Méregtelenítés nyáron: testtisztító növényekkel

Méregtelenítés nyáron: testtisztító növényekkel 1

Hiába állnak nyáron rendelkezésünkre a friss zöldségek és gyümölcsök, az emberek többsége ilyenkor sem mond le az év közben megszokott „modern”, ám korántsem egészséges étrendjéről. Ezért indokolt a méregtelenítés nyáron, ami ráadásul könnyen és olcsón kivitelezhető.


A meleg hatására a nyáron általában kevesebbet eszünk, mint a hűvösebb hónapokban, ennek ellenére nem biztos, hogy egészségesen is táplálkozunk. Elsősorban azért, mert ilyenkor sokan inkább kerülik az otthoni sütést-főzést, és a gyorséttermeket vagy a félkész-, kész termékek fogyasztását részesítik előnyben. Semmivel sem járulhatunk hozzá jobban a különféle toxinok lerakódásához, mint ennek a helytelen étrendnek a követésével: az már csak hab a tortán, hogy a nagy melegben sokan a szénsavas, adalékanyagokban bővelkedő italokat választják a szomjoltásra. Ez az oka annak, hogy a méregtelenítés nyáron is aktuális, ami szerencsére könnyen kivitelezhető: a méregtelenítő zöldségek és gyümölcsök szinte tálcán kínálják magukat. A szezonális növények hozzájárulnak ahhoz, hogy megszabaduljunk az elsősorban a májban felhalmozódó toxinoktól és a bélrendszerben lerakódott salakanyagoktól, valamint pótolják a fokozott izzadás miatt gyorsabban kiürülő, létfontosságú vitaminokat, sókat és más ásványi anyagokat.

Méregtelenítés  nyáron: még több jótékony hatás

A méregtelenítés nyáron is segít megelőzni a különféle (elsősorban emésztőrendszeri, máj, vese) betegségek kialakulását, javítja a fizikai, és szellemi teljesítményt, fiatalon tartja a külsőnket és a belsőnket. Felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok, legyen szó pattanásos bőrről vagy komolyabb betegségekről, mint peldául a zsírmaj, a folyamatos ízületi panaszok (pl. ízületi gyulladás) vagy az irritábilis bél szindróma (IBS). A méregtelenítés nyáron azért különösen hatékony, mert friss zöldségek és gyümölcsök a mérgek eltávolítása mellett a kiválasztó szervek működését –pl. máj, vesék stb.– is ösztönzik, ezáltal elősegítik a szervezet természetes öntisztulási folyamatait. További előny, hogy a nyári méregtelenítéshez igénybe vett növények segítségével a testünk számára elengedhetetlen tápanyagokat is maradéktalanul pótolhatjuk.

Ne feledjük: a mérgektől megszabadított szervezet egészségünk kulcsa, ezért a méregtelenítes nyáron is szinte „kötelező”.

Méregtelenítő zöldségek és gyümölcsök

  • Citrom: bár Európában inkább téli gyümölcsnek tartják, a méregtelenítés nyáron is nagyszerűen működik a citrom segítségével. Rendkívül gazdag citromsavban, C- és P-vitaminban, antioxidánsokban, kalciumban és káliumban, amelyek egyedi keveréke segít eltávolítani a felgyülemlett toxinokat. Tisztítóhatását erősíti, hogy felgyorsítja az emésztést, így a mérgek hamarabb távoznak. Csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét és a testzsírt, összetevői megkötik a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint sejtöregedést okozó szabad gyököket. Frissen facsart levét azonnal, lehetőleg minél erősebb koncentrátumban, naponta fogyasszuk.
  • Zöld hajtások, füvek: bármelyikről is legyen szó – búzafű, árpafű, stb. –, a jó időben néhány nap alatt mi is „előállíthatjuk” saját növényeinket. Alacsony a kalóriatartalmuk, ennek ellenére igazi energiabombák, hatékonyan vitalizálják a szervezetet, a máj méregtelenítése és a béltisztítás során is hasznukat vehetjük. Nyáron különösen nagy mennyiségben tartalmazzák az éltető vitaminokat, elsősorban A-, B- és C-vitamint, valamint a méregtelenítést segítő antioxidánsokat. Fogyaszthatjuk őket nyersen, salátákhoz keverve, kipréselt levük remekül oltják a szomjunkat is.
  • Articsóka: a méregtelenítés nyáron is hatékonyabbá tehető a vízhajtóként többek között a veséket megtisztító articsóka segítségével. Csökkenti a magas vérnyomást, valamint támogatja az epe és a máj működését, ami szintén hozzájárul a méregtelenítés sikeréhez. Magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az emesztest, elősegíti a megfelelő ürítést, eltávolítja a vastagbélből a lerakódott méreg- és salakanyagokat. Mivel a máj védelmében fontos szerepet kapó cinarintartalma a sütes-főzes során jelentősen sérül, a méregtelenítés során lehetőleg vékony szeletekre vágva, olívaolajjal és citrommal, salátaként fogyasszuk. Adhatunk hozzá retket is, amely szintén májvédő hatású, és alaposabbá teszi a nyári méregtelenítést.  

Igyunk sok vizet

A hatékony méregtelenítes nyáron is elképzelhetetlen a megemelt folyadékbevitel nélkül: igyunk minél több, lehetőleg szénsavmentes, tiszta vizet. A változatosság kedvéért, nyáron készíthetünk pitypang főzetet is, amely szintén remek beltisztító, és méregtelenítő hatású.

Tudtad?

Még jobb eredményt érhetünk el a méregtelenítés során, ha kúránkat minőségi táplálékkiegészítőkkel tesszük teljessé.

Hivatkozások:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26310198

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25912765

http://www.naturalnews.com/034820_wheat_grass_juice_healing_minerals.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26477798

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email