Méregtelenítő kúra otthon: hogyan védi az egészségünket?

Méregtelenítő kúra otthon: hogyan védi az egészségünket? 1

Akik egyszer megtapasztalták egy minőségi méregtelenítő kúra áldásos hatásait tudják, miért érdemes évente akár több alkalommal méregteleníteni. Cikkünkben arra keressük a válaszokat, hogyan szolgálja a méregtelenítő kúra az egészségmegőrzést.


Számos méregtelenítő kúra létezik, az viszont mindegyikben közös, hogy segítségükkel eltávolíthatjuk a szervezetben felhalmozódó mérgeket. Mivel ezek a káros anyagok elsősorban a vastagbélben és a májban rakódnak le, ezeket a szerveinket kell rendszeresen megtisztítanunk.

A szervezetünk nem méregtelenít?

Természetesen a szervezet folyamatosan méregtelenít, ellenkező esetben nem maradhatnánk életben. Ugyanakkor, elsősorban a modern életvitel miatt, akkora mennyiségű méreganyag kerül a testünkbe, amivel a méregtelenítő folyamatok már nem képesek megbirkózni. Gondoljunk csak az adalékanyagokkal teli kész- és félkész, valamint a finomított cukorban és állati zsiradékban gazdag élelmiszerekre, melyek jelentős mennyiségben szerepelnek a legtöbb ember étrendjében. Ezért is van nagy szerepe a betegségmegelőzésben az egészséges életmód mellett – mindennapos mozgás, egészséges táplálkozás – a méregtelenítő kúra rendszeres elvégzésének, amely ráadásul a megelőzést is kiválóan szolgálja: segítségével elkerülhetjük a mérgek felhalmozódását, és az ennek hatására jelentkező kellemetlen tüneteket, illetve betegségeket.

Amikor eljött a méregtelenítő kúra ideje

Ha valóban egészségesen étkezünk, és rendszeresen sportolunk, a megelőzés érdekében a méregtelenítő kúra elvégzése évente két alkalommal, tavasszal és ősszel ajánlott. A tavaszi méregtelenítő kúra segítségével a télen felhalmozódó mérgeket távolíthatjuk el, míg az őszi méregtelenítő kúra tulajdonképpen a téli időszakra történő elkészülést szolgálja: felerősíti az immunrendszert, valamint a vastagbél kitakarításával hatékonyabbá teszi az anyagcserét. Utóbbi azért lényeges, mert így a hideg hónapokban kisebb mennyiségben bevitt tápanyagok felszívódása is jelentősen javulhat. Az elsősorban a vastagbélben kialakuló káros lerakódásoknak éppen ez az egyik ellentétes hatása: mivel gátolják a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és más jótékony élelmiszer összetevők hasznosulását, különböző panaszokat, sőt, akár betegségeket okozhatnak. És nem csupán az emésztőrendszerben, idővel közvetve vagy közvetlenül, más belső szerveket is károsíthatnak.

Évszaktól függetlenül, a méregtelenítő kúra azonnali elvégzése javasolt, amennyiben a toxinok felhalmozódása miatt, az alábbi tünetek jelentkeznek, és kizárható más betegség vagy szervi elváltozás:

 • Álmatlanság, fáradékonyság
 • Allergiás tünetek
 • Bőrproblémák (ekcéma, pattanások)
 • Erős szagú és/vagy elszíneződött széklet
 • Erőteljes gázképződés
 • Gyakori fejfájás
 • Gyakori hasfájás
 • Gyulladások
 • Kellemetlen lehelet
 • Krónikus hasmenés és/vagy székrekedés
 • Lepedékes nyelv
 • Memóriazavarok
 • Puffadás
 • Rossz közérzet
 • Savanyú izzadás
 • Száraz száj
 • Visszatérő, nehezen múló fertőzések (pl. Candida, megfázás, influenza, nátha)

Hogyan működik a méregtelenítő kúra?

A minőségi méregtelenítő kúra két irányból támogatja a szervezet működését. Egyrészt megtisztítja, és tehermentesíti a májat, valamint szó szerint kitakarítja a vastagbelet. Nem csupán a mérgeket, hanem a vastagbél nyálkahártyáján megtapadó salakanyagokat is eltávolítja, ezáltal a vastagbélrák kockázatát is csökkenti. A méregtelenítő kúra rendkívüli előnye, hogy a jótékony baktériumok szaporodásának elősegítésével, hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához. A bélflóra központi szerepet játszik a szervezet működésében, jótékony (probiotikus) baktériumai közreműködnek a K-, a B7- és a B12-vitaminok, különböző emésztőenzimek, valamint a vastagbél nyálkahártyáját óvó vajsav termelésében. Mivel az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található, az ugyanitt elhelyezkedő bélflóra állapota közvetlenül kihat szervezetünk védekezőképességére. Ez az oka annak, hogy a méregtelenítő kúra elvégzésével az immunrendszer is erősödik, könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel és gyulladásokkal szemben.

Szebb bőr, laposabb has

A méregtelenítő kúra jótékony hatásait a külsőnkön is megtapasztalhatjuk. Elmúlnak a makacs pattanások, enyhülnek az ekcéma és más bőrgyulladások tünetei. Szintén a mérgek távozásának hozadéka a kisimuló bőr, a ráncok elhalványodása, ahogyan a haj és a köröm is egészségesebb lesz. És ez nem minden: a méregtelenítő kúra segítségével néhány kilót is leadhatunk, sőt, a hasunkról is eltűnhetnek a zsírpárnák. Ezzel pedig általános egészségi állapotunk is sokat javul, hiszen a túlsúly és különösen a hasi zsír, jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát.

Paraziták ellen méregtelenítő kúra

A vastagbélben lerakódó salakanyag kiváló élőhelyet biztosít a paraziták számára. Ezek az élősködők elszívják a tápanyagokat, ráadásul anyagcseréjük melléktermékeként méreganyagokat juttatnak a véráramba.

Ételek, italok és táplálékkiegészítők

Többféle méregtelenítő kúra létezik, ilyen a hatásos, ám meglehetősen megterhelő léböjt, vagy a rostokban gazdag zöldség- és gyümölcsdiéták. Bár mindegyik segít eltávolítani a mérgeket a legtöbb, étrenden alapuló, méregtelenítő kúra csak hosszabb idő után fejti ki jótékony hatásait, ráadásul – a léböjtön kívül – szinte mindegyik évszak- és pénztárcafüggő. Ha gyorsabb és a szervezet számára jobban tolerálható méregtelenítő kúrában gondolkodunk, válasszunk a minőségi táplálékkiegészítők közül. Ezekkel a méregtelenítés, a béltisztítás és a paraziták kihajtása egyaránt egyszerűen megoldható, méghozzá úgy, hogy nem kell alapvetően megváltoztatni a napirendünket. A megfelelő táplálékkiegészítővel elvégzett méregtelenítő kúra hatékony, komplex és nincsenek nem kívánt mellékhatásai.

Tudtad?

A méregtelenítő kúra eredményeképpen szellemi egészségünk is helyreáll: energikusabbnak érezzük magunkat, jobb lesz a közérzetünk és javulnak a mentális képességeink,

Hivatkozások:

http://www.naturalnews.com/046933_detox_parasites_intestinal_health.html

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/detoxification

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10895516

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026145

https://www.mum.edu/why-study-here/web-topics/detoxification/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email