Megfázás, influenza, C-vitamin

Megfázás

A C-vitamin számos pozitív hatással rendelkezik. Ősszel és télen, főként a megfázás és az influenza megelőzésében, illetve legyőzésében lehet szövetségesünk. Sajnos, a közvélekedéssel ellentétben, a C-vitamin sem mindenható: a megfázásra, influenzára csak bizonyos feltételek teljesülése esetén használható eredményesen, ahogyan túladagolásának sincsen értelme.


Az őszi-téli betegségek, úgy a megfázás, mint az influenza alapvetően vírusos eredetűek, az influenzát azonban baktériális fertőzések is kísérhetik. Mindkét esetben, szinte azonos tünetekkel állunk szemben, ám a megfázás, meghűlés lényegesen gyorsabb lefolyású, a betegség általában néhány nap alatt –amennyiben az immunrendszer megfelelően működik–, magától is megszűnik. Ezzel szemben, a rosszul kezelt influenza akár halálos kimenetelű szövődményekkel is járhat. A hideg időjárás szinte kódolja magában a légúti megbetegedések, a nátha, megfázás, meghűlés, illetve az influenza kialakulását. Ezekben az esetekben is igaz a megállapítás: könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni a betegséget. Szerencsére, helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, a higiénés szabályok betartásával és szervezetünk méregtelenítésével jó esélyünk van arra, hogy immunrendszerünk képes lesz legyőzni a patogén vírusokat és baktériumokat, így köhögés, láz és orrfolyás nélkül vészelhetjük át a megfázásos időszakot. Közkeletű vélekedés, hogy a nagy dózisban bevitt C-vitamin hatékony ellenszere a megfázásnak és az influenzának. Az igaz, hogy segíthet a C-vitamin is, azonban korántsem olyan mértékben, mint azt gondolnánk: megfázás- és influenzaellenes hatását ugyanis csak bizonyos feltételek esetén képes kifejteni. Feltételezhető, azonban nem bizonyított, hogy azok, akik a megfázást megelőzően már rendszeresen szedtek nagyobb mennyiségű C-vitamint, kisebb eséllyel fertőződnek meg, valamint enyhébb tünetekkel és gyorsabban kilábalnak a megfázásból. A szakemberek ugyanakkor abban egyetértenek, hogy a C-vitamin bevitel utólagos növelése az emberek többségénél nem befolyásolja a már kialakult megfázás gyógyulását és tüneteit.

A Helsingin yliopisto (Helsinki Egyetem) kutatóinak tanulmánya több tucat vizsgálat eredményeit összegezte. Ezekben 10 ezernél is nagyobb minta állt a kutatók rendelkezésére, akik megállapították, hogy a C-vitamin elsősorban azokban az esetekben járult hozzá hatékonyan a megfázás megelőzéséhez, illetve gyógyításához (a felmérések azt mutatták, hogy a C-vitamin a felére rövidítette le a megfázás lefolyásának idejét), amikor a vizsgálatokba bevont alanyok, valamilyen extrém körülménynek, stressznek vagy rövid ideig tartó intenzív mozgásnak voltak kitéve.

Akkor nem is hatásosak a C-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök és a forró citromos tea?

Van egy rossz és egy jó hírünk: a forró tea teljesen hatástalan, a megfázás kezelésének, illetve megelőzésének szempontjából, a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása viszont hatásos lehet, ha betartjuk az ezzel kapcsolatos szabályokat. A legfontosabb tudnivaló, hogy a C-vitamin könnyen bomló, fényérzékeny vitamin. Ezért a friss gyümölcsöket, zöldségeket meghámozásuk, centrifugálásuk, vagy turmixolásuk után azonnal fogyasszuk el, amíg erre nincs módunk, hűvös, sötét helyen tároljuk őket. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a C-vitaminnak árt a magas hőmérséklet: bármilyen jól esik a hűvös napokon a forró citromos tea, vagy az illatos, fahéjas, szegfűszeges és persze valamilyen citrusfélével (például narancsdarabokkal) ízesített kompót, ilyenkor csak élvezeti értékük van, hiszen a hő hatására a C-vitamin nagy része megsemmisül.

Honnan juthatunk C-vitaminhoz?

  • Figyeljünk arra, hogy természetes állapotban fellelhető C-vitamint fogyasszunk, ez ugyanis gyorsabban és tökéletesebben szívódik fel.
  • A legtöbb C-vitamin a citrusfélékben található, de nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint a kivi, az eper, a lótuszgyümölcs, a sárgadinnye, a málna, a fekete ribizli, a gesztenye és a paradicsom, a zöldségek közül a paprika –főként az erős–, a brokkoli, kelbimbó, a káposzta, a spenót, a karfiol, és a borsmustár (rukkola).  
  • Naponta legalább három alkalommal fogyasszunk friss gyümölcsöt, lehetőleg a főétkezések között. Fontos, hogy variáljuk a fajtákat, ám minden nap legyen az étrendünkben legalább egyszer valamilyen citrusféle.
  • Ebédre és vacsorára mindig fogyasszunk friss zöldséget, elsősorban nyers, zöldsalátákat.

Felesleges túladagolni

Megoszlanak a vélemények arról, hogy naponta mennyi C-vitaminra van szükség. Mivel a nyers élelmiszerekkel bevitt C-vitamin mennyiségét nehéz meghatározni, az emberek többsége a megfázásos időszakban igyekszik akár több ezer mg C-vitamint (por, tabletta stb. formájában) elfogyasztani. A kutatások ezzel szemben azt mutatják, hogy naponta 500 mg C-vitaminnál –már ez is több mint ötszöröse az egészséges felnőtteknek ajánlott napi bevitelnek– felesleges többet elfogyasztani, és bár a C-vitamint nem lehet túladagolni­, az ennél nagyobb mennyiség ugyanis egyszerűen kiürül a vizelettel.

Vigyázat! Napi 2000 mg feletti C-vitamin bevitel hasmenést és gyomorpanaszokat okozhat.

A C-vitamin sok minden másra is jó

  • A C-vitamin elősegíti a csontok, porcok, ízületek és hajszálerek megújulását
  • Elősegíti a vas felszívódását
  • A leuciták szerepének felerősítésével javítja az immunrendszer ellenálló képességét
  • Antioxidáns, hatékonyan megköti a szabad gyököket, így rákmegelőző hatása is van
  • Segít az allergiák és az asztma ellen

Tudtad?

Egy szál cigaretta elszívása, 20 mg C-vitamint von el a szervezetből, ezért a dohányzás növeli a megfázás esélyét, valamint lassítja a gyógyulás.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email