Amit érdemes tudni a mellrákról

Amit érdemes tudni a mellrákról 1

A mellrák a nők egyik leggyakrabban előforduló tumoros megbetegedése, általában negyven év felett jelentkezik. Szerencsére az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák miatti elhalálozások száma az utóbbi időben jelentősen csökkent, ám még a sikeres kezelés sem helyettesítheti a megelőzést: ehhez azonban tisztában kell lennünk az emlődaganat természetével.


Bár a mellrák elsősorban negyven éves kor felett alakul ki, a fiatalabb nőket sem kíméli, ráadásul esetükben a daganat gyorsabb lefolyású. Ezért fontos a gyakori önvizsgálat, azonban azt is tudni kell, hogy a tumor sokszor mélyen a szövetekben alakul ki, így kezdeti stádiumban nagyon nehéz kézzel kitapintani. Amennyiben a mell kivörösödik, érzékennyé, fájdalmassá válik és gyakran viszket, akkor is forduljunk szakemberhez, ha nem érzékelünk gyanús csomót. Szintén intő jel lehet a rendszeres vagy állandó hát- és nyakfájás, valamint a mell váladékozása: a tünetek mélyen fekvő emlődaganatra utalhatnak.

A mellrák kialakulása

Az emlődaganat kialakulásának folyamata több fázisra osztható. Az első a carcinoma in situ, melynek két formája létezik. Ez a két csoport a pre-tumoros megbetegedések közé tartozik, mivel valójában nem kialakult daganatokkal állunk szemben.

  • Carcinoma lobulare in situ: nem agresszív daganat, általában nem tör át a tejmirigyek szövetein. Ennek ellenére kontroll alatt kell tartani, mivel idővel rosszindulatúvá válhat.
  • Carcinoma duttale in situ: az egyik leggyakoribb mellrák. A daganat nem halad túl a tejcsatornák szövetein. Az előzőhöz hasonlóan, nem minden esetben alakul át valódi daganattá, azonban csökkenti a szervezet ellenálló képességét, akadályozza az immunrendszer hatékony működését.

A második, nagy csoportba az invazív emlődaganatok tartoznak. Nevüket onnan kapták, hogy a mellrák áttöri a szöveteket, azaz egy idő után az emlőn kívül is terjedni kezd:

0. stádium: a mellrák kialakulásának kezdete, amikor a tumor kisebb mint 2 centiméter.

1. stádium: kezdeti daganat, mérete szintén 2 centiméter alatti, ám ilyenkor már kezdi elérni a hónalji nyirokcsomókat.

2.stádium: előrehaladott mellrák, a daganat nagysága változó. Átterjedt a hónalji nyirokcsomókra vagy a mell körüli szövetekre, sőt akár a bőrön is láthatóvá válik.

3. stádium: áttétes emlődaganat, a mellrák ilyenkor egyéb szervekre is kiterjed.

Amennyiben a mellrákot a 0 fázisban diagnosztizálják, a túlélési esély a kezeléstől függően eléri a 98 százalékot. Ha a daganat már a hónalji nyirokcsomókat is érinti, a mellrák már csak az esetek 75 százalékában gyógyítható.

A mellrák kialakulásának okai

Az emlőrák kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, de a legnagyobb mértékben a menstruációs ciklusokkal, és a szaporodással hozható összefüggésbe. Minél később kezdődik az első menstruáció, és minél korábban köszönt be a menopauza, annál kisebb az valószínűsége a mellrák kialakulásának. Statisztikák szerint, ha a menopauza az átlagosnál 10 évvel korábban köszönt be, az emlődaganat kialakulásának lehetősége 50 százalékkal csökken. Alacsonyabb a mellrák aránya a gyermekes nők körében, azonban közvetlenül a szülést követő időszakban ez a természetes védelem átmenetileg csökken. Ezen kívül, a sok esetben a klimaxhoz társuló túlsúly is hozzájárulhat a tumor megjelenéséhez, ahogyan a káros sugárzások, a túlzott alkoholfogyasztás, az erős dohányzás és a mozgásszegény életmód is komoly rizikófaktornak számít. Növeli a mellrák kockázatát a helytelen táplálkozás, hiszen a vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok hiányos bevitele csökkenti az immunrendszer természetes védekezőképességét a daganatos sejtekkel szemben.

Mit mond a tudomány?

Sokat segíthet a mellrák megelőzésében a mértékletes napozás. A torontói Cancer Care of Ontario kutatói több ezer nő részvételével vizsgálták a napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin és a mellrák kialakulása közötti kapcsolatot. Megállapították, hogy azok a nőknél, akik naponta hosszabb időt töltenek a napon jelentősen kisebb a daganat megjelenésének kockázata függetlenül attól, hogy elérték-e a menopauza időszakát. A kutatási eredmények a Journal of American Epidemiology szaklapban olvashatók.

Tudtad?

Bár a mellrák elsősorban női betegség, igen kis százalékban, de a férfiakat is érintheti. Ráadásul a betegség tünetei, lefolyása és következményei esetükben sem változnak.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email