Megfázás elleni otthoni kezelések | Ezeket ne csinálja!

Megfázás elleni otthoni kezelések | Ezeket ne csinálja! 1

A megfázás elsősorban a legyengült immunrendszer következménye, ezért ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen, gyengeséggel és legtöbbször lázzal járó, náthás napokat a legjobb, ha minél hamarabb felturbózzuk szervezetünket a megfelelő vitaminokkal, és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. De ha már megtörtént a baj, íme pár megszívlelendő tanács annak érdekében, hogy ne rontsunk a helyzeten, valamint óvjuk a környezetünkben élők egészségét.

1. Kerüljük az antibiotikumokat

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy ne kezdjünk el rögtön a gyógyszeres szekrényben kotorászni, maradék antibiotikumokat keresve. A megfázás az influenzához hasonlóan szinte mindig vírusos eredetű, míg az egyes antibiotikumok –fajtájuktól függően−, meghatározott baktériumtörzsek ellen hatásosak. Alkalmazásuk nem javít az állapotunkon, sőt: feleslegesen irritáljuk az emésztőrendszer bálnyálkahártyáját, felborítjuk vele a bélflóra egyensúlyát, ami további problémákhoz, és fájdalmakhoz vezethet.

2. Forralt bor helyett igyunk vizet

Bár megfázás esetén a forralt bor, és a rövid italok fogyasztása a népi gyógyászat évszázadok óta elfogadott módszere, ezzel valójában súlyosbítjuk a tüneteinket. A megfázásos beteg, a lázas periódus alatt sok vizet veszt az izzadás során: az alkohol pedig szintén vizet von el a szervezettől. Ennek hatására ízületi fájdalmak, és fokozott orrüreg szárazság léphet fel. Részesítsük előnyben a forró/meleg gyógyfőzeteket, teákat, könnyű leveseket.

3. Használjunk papírzsebkendőt

Mindig köhögjünk és tüsszentünk zsebkendőbe, ezzel megakadályozzuk, hogy teleszórjuk környezetünket a kórokozókkal. Igaz, a papírzsebkendő ugyan nem környezetkímélő megoldás, de ebben az esetben mégis részesítsük előnyben, és egyszeri használat után dobjuk ki. A pamut zsebkendő ezzel szemben hátráltathatja felépülésünket, mivel minden új köhögés, orrfújás alkalmával tulajdonképpen felülfertőződünk.

4. Tartsunk távolságot

Ne tegyünk úgy, mintha semmi bajunk sem lenne: kerüljük a többiekkel való közvetlen kapcsolatot, értesítsük munkahelyünket, rokonainkat a betegségünkről. Ne tegyünk ki senkit a felesleges fertőzésveszélynek, mert könnyen lehet, hogy pár hét elteltével pont ők fognak minket visszafertőzni.

5. Fontos a kézmosás

Megfázás esetén még gyakrabban mossunk kezet, főleg orrfújás és köhögés után. Ne használjunk illatos szappanokat: válasszuk a fertőtlenítő hatású termékeket, ám kerüljük a kemikáliákkal teli változatokat. Egy erős, meleg zsályafőzetes kézöblítés hatékonyabb, mint sok drága kencefice, és olcsóbb is. Kézmosás után nincs más dolgunk, csak újra forralni, és a főzet újrahasználható.

6. Árt a száraz meleg

Ne fűtsük túl a szobánkat, mert a száraz levegő tovább károsíthatja az irritált orrnyálkahártyát, megemelheti testhőmérsékletünket. Szintén az orr- és szájüreg nyálkahártyája épségének megőrzése érdekében igyekezzünk megemelni szobánk levegőjének páratartalmát. Ha a párologtatóba pár csepp eukaliptusz, rozmaring vagy citrus illóolajat csepegtetünk, légzésünk is könnyebbé válik.

7. Tegyük félre az orrcseppet

Lehetőleg kerüljük az orrcseppeket. Ha állandóan csepeg az orrunk, vagy ellenkezőleg: úgy bedugul, hogy nem tudunk orron át lélegezni, akkor is próbáljunk ki más, természetes módszereket –pl. sós vízzel, vagy gyógynövényekkel történő inhalálást−, mivel az orrcseppek használata pár nap után olyan mértékben kiszárítja az orrüreg nyálkahártyáját, hogy irritációt, sőt, kisebesedést okoz, ami csak nagyon lassan gyógyul.

8. Ne koplaljunk

Hiába nincs étvágyunk a megfázás alatt, kerüljük a koplalást! Inkább csipegessünk, és jól válasszuk meg a szervezetünkbe juttatott tápanyagokat. Elég pár gerezd narancs, egy alma, kivi, egy fél tányér húsleves (megfázásra különösen jó választás a nagymama levese), egy nagy bögrényi citromos tea: a lényeg, hogy kellően hidratáljuk szervezetünket, és megadjuk neki a gyógyuláshoz szükséges „alapanyagokat”.

9. Legyünk türelmesek

Ne legyünk türelmetlenek! A betegségek nem tűnnek el egyik napról a másikra. És bár a megfázás igen kellemetlen és zavaró, a levertség, a gyengeség sok problémát okozhat a hétköznapokban, de nagyon fontos, hogy kivárjuk a teljes gyógyulást. Ha túl hamar felkelünk, vagy éppen ellenkezőleg, elhagyjuk magunkat, a megfázás tünetei tovább tartanak majd, sőt szövődmények is kialakulhatnak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email