Katasztrófa vagy megváltás? Megtermékenyítés petesejt nélkül

Katasztrófa vagy megváltás? Megtermékenyítés petesejt nélkül 1

Óriási hatással lehet a társadalmunkra, a családi életünkre, mint olyan, és az egyén életére a minap kiszivárgott igen nagy titokban tartott kutatás eredménye. Vajon katasztrófa, vagy megváltás közeleg az emberiségre? A jövőben lehetséges lesz a megtermékenyítés a nő petesejtje és a férfi spermiuma nélkül. Nem szükségszerű a férfi és egy nő együttes ereje ahhoz, hogy gyermek szülessen.


Milyen világ vár a jövő nemzedékre? A minap megjelent BBC NEWS hírek elénk tárják az igen nagy titokban tartott kutatási eredményeket, amelyek akár az emberiség drasztikus újra kódolását is jelenthetik. Tudósok kutatási eredményekkel alátámasztva állítják, hogy egy napon lehetséges lesz gyereket nemzeni női petesejt, de akár spermium nélkül is. Sikeresen zárultak az első kutatások, amelyek során kis egereket teszteltek. A folyamat alatt úgymond „becsapták” a spermiumot, hogy azt higgye egy normális petesejtet termékenyít meg. A „Nature Communications” odalán megjelent teljes kutatási eredmények ITT érhetőek el, amely egyértelműen azt közvetíti az emberiség felé, hogy a távoli jövőben nők nélkül is lehetséges lesz a gyermeknemzés. – állítják a kutatók. Ez a kutatás segít megmagyarázni a megtermékenyítés részleteit.

Vége a férfi és a nő együttes szerepének a megtermékenyítésben?

A „The University of Bath” kutatói egy nem megtermékenyített petével kezdték a kísérletet. Kémiai anyagokkal csapták be a petét, hogy „pszeudo-embrió” –vá váljon (fél embrió). Ezek a fél embriók sokban hasonlítanak az általános testsejtekhez, mint például a bőr, vagy a bőrsejtek, méghozzá abban, ahogy osztódnak és kontroll alatt tartják a „DNS”-t (örökítőanyag). A kutatók úgy magyarázták el a lehetséges „megtermékenyítést”, hogy ha spermát adnak az egér „pszeudo embriójához”, akkor lehetségessé válik az egészséges embriók születése. Egy szép napon lehetséges lesz hasonló eredmények elérése embereken is, ahol nem petesejtet használnak a megtermékenyítéshez, hanem egyéb testsejteket. Más szóval közönséges testsejtet használva akár nő nélkül is megvalósítható lesz a megtermékenyítés.  Az egereken végzett kísérlet során 4 megtermékenyítésből 1 sikeres volt. Dr. Tony Perry az egyik kutató orvos a következőt nyilatkozta a BBC NEWS-nak:

„Ez az első alkalom, hogy valaki képes volt megmutatni és bebizonyítani, hogy egy sejt más mint egy petesejt. Egy közönséges testsejtet összevegyítve spermiummal élőlényt eredményezzen. Ez lényegében  közel 200 éves gondolkodást döntött meg.”

A kísérlet során a testsejtekből megtermékenyített egerek egészségesek voltak, normális élet éltek, és ami szenzáció, hogy képesek voltak egészséges egereket életet adni.

Megtermékenyítés:

A kutatás célja, hogy jobban megértsék a megtermékenyítés pontos mechanizmusát, hiszen amikor a spermium megtermékenyít egy petét az még a mai napig rejtély. Például: a pete teljesen leszedi és megszabadítja a spermium „DNS”-jét minden kémiai borítástól és újra borítja. Ez megállítja a spermiumot abban, hogy úgy viselkedjen mint egy sperma, ehelyett es ezáltal úgy viselkedik, mint egy embrió. Ez az „átöltözés” konkrétan hogyan folyik le, az még nem tiszta.A pete nélküli megtermékenyítés komoly hatással lehet a társadalomra. Gondoljunk bele, mi várhat ránk, ha nem lesz szükség a petére a jövőben, ami valljuk be igen komoly problémákat idézhet elő. Dr. Tony Perry – a kutató csoport egyik vezetője – a következőket nyilatkozta: „Ez egy lehetőség az emberiségnek, ha sikerül megvalósítani embereken is a kísérletet, akkor lehetséges lesz egy közönséges testsejtet összekombinálni spermiummal és ebből embriót formálni.” Más szóval lehetséges lesz két embernek úgy gyermeket összehoznia, hogy az egyik fél egy átlagos testsejtet ad, míg a másik spermiumot. Ez megvalósítható férfi és nő között, férfi és férfi között, de akár egy férfinek lehet saját gyermeke is, azáltal, hogy a saját testsejtjét használja fel a saját spermiumával, és a gyermeke nem minősül majd „klónnak”.

Dr. Tony Perry szerint ezek a lehetőségek igencsak spekulatívak és érdekesek ebben a pillanatban. Főleg, hogy napvilágra került egy korábbi kínai kutatás, ahol tudósok képesek voltak előállítani spermiumot „stem” sejtekből és ezzel megtermékenyítették a petét és elérték, hogy egészséges egerek szülessenek. Dr. Tony Perry szerint össze kell kötni a két kutatási eredményeket, és ezáltal lehetségessé válik az emberiség átformálása. Nem lesz szükség petére és spermiumra se. Professzor Robin Lovell-Badge egyáltalán nem csodálkozik a kutatáson, hiszen egy olyan időbe lépünk ahol, lehetséges lesz újra programozni a sejteket.

Szakfordítás: Ács Beatrix, életmód trainer

http://www.bbc.com/news/health-37337215

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email