Májkárosító ételek | Mit ne együnk?

Májkárosító ételek | Mit ne együnk? 1

A máj méregteleníti a vért, az emésztéshez szükséges epét, koleszterint és –többek között a véralvadásért felelős– fehérjéket termel, keményítőt tárol, részt vesz a fehérjék és a zsírok anyagcseréjében. Bár gyorsan regenerálódik, egyes ételek súlyosan és maradandóan károsíthatják. Ezért lényeges, hogy ismerjük májnak ártó élelmiszereket.


A szervezetbe bevitt méreganyagok döntő többségének semlegesítése a máj feladata. A vér megtisztítása mellett fontos szerepet kap az anyagcserében, a szénhidrátok raktározásában, valamint a májban termelődik az epe és számos fehérje. Folyamatosan dolgozik, hatékonyságát azonban jelentősen csökkenti a helytelen táplálkozás, egyes ételek ráadásul nem csupán a toxinok mennységét növelik, hanem a májat is károsítják. Ezért létfontosságú a máj rendszeres méregtelenítése és az ártalmas élelmiszerek elkerülése.

Rántott, vagy bő olajban készült ételek

Elsősorban éttermekben fordul elő, hogy –gazdasági okokból− az olcsóbb, ugyanakkor a májra kifejezetten káros hatású pálmaolajat használják. A magas hőfokon történő hevítés során a pálmaolajból akrilamid szabadul fel, ami a bizonyítottan rákkeltő anyagok csoportjába tartozik. A máj nem tudja tökéletesen eltávolítani, ezért idővel felhalmozódik benne, majd a vérárammal szétszóródik a szervezetben.

Kerüljük a telített zsírsavakat

A májkárosító ételek közé tartoznak a zsírok. Lebontásukról és energiává alakításukról a máj gondoskodik, azonban a túl sok zsírt –ez alól nem képeznek kivételt sem a növényi, sem az állati eredetű zsírok−, főként a telített zsírokat nem képes feldolgozni: a zsír felhalmozódik a májban és avasodni kezd, ennek hatására szabad gyökök termelődnek, amely károsítják a szöveteket, valamint csökkentik az egészséges mennyiségű epefolyadék termelést.

Cukor helyett méz

Amennyiben megtehetjük –minden nap egy kevéssel− csökkentsük a cukor fogyasztását. A nagy mennyiségben a szervezetbe jutó cukor, még a fruktóz, azaz a természetes gyümölcscukor is, lerakódik a májban, többek között megzavarja a máj által termelt emésztőenzimek működését. Ha édesszájúak vagyunk, májunk egészsége érdekében részesítsük előnyben a mézet, illetve a természetes cukorpótlókat.

Ártalmas élelmiszeradalékok

A legtöbb élelmiszeradalék kémiai eredetű, arra szolgálnak, hogy eladhatóbbá tegyék a termékeket, valamint egyes fajtáik megnöveljék az eltarthatóságot. Ezeket az adalékokat a szervezet gyakran idegen anyagként kezeli, lebontásuk, illetve semlegesítésük sok esetben sikertelen. A máj ebben az esetben is szűrőként működik: amiből túl sok van, vagy számára feldolgozhatatlan szép lassan lerakódik benne. A toxinok felhalmozódása azonban nem csak a májban okoz kárt, a mérgek minden sejthez eljuthatnak visszafordíthatatlan megbetegedéseket okozva.

Sózzunk óvatosan

Szinte minden táplálékban fellelhető a só. Amikor a nagy mennyiségű toxin hatására a máj nem képes elegendő fehérjét termelni, csökken a vérerek folyadékmegtartó képessége. Ennek következményeként a folyadékok beszivárognak a szövetek közé és duzzanatokat okoznak. Ha megszüntetjük, vagy minimálisra szorítjuk a só fogyasztását, elősegítjük a máj tehermentesítését.

Alkoholt csak mértékkel

Az alkohol kilencven százalékát a máj bontja le. Ha azonban túl sok jut belőle a szervezetbe, ezzel a máj már nem képes megbirkózni: az alkohol súlyosan károsítja a májsejteket, gátolja az újratermelődésüket. Hosszú távon heges sebek alakulhatnak ki, melyek zavarják a máj működését, így egyre több káros anyag halmozódik fel. A nagy felületen kialakuló károsodás a máj elhalásához vezethet.

A-vitamin túladagolás

Javítja a látást, elősegíti a csontok növekedését, valamint kiváló antioxidáns hatásokkal rendelkezik az A-vitamin. Elsősorban a tojásban, májban, paradicsomban található, ennek ellenére ezek az élelmiszerek is károsíthatják a májat, amennyiben túl sokat fogyasztunk belőlük. Ilyenkor az A-vitamin felhalmozódik, a kialakuló májmérgezés tünetei a fejfájás, hányinger, hasmenés, ingerlékenység, hajhullás, valamint a csontduzzanatok.

Mit mondanak a tudósok?

Tizenkét fiatal férfi és hat nő részvételével vizsgálták a gyorséttermi ételek májra gyakorolt hatását a svéd Universitetssjukhuset i Linköping (Linköping Egyetemi Kórház) kutatói. Négy héten keresztül mozgásszegény életmód mellett naponta legalább két alkalommal gyorséttermi menüt kaptak az alanyok, amivel duplájára növelték a megszokott kalóriabevitelüket (ez több mint 5000 kalóriát jelentett). Az étrendváltás következtében átlagosan 10 százalékkal nőtt a testsúly, míg a vérvizsgálatok májkárosodásra is fényt derítettek. A Gut szakfolyóiratban publikált kutatási eredmények szerint a részvevőknél nőtt a végstádiumú májbetegség kialakulásának kockázata, ráadásul 14 páciens esetében már az étrendváltást követően egy héttel kimutathatóak voltak a káros folyamatok.

Tudtad?

A hasüregben jobb oldalán, a rekeszkupola alatt található máj az ember legnagyobb mirigye.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email