoldás!  1

Az emberek mintegy húsz százalékánál a macska közelsége allergiás tüneteket vált ki. Ennek oka azonban közhiedelemmel ellentétben nem az állat szőre: a macskaallergiáért ugyanis a nyálban, illetve a vizeletben megtalálható Fel d1 nevű fehérje a felelős. A macskaszőr-allergia tüneteinek kezelésére többféle módszer áll rendelkezésre, a tudósok pedig már dolgoznak azon a fehérjeblokkolón, ami végérvényesen megszünteti a panaszokat.


A macskaszőr-allergiát a faggyú- és nyálmirigyekben termelődő, a felnőtt és kölyök macska vizeletében egyaránt megtalálható Fel d1 nevű fehérje okozza. Mivel a macskák naponta többször tisztálkodnak, a nyáluk szinte folyamatosan jelen van a bundájukon, így az allergén fehérjét rövid idő alatt az egész lakásban „szétszórják”. Ehhez nincs szükség vedlésre, vagy erős szőrhullásra, az is elég, ha a bútorokhoz dörgölőznek. Az ivartalanított macskák három-ötször kevesebb allergént termelnek, mint a nem ivartalanított társaik.

Macskaszőr-allergia tünetei: hasonlít a szénanáthához

A macskaszőr-allergia tünetei szinte teljesen megegyeznek az egyéb allergének –pollenek, por, stb.− hatására kialakuló panaszokkal, különösen a szénanáthával. A leggyakrabban előforduló tünetek az alábbiak:

  • Rendszeres és nehezen enyhülő tüsszögés, orrfolyás, köhögés
  • Orr-, szájüreg- és torokviszketés, torokfájás
  • Duzzadt, kivörösödő, gyulladt és könnyező szem
  • Ekcéma, dermatitisz, csalánkiütés, bőrpír
  • Általános rossz közérzet, gyengeség
  • Feszülő, fájó orcák

Súlyosabb esetekben a macskaszőr-allergia miatt, allergiás asztma is kialakulhat, a beteg ilyenkor nehezen kap levegőt, a macskaallergia tüneteit ilyenkor általában mellkasi nyomás vagy fájdalom kíséri.

Macskaallergia kezelése

A legjobb orvosság természetesen az allergia kialakulásának megelőzése, ha erre nincs mód, vagy már kialakultak a panaszok, a leggyakoribb az antihisztamin tartalmú gyógyszerek alkalmazása. Hatásosak lehetnek a macskaszőr-allergia miatt kialakuló gyulladások enyhítésére a kortizon alapú készítmények is. Fontos tudni, hogy ezek a módszerek azonban csupán a macskaszőr-allergia tüneti kezelésére alkalmasak.  

Gyógyszer nélkül

Sokat segít a macskaszőr-allergia tüneteinek enyhítésében a rendszeres takarítás, és a házi kedvenc bundájának ápolása. Minden nap porszívózzuk ki a szőnyegeket és a szövetbútorokat, a macska szőrét pedig legalább egyszer alaposan keféljük át a szabad levegőn. Fontos, hogy a kefét a lakáson kívül tartsuk, és a macskát legalább hat hetente egyszer, fürdessük meg. Ha tudjuk, hogy macskaszőr-allergiában szenvedünk, válasszunk a „hipoallergén” fajták közül. A Fel d1 protein ugyan jelen van a szervezetükben, azonban olyan kis mennyiségben, ami nem okoz panaszokat. Az allergiát nem okozó fajták közül a legkedveltebb az orosz kékmacska, a Devon Rex és a norvég erdei macska.

Oltás lehet a megoldás

Amennyiben a tervek megvalósulnak, a meglévő allergia ellenes vakcina mellé hamarosan egy új, és jóval hatékonyabb termék kerülhet a gyógyszertárak polcaira. Különlegessége, hogy nem a gazdiknak, hanem a macskának kell beadni. A Benchmark gyógyszergyár kutatási eredményei szerint, sikerült megtalálni azt a hatóanyagot, amivel a macskákban található Fel d1 fehérjét blokkolni tudják. A HypoCat névre keresztelt oltás teljesen veszélytelen, miközben minimálisra csökkenti a macskaszőr-allergia kialakulásának lehetőségét.

Mit mondanak a tudósok?

Hipoallergén és átlagos macskákat hasonlítottak össze osztrák kutatók. A Clinical and Translational Allergy tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a hipoallergén macskák bundájában kevesebb Fel d1 fehére található, ezért nem váltanak ki az emberben allergiás reakciókat.

Tudtad?

Egyiptomban rendkívüli tisztelet övezte a macskákat, a termékenységet megtestesítő Bastet istennőt macskafejjel ábrázolták. Az egyiptomiak többsége macska amulettet hordott, és macskát tartott otthon, amikor elpusztult, házi kedvencüket bebalzsamozva temették el.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email