Méhnyakrák szűrés: segít elkerülni a végzetes következményeket

Méhnyakrák szűrés: segít elkerülni a végzetes következményeket 1

Évente körülbelül 1400 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot hazánkban, sajnos közel egyharmada halálos kimenetelű. Globálisan a méhnyakrák a második leggyakoribb rákfajta a 45 év alatti nők körében, minden egyes évben több mint 500.000 nő betegszik meg, és mintegy 240.000 beteg hal meg méhnyakrákban. Kialakulásában óriási szerepet játszik az aktív szexuális élet.


A rendszeres citológiai vizsgálat sajnos nem 100%-os, tehát nem jelent teljes védelmet a méhnyakrák ellen. A méhnyakrák prominens többségét a humán papilloma vírussal való tartós fertőzöttség okozza, csakhogy magát a vírust a citológiai vizsgálat nem mutatja ki. Amennyiben a kenet nem tartalmazza a daganatos elfajulásnak (burjánzásnak) indult sejteket, sajnos akkor a mintát a laboratórium negatívnak fogja értékelni. A jó hír az, hogy létezik olyan méhnyakrák szűrés, amely során a burjánzásnak indult sejteket is szűrik.

A citológia vizsgálat nem a méhnyakrák valódi okát, hanem a már látható tüneteket vizsgálja!

Méhnyakrák szűrés esetén a sima citológiai vizsgálat csak 70%-os biztonsággal képes megtalálni a már fennálló rákot, azonban a HPV DNS-alapú méhnyakrák szűrés 99%-ban kimutatja az onkogén vírus jelenlétét, még akkor is, ha az sejtszinten még nem okozott elváltozást.

Skócia már felismerte a helyzet súlyosságát

Dr. Catherine Calderwood tisztifőorvos a következőt nyilatkozta: „Hamarosan elindítunk egy új marketing kampányt, amely a méhnyakrák szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet, különösen a fiatalabb nőket szeretnénk elérni, hogy részt vegyenek a szűrésben – olvasható a BBC NEWS oldalán. A méhnyakrák szűrés minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki maximális biztonsággal szeretné elkerülni és megelőzni a méhnyakrák kialakulását. Érdemes tudni, hogy ha a szervezetben már jelen van a HPV vírus, az még nem jelenti automatikusan a méhnyakrák kialakulását, probléma akkor lép fel, amikor a magas kockázatú vírustípusok hosszú időn keresztül maradnak a szervezetben. Ilyenkor a méhnyak sejtjei elkezdenek rosszindulatú átalakulásba, ennek a végső állomása a méhnyakrák kialakulása. Rendszeres méhnyakrák szűréssel a sok esetben halálos kimenetelű betegség megelőzhető lenne. Sajnos csak minden harmadik nő veszi komolyan, hogy vírus vagy fertőzés növelheti a méhnyakrák kialakulásának esélyét, írja a BBC news a „Cervical cancer misunderstood” cikkében. A kutatások kimutatták, hogy azon nők, akik méhnyakrákban szenvednek, 99%-ban a humán papilloma vírus ( HPV ) által fertőzöttek.

Védőoltás HPV ellen?

A HPV oltás egyaránt fontos felnőtteknek és gyermekeknek, amely a rendszeres méhnyakrák szűrés mellett védelmet nyújt a rák ellen. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az első szexuális érintkezés előtt beadják.

Mely tényezők növelhetik a méhnyakrák kialakulását?

Az erős dohányzás, a szexuális partnerek igen gyakori váltogatása, a sokakat érintő Chlamydia, illetve a fogamzásgátló tabletták tartós alkalmazása, melyek idővel menstruációs problémákat okoznak.

Forrás:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/653728.stm

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-37285353

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email