Nyelőcsőrák kimutatása leheletből | Ártanak a forró italok

Nyelőcsőrák kimutatása leheletből | Ártanak a forró italok  1

Mint minden rosszindulatú daganat, a nyelőcsőrák is akkor kezelhető a legnagyobb eséllyel, ha gyógyítása a betegség korai stádiumában megkezdődik. Ebben segíthet egy új módszer, ami a leheletből mutatja ki a sokszor a forró italok fogyasztása miatt kialakuló nyelőcsőrák jelenlétét.


A Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy olyan protontranszfer-reakció tömegspektrométert fejlesztettek ki, amely nagy biztonsággal kimutatja a nyelőcsőrákot, méghozzá a betegség korai szakaszában. Az igazoló kísérletben 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletének iontartalmát vizsgálták. Sikerült megállapítani, hogy a nyelőcsőrák hatására öt ion intenzitása csökkent, kettőé viszont emelkedett: a tömegspektrométer ezeket az elváltozásokat méri, az eredményhez mindössze három percre van szükség. Bár a vizsgálat pontossága megközelíti a 90 százalékot, a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy 100 százalékos eredményt lehessen elérni az új módszerrel.

Egyre gyakoribb a nyelőcsőrák

Sajnos, az utóbbi évtizedekben világszerte folyamatosan nő a nyelőcsőrák gyakorisága, amely a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, egyes országokban negyven év alatt megnégyszereződött a betegek száma. Elsősorban a férfiakat érinti, az USA-ban 100 ezer lakosra körülbelül három, Európában öt nyelőcsőrákos jut. Kínában ennél is rosszabb a helyzet, a távol-keleti országban évente közel 370 ezren halnak meg a nyelőcsőrák miatt. Ezen változtathatna az új diagnosztikai eszköz, hiszen a korai felismerés a nyelőcsőrák gyógyításának esélyét is jelentősen növeli, a jelenleg alkalmazott vizsgálatokra, mint az endoszkópia vagy a képalkotás, ugyanakkor rendszerint túl későn kerül sor. Ezekkel szemben a leheletvizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető, így rendszeres rákszűrésre is használható lehet. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert a nyelőcsőrák alattomos betegség, sokáig szinte teljesen tünetmentes, miközben nagyon gyorsan képez áttéteket, így gyorsan szétterjed a környező szövetekben.

Nyelőcsőrák okai

Általában a helytelen táplálkozási szokásokra és az életmódra vezetik vissza a nyelőcsőrák kialakulását, amelyet az E- és C-vitamin krónikus hiánya, valamint a káros anyagok gyakori/folyamatos irritációja is kiválthat. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Dohányzás
  • Erős fűszerek túlzott fogyasztása
  • Lúgok
  • Füstölt ételek gyakori fogyasztása

Ugyancsak növelik a nyelőcsőrák kockázatát a szájhigiénia elhanyagolása, a rossz fogak és a reflux. A folyamatosan visszaáramló gyomortartalom és különösen a gyomorsav károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért is gyakoribb a nyelőcsőrák a magukat hánytató bulimiásoknál. Elsősorban a férfiaknál, a humán papillomavírus (HPV) jelenlétét is számos esetben kimutatták.

Óvakodjunk a forró italoktól

A WHO keretében működő International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) szerint a 65 fokosnál forróbb italok növelik a nyelőcsőrák kockázatát. Éppen ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a kávét, teát, kakaót az elkészítésük után ne igyuk meg azonnal, hanem hagyjuk egy kicsit kihülni.

Hivatkozások:

http://www.cancer.org/cancer/news/news/world-health-organization-says-very-hot-drinks-may-cause-cancer

http://www.wcrf.org/int/blog/articles/2016/06/can-hot-drinks-cause-oesophageal-cancer

http://www.china.org.cn/china/2016-12/13/content_39902886.htm

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email