Melanóma és bőrrák | Tudta, hogy a bőre nem felejt?

Melanóma és bőrrák | Tudta

Ha túl sok ideig tesszük ki magunkat a nap káros sugarainak, jelentősen megnő a bőrön kifejlődő, rosszindulatú daganatok kockázata. Ezért van szükség a napvédelemre, ahogyan a bőrön megjelenő elváltozásokra is figyelni kell: ezek ugyanis a bőrrák és a melanóma előjelei lehetnek.


A bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, egy átlagos ember esetében a súlya eléri a tíz kilót, felülete a két négyzetmétert. Nemcsak fizikai védelmet nyújt, hanem immunszervként a patogén (betegséget okozó) mikroorganizmusokkal szemben is megóvja a szervezetünket. A bőr azonban amilyen erős, annyira sérülékeny is, a fizikai hatások mellett a legnagyobb ellensége a káros UV-sugárzás. Hatással van a bőrre az idegállapot is, ennek oka, hogy a bőr és az idegrendszer ugyanolyan magzati sejtből alakul ki. Amikor idegesek vagyunk, rossz a pszichés állapotunk, nagyobb eséllyel jelennek meg pattanások, ekcéma, gyulladások és más bőrelváltozások.

Veszélyes napsugárzás

A bőr öregedésének mindenekelőtt genetikai okai vannak, azonban a folyamatot a hormonális változások, az életmód és jelentős mértékben a napsütés befolyásolja. Ha túl sokáig vagyunk a napon, az UV-sugarak hatására megnő a DNS-t károsító, és ezáltal a rákos elváltozásokért is felelőssé tehető, szabad gyökök mennyisége. Ezeket egy ideig az immunrendszer képes ellensúlyozni, azonban nem örökké: amikor a szabad gyökök száma túllépi a kritikus határt, felgyorsul a bőr öregedése és a rákos sejtek kialakulása.

A bőr nem felejt

Számos, magas faktorszámú naptej, napolaj és más készítmény létezik, amelyek megszűrik (visszaverik) a káros UV-sugarakat, ahogyan a napszemüveg használatáról se feledkezzünk meg. Tartsuk észbe, hogy a bőr nem felejt: a gyerekkorban elszenvedett fénykárosodás évekkel, évtizedekkel később okozhat rosszindulatú daganatot.

Intő jelek, amikre figyelni kell

Új pigmentfoltok, megváltozott formájú és színű anyajegyek egyaránt fénykárosodásra utalhatnak, ezeket azonnal ellenőriztessük. Ettől függetlenül, az anyajegyeinket évente ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni.

  • Rákmegelőző állapotnak tekinthető az arcon megjelenő, barnás színű folt, a lentigo maligna. Általában lassan növekszik, tíz százaléka pedig rosszindulatúvá válik.
  • Szintén elsősorban az arcon, illetve a napsugárzásnak kitett testfelületeken alakul ki a bazalióma. Ez sokszor nehezen gyógyuló sebet formáz, sebészi úton azonban könnyen eltávolítható, áttéttől ebben az esetben kevésbé kell tartanunk.
  • Nagyobb az esélye az áttétek kialakulásának a száj környékén megjelenő, kemény, kisméretű csomóra emlékeztető spinalioma (laphámrák) esetében. Ezt a ráktípust szintén műtéttel kezelik.

Melanóma és leégés

A bőrszövetekben kifejlődő legveszélyesebb daganat a melanóma, ami agresszív, és gyorsan hoz létre áttéteket. Általában sötét színű, szabálytalan alakú, aszimmetrikus elváltozás. Anyajegyből is lehet melanóma, jellemzően az UV-sugárzás áll a hátterében. A melanóma kockázatát növelheti:

  • gyakori és jelentős napégések,
  • túlzott szolárium használat,
  • családi halmozottság, örökletesség,
  • anyajegyek nagy száma.

Megelőzés: fényvédelem és étkezés

Legfontosabb tanács, hogy foglalkozzunk a bőrünkkel, védjük és ápoljuk, semmiképpen se hanyagoljuk el. Állapota elsősorban nem kozmetikai, hanem sokkal inkább egészségügyi kérdés. A bőrrák könnyen halálos lehet, ezért vegyük komolyan bőrünk jelzéseit.

  • A rosszindulatú bőrrák megelőzésének legjobb módja az önvizsgálat. Arról van szó, hogy – különösen nyáron – figyeljük bőrünk változásait: ha bármilyen elváltozást észlelünk, forduljunk bőrgyógyászhoz.
  • Bőrünk és szervezetünk egészének védelmében a legfontosabb tanács, hogy 11 és 14 óra között ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon. Lehetőleg még akkor sem, ha használunk valamilyen fényvédőt.
  • Hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez az A-vitamin. Növényi előanyaga (ebből képződik a vitamin) a béta-karotin, elsősorban a narancssárga színű zöldségekben, gyümölcsökben, így a sárgabarackban, a sárgadinnyében, a sárgarépában, a sütőtökben, valamint a mangóban és a spenótban található meg nagyobb mennyiségben. Sárgarépából mindössze 30 gramm tartalmazza a napi szükségletet.

Ha napozunk, növeljük 2,5-3 literre a folyadékbevitelt, együnk a szokásosnál is több nyers, zöld és sárga zöldséget, illetve elsősorban piros gyümölcsöt, mert ezek különösen gazdagok immunerősítő és bőrvédő antioxidánsokban.

Mit mondanak a tudósok?

A melanóma elkerülésének lehetőségeit vizsgálták a University of California at San Diego szakemberi. Megállapították, hogy a kémiai fényvédők alkalmazásánál is hatékonyabb lehet a megfelelő, testet takaró ruházat és kalapok használata, illetve a hosszabb ideig tartó napozás kerülése. Utóbbira hívja fel a figyelmet a University of Iowa tanulmánya, ebből kiderül, hogy nemcsak a gyermekkorban, hanem a felnőttként elszenvedett napégés is növeli a melanóma kockázatát. Ezért, a megelőzés érdekében, egész életünkben óvni kell bőrünket a leégéstől.

Tudtad?

Bár a napsugárzás károsíthatja a bőrünket, mégsem mondhatunk le róla, hiszen az UV-B sugarak elengedhetetlenek a csontok és ízületek egészséges fejlődéséhez szükséges D3-vitamin (kolekalciferol) termelődéséhez. Akkor járunk el helyesen, ha a délelőtti órákban, illetve késő délután napozunk néhány percet.

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1976961/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1180647/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8287144

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873840/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email