Mellékvese funkciója és mellékvese betegségek

Mellékvese funkciója és mellékvese betegségek 1

A mellékvese egy olyan páros szerv, amely a vesék felső csúcsain helyezkedi el. A mellékvesekéreg fő feladata a szteroid hormonok kezelése. A mellékvese betegségek felismerése igen nehéz feladat, hiszen az általuk produkált tünetek egyéb más betegségekre is utalhatnak. A legbiztosabb, ha vérvizsgálat által tárjuk fel az esetleges mellékvese betegségek jelenlétét. Funkciózavart legtöbb esetben a szteroid gyógyszerek túlzott szedése okoz. 


A mellékvese betegségek felismerése a fizikai vizsgálat mellett csak vérvizsgálattal és vizeletvizsgálattal mutathatóak ki, amely során a hormonok szintjét mérik. A mellékvese betegségek az alábbi hormonok csökkent vagy túltermelődése miatt következhet be:

Az androgén szteroidok ( hormonok )  túltermelődése túlzott férfias jellemzőkhöz vezet, mint a túlzott szőr az arcon és testen, kopaszság, akne, mély hang, illetve megnövekedett izomtömeg.

Kortikoszteroidok túltermelődése szintén mellékvese betegségekhez vezet, mint Cushing szindróma.

Az aldoszteron hormon túltermelődése magas vérnyomást produkál, illetve alacsony káliumszint jelentkezik, amely gyengeséggel, izomfájdalommal, görcsökkel párosul.

Mellékvese csökkent működése

A mellékvese csökkent működése kortikoszteroid hiányában alakul ki. Ezt a kórt mellékvese-elégtelenségnek ( Addison-kór ) hívják.  Jelen betegség 100.000 emberből négyet érint. A mellékvese csökkent működése bármely életkorban előfordulhat. Legtöbb esetben rák, amyloidosis, illetve fertőzés roncsolja a mellékvesét. A kortikoszteroid természetes előállítását a gombás fertőzésekre szedett ketokonazol is gátolhatja, ami nem utolsó sorban hormonhiányhoz vezet. Abban az esetben, ha valakinek kortikoszteroid hiánya van, a vesék nem lesznek képesek sűríteni a vizeletet. A mellékvese betegségei vizeletürítési problémákat idézhet elő, amely kiszáradáshoz vezet. Súlyos kortikoszszteroid hiány esetén inzulin érzékenység léphet fel, amely a (fehérjéből) szénhidrát előállítását gátolja. Gyengülhetnek az izmok és a szív, a vér megfelelő pumpálása is nehézkessé válhat. Tünetei a gyengeség, a fáradtság, a szédülés lefekvés vagy ülés után. A bőr sötétebb lesz, ami azért megtévesztő, mert sokan barnulásként kezelik. Legtöbb esetben a mellékvese csökkent működése étvágytalanságot idéz elő, fekete szeplők jelenhetnek meg a homlok, a kar és a vállak környékén. Amennyiben nem kezelik időben a mellékvese betegségeket, a halál gyorsan is bekövetkezhet. A mellékvese kifáradására fludrokortizon szedését javasolják, a szervezet normális kálium és nátrium kiválasztásának optimalizálására.  A fáradtság legyőzése könnyen orvosolható zuhannyal, tornával.

Mellékvese túlműködése

Túlműködés esetén egy vagy több hormonból több termelődik a mellékvese által.  Kiváltó oka lehet a mellékvesében bekövetkező elváltozás, de akár az agyalapi mirigyből érkező túlzott ingerlés is előidézheti. A mellékvese túlműködésének kezelése mindig attól függ, hogy melyik hormonból termelődik sok. Leggyakoribb tünete a zsírszövet felszaporodása, azaz a hízás. Egyes esetekben izomgyengeség lép fel, amelyet sok esetben más betegséggel tévesztenek össze. Súlyos pszichés elváltozások is jelentkezhetnek, mint például a depresszió, emocionális labilitás, esetleg ingerlékenység, fáradtság. A mellékvese rosszindulatú daganatának tünetei hamarabb fejlődnek ki nőknél, amely a szervezet „elférfiasodásával” párosul.

Forrás és szakfordítás:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00403

http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=overactive-adrenal-glandscushings-syndrome-in-children-90-P01968

http://semmelweis.hu/belgyogyaszat3/files/2013/01/A-mell%C3%A9kvesek%C3%A9reg-betegs%C3%A9gei.pdf

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email