Magas vérnyomás tünetei | Magas vérnyomás okai

Magas vérnyomás tünetei | Magas vérnyomás okai 1

A magas vérnyomás (hipertónia) önmagában nem betegség, hanem egy komoly rizikófaktor, amely megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezért lehet életmentő, ha ismertek a magas vérnyomás tünetei, hiszen így könnyebben elkerülhetőek a szövődmények.


Angina pectoralis –koszorúeret érintő betegség−, miokardiális szívinfarktus, agyvérzés: csak néhány betegség, aminek első jele a magas vérnyomás lehet. Ha tisztában vagyunk azzal, melyek a magas vérnyomás tünetei, ezeket a betegségeket is könnyebben elkerülhetjük, hiszen így időben elkezdhető a szükséges kezelés.

Mi a magas vérnyomás?

Akkor alakul ki magas vérnyomás, ha a véráram a normálistól eltérő nyomást gyakorol az érfalakra. Amikor ez a szív összehúzódásakor történik –szisztolés vérnyomás− maximum értékeket mutat, míg diasztolés vérnyomás megmutatja, milyen a keringés vérnyomása, amikor a szívüregek zárva vannak. A két érték átlaga és aránya határozza meg az egészséges, vagy a helytelen vérnyomást.

A magas vérnyomás okai

Először is fontos pontosítani, hogy létezik elsődleges és másodlagos magas vérnyomás. Az elsődleges magas vérnyomás esetén, 95%-ban nem lehet meghatározni a pontos kiváltó okot: nincs „bűnbak”, és nemlétezik gyógymód sem. Általában az idegrendszer autoimmun károsodása váltja ki. A maradék 5% esetében különféle betegségek okozzák a magas vérnyomás kialakulását: öröklött, genetikai betegségek, szervi elváltozások, vese- és mellékvese betegségek, szív- és érsérülések. Az elsődleges magas vérnyomás főleg a felnőtt populációt érinti, míg a másodlagos magas vérnyomás elsősorban fiatal korban alakul ki. Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomás néha csak „időszakos”, azaz valamilyen káros anyag bevitele okozza. Ide sorolhatjuk a kortizon alapú gyógykészítményeket, az orr spray-ket, a fogamzásgátló tablettákat, a kokaint, az anfetaminokat, de még az ártalmatlannak tűnő édesgyökeret −medvecukrot− is. Ilyenkor elég felfüggeszteni ezeknek az anyagoknak a bevitelét, és a tünetek rövid időn belül maguktól is megszűnnek.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tünetei nem mindig egyértelműek. Különösen akkor nehéz felismerni, ha az eltérést okozó anyag bevitele fokozatos: ilyenkor a szervezet próbál alkalmazkodni, ezért nem küld intő jeleket az agy felé, amik veszélyt jelezhetnek. Ennek tudható be, hogy sok kórházba szállított beteg nem panaszkodik magas vérnyomásra, holott az érték számos esetben jóval meghaladja a normális szintet. A magas vérnyomás leggyakrabban előforduló tünetei:

 • Rendszeres fejfájás, amely főleg reggel, ébredés után jelentkezik
 • Hirtelen szédülés, egyensúlyvesztés;
 • Rendszertelen fülzúgás, pattogó hangok, vagy sípolás érzékelése;
 • Látászavarok –hirtelen elsötétülő látás, ugráló foltok, stb.−;
 • Orrvérzés.

A másodlagos magas vérnyomás esetében a szokásos tüneteket, a meglévő betegségtől függően, egyéb problémák kísérhetik. Mivel a felsorolt tünetek elég általánosak, a beteg sokszor nem tudja, mivel is áll szemben. Ezért kiemelkedően fontos a rendszeres vérnyomásmérés, és a kapott értékek folyamatos összehasonlítása.

Magas vérnyomás és az erre hajlamosító tényezők

 • Örökletesség: nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás azoknál, akiknek családjában, különösen a közvetlen felmenőknél már előfordult hipertónia.
 • Életkor: az elsődleges magas vérnyomás főként idős korban alakul ki, amikor a vérerek veszítenek rugalmasságukból. Egy idő után a szisztolés vérnyomás egyre emelkedik, miközben a diasztolés vérnyomás változatlan, vagy egyenesen csökkenő tendenciát mutat.
 • Túlsúly: a kóros elhízás miatt a test vérellátását a szív csak plusz, és fárasztó munkával tudja biztosítani, ami elősegíti a magas vérnyomás kialakulását.
 • Diabétesz: a cukorbetegség egyre elterjedtebb a felnőtt lakosság körében: a vele járó magas vérnyomás következtében a cukorbetegek jobban ki vannak téve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.
 • Rendszeres dohányzás: a ”füstölés” megváltoztatja a tüdő működését, ezáltal a szervezet helyes oxigén ellátását. Egy cigaretta elszívása után, ez az állapot nagyjából 30 percig magas vérnyomást okoz. A hosszan tartó dohányzás ezen kívül rugalmatlanná teszi az érfalakat, ami szintén hozzájárul a krónikus magas vérnyomás kialakulásához. 
 • Nátrium – kálium egyensúly elvesztése: a túl sós ételek tartós fogyasztása –vagyis a túlzott nátriumfogyasztás− a káliumszint csökkenéséhez vezet, ami szintén hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.
 • Alkoholos italok fogyasztása: a magas alkohol tartalmú italok tartós bevitele megemeli a vérnyomást, valamint hosszú távon megnöveli a szív térfogatát, ami szintén súlyos károsodásokat okoz.
 • Stressz: a fizikai, és lelki stressz jelenléte szintén kihat a vérnyomásra. Az idegesség hatására szinte mindig nő a vérnyomás.

Mit mondanak a tudósok?

A rendelkezésre álló adatok felmérések alapján amerikai kutatók úgy vélik, hogy populációs szinten a 115/75 Hgmm az optimális vérnyomás, mert ez jár a legkevesebb érrendszeri problémával. A stressz és a magas vérnyomás kapcsolatát vizsgálták a Medical College of Wisconsin munkatársai. Megállapították, hogy a stressz hatására ismételten megemelkedő vérnyomás végül magas vérnyomáshoz vezethet.

Tudtad?

A közmegegyezés szerint a normális vérnyomás 120-129/80-84 Hgmm, míg a magas vérnyomás a 139/89 Hgmm feletti érték.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email