Méregtelenítés gyorsan: milyen hosszú legyen a kúra?

Méregtelenítés gyorsan: milyen hosszú legyen a kúra? 1

Sokat hallani a tökéletes eredményt ígérő, csupán néhány napig tartó méregtelenítő kúrákról. Sajnos azonban, ha a méregtelenítés gyorsan történik, annak több hátránya lehet, mint amennyi hasznot hoz, ráadásul a folyamat nem is lehet tökéletes.


Krónikus fejfájás, gyakori puffadás, fájó ízületek, rossz emésztés (diszpepszia), fáradékonyság, depresszió: csupa olyan tünet, amit – természetesen, ha nem szervi elváltozás, fertőzés vagy más betegség áll a hátterében – jó eséllyel a szervezetünkben felgyülemlő kérgek, illetve a bélrendszerben lerakódott salakanyag okoz. Ilyenkor mindenkin azonnali megoldást szeretne, ezért lehet népszerű a méregtelenítés gyorsan elvégezhető változata. Pedig a méregtelenítő kúrát nem szabad elsietni, mert ennek akár súlyos következményei is lehetnek.

Miért van szükség méregtelenítésre?

Röviden arról van szó, hogy a modern életvitel, azaz a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás – fehér cukorban, állati zsírokban, adalékanyagokban – miatt, akkora mennyiségű káros anyag jut be a szervezetbe, amivel a természetes méregtelenítési funkciók már nem tudnak megbirkózni. A toxinok lerakódnak, amire a többek között a fent említett tünetek figyelmeztetnek. Szintén a mérgek felhalmozódásának eredménye lehet a bélflóra egyensúlyának felborulása. Ha elszaporodnak a káros mikroorganizmusok, ennek következményeként gyengül az immunrendszer, romlik az anyagcsere, és különböző betegségek alakulhatnak ki. A vastagbélben felgyülemlő salakanyagban elszaporodhatnak az paraziták, amik elszívják a tápanyagokat, anyagcseréjük közben pedig méreganyagokat termelnek, valamint hozzájárulnak a probiotikus (jótékony) baktériumok számának csökkenéséhez.

Méregtelenítés gyorsan: ezek a veszélyei

A méregtelenítés feladata, hogy eltávolítsa az egészségre közvetve és közvetlenül veszélyt jelentő méreganyagokat, a vastagbélben felhalmozódó salakanyagot és a káros mikroorganizmusokat. Ha a méregtelenítés gyorsan, néhány nap alatt zajlik le, annak számos, negatív hatása lehet:

  • Túlzott megterhelést jelenthet a szervezet számára.
  • A gyorsaság miatt, nem lesz tökéletes a méregtelenítés.
  • Mivel rövid idő alatt takarítja ki a szervezetet, a gyors méregtelenítés hatására kiürült hasznos anyagokat a szervezet nem tudja pótolni.
  • A rövid idő alatt nincs lehetőség a paraziták eltávolítására.
  • A túl gyors méregtelenítés nem támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, mert testünk nem képes felvenni a „feszített ritmust”.
  • Nem áll helyre a bélflóra egyensúlya.

Tartson legalább 10 napig

Bár a méregtelenítés gyorsan is elvégezhető, egészségünk és az alapos méregtelenítés érdekében, a tisztítókúránk legalább tíz napig tartson. Nagyon fontos, hogy fogyasszunk minél több tiszta vizet – legalább napi 2,5-3 litert –, és mozogjunk rendszeresen. A testmozgás felgyorsítja az anyagcserét, javítja a bélmozgásokat. Ami az étkezést illeti, igyunk frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, tisztító teákat, együnk teljes kiőrlésű gabonákat, chia magot, psyllium maghéjat, gyógygombákat. Az étrendváltáson kívül érdemes a minőségi táplálékkiegészítők segítségét is igénybe venni. Ezekkel a termékekkel a méregtelenítés valamennyi fázisát kíméletesen, mégis hatékonyan megvalósíthatjuk.

Méregtelenítéskor ajánlott ételek, amelyek a belső tisztítás mellett a hiányzó tápanyagokat is pótolják:

Fokozzuk a fehérjék és a vitaminok bevitelét, tartózkodjunk ugyanakkor a cukros, állati zsírokban bővelkedő, valamint a kész- és félkész élelmiszerektől, a zsíros tejtermékektől.

Tudtad?

A megfelelően elvégzett méregtelenítés során akár 2-3 kilóval is csökkenhet a testsúlyunk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email