Egészségünk záloga a nyirokrendszer tisztítása – Ezért ugráljunk

Egészségünk záloga a nyirokrendszer tisztítása - Ezért ugráljunk 1

Amennyiben a nyirokfolyadék keringésében zavar támad, ez közvetlenül kihat a szervezet működésére: felhalmozódnak a toxinok és más káros anyagok, valamint oxigénhiány lép fel a sejtekben. Ezért fontos a nyirokrendszer tisztítása, melyet megelőző jelleggel is érdemes rendszeresen elvégezni. Többféle módszer létezik, az egyik a nyirokrendszer tisztítása ugrálással.


A nyirokrendszert meghatározhatjuk úgy is, mint az immunrendszer egy „szakosodott” részét. Rendkívül összetett szisztéma, mely nyirokcsomók, nyirokutak, és kicsi, babra emlékeztető nyirokszervek sokaságából áll. Az általa termelt nyirokfolyadék – sejten kívüli folyadék, amely folyamatosan „áztatja” minden egyes sejtünket –, a nyirokutak belsejében kering, szállítja a tápanyagokat, az oxigént és a méregtelenítés során kiválasztott mérgeket, míg a nyirokcsomók a folyadék szűrését végzik.

A nyirokrendszer legfontosabb feladatai

A nyirokrendszer gondoskodik arról, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz jussanak. Elszállítja a halott sejteket, káros anyagokat és más hulladékokat, valamint a baktériumokat a nyirokcsomókhoz, amelyek megszűrik a nyirokfolyadékot, majd a nem kívánt anyagokat a véráram segítségével, a méregtelenítést végző szervekbe továbbítják. Ezek egy része a nyirokfolyadékkal közvetlenül jut el a vastagbélbe, ahol a széklettel elhagyja a szervezetet.

Fakó és ödémás bőr: mi a baj?

A nyirokutak a bőrünk alatt találhatók. Amikor a nyirokfolyadék áramlása lelassul, a felhalmozódó méreganyagok miatt, az érintett területeken a bőr fakóvá válik és ödéma alakul ki. Szintén a nyirokrendszer zavarára, illetve a nyirokfolyadék minőségének romlására utalnak a megduzzadt, esetenként fájdalmas nyirokcsomók. Ezekben az esetekben mindenképpen szükséges a nyirokrendszer tisztítása, amit – a megelőzésre gondolva -, akkor is érdemes évente egyszer, kétszer elvégezni, ha nincsenek panaszaink.

Néhány egyszerű módszer, amivel megtisztítható a nyirokrendszer

  • Nyirokmasszázs: az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, közvetlenül stimulálja a nyirokáramlást. A manuális, azaz kézzel végzett technika, hatással van a vegetatív idegrendszerre is, ezért oldja a feszültséget a nyirokmasszázs. Ezen kívül, eltávolítja a kötőszöveti lerakódásokat, valamint oldja a szövetek terhelését, ezáltal csökkenti az ödémás fájdalmat és duzzanatot. Otthon is kipróbálhatjuk, arra ügyeljünk, hogy a nyirokcsomókat lágyan, hullámszerűen masszírozzuk.
  • Száraz kefemasszázs: a körülbelül 5-20 percig tartó masszázshoz használjunk természetes anyagból készült sörtével ellátott kefét. Apróbb húzó mozdulatokkal, és nem dörzsöléssel, vagy körkörös mozgással, haladjunk a szív irányába, az érzékeny helyeket, mint amilyen az arc, pedig kerüljük el. Nagyon fontos, hogy a masszázs alatt a kefe és a bőrünk is maradjon száraz.
  • Hidroterápia: a nyirokmasszázs, és a kefemasszázs kiegészítőjeként, zuhanyzás közben többször öblítsük le a testünket hideg, majd forró vízzel.
  • Diéta: a nyirokrendszer tisztítása során jó szolgálatot tesz a megfelelően kiválasztott diéta. Az egészséges táplálkozás ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a szervezetben a káros anyagok mennyisége. Ennek érdekében, fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a cukrok, vagy adalékanyagok hozzáadásával készült élelmiszereket, a feleslegesen bevitt szénhidrátokat. Igyunk minél több vizet, legalább napi 6-8 pohárral, hiszen vizet, hiszen alacsony folyadékbevitel mellett, a testnedvek nem tudnak hatékonyan keringeni.
  • Légzőgyakorlatok: naponta többször, próbáljunk meg kizárólag orron keresztül, rekeszizomból lélegezni, ez ugyanis elősegíti a nyirokfolyadék helyes mozgását.
  • Ruházkodás és szauna: ne hordjunk túl szűk ruhákat, mert ezzel akadályozhatjuk a nyirokfolyadék szabályos áramlását. Egy jó szaunázás serkenti a vérkeringést, ezáltal a nyirokfolyadék tisztítása is hatékonyabb: a benne található toxinok és salakanyagok, a szauna gőzének hatására, közvetlenül a bőrön keresztül távoznak el testünkből.

Hatékony megoldás az ugrálás

Dr. Dave Scrivens kanadai nyirokspecialista, a Well Being Journal magazinban megjelent tanulmányában arról ír, hogy az erőteljes testmozgás, mint amilyen az ugrálás egy mini trambulinon (Rebounder), 15-30-szororosára gyorsítja a nyirokfolyadék áramlását.  A fel-le ugrálás hatására kialakuló izom összehúzódások, valamint gravitációs nyomás ugyanis szivattyúként hat a törzsben és a végtagokban függőlegesen elhelyezkedő nyirokrendszerre. Ráadásul ez a fajta mozgás nem terheli az ízületeket, ugyanakkor segít megszabadulni a felesleges zsíroktól és méreganyagoktól, miközben minimális erőkifejtés mellett is eredményesen formálja az izomzatot.

Tudtad?

Fogyasszunk nyirokrendszer tisztító gyógyteát. David Hoffmann, a „The New Holistic Herbal” című könyvében kifejezetten a ragadós galaj teát ajánlja erre a célra, hozzátéve, hogy a nyirokrendszer tisztítása mellett, a főzet hatékonyan csillapítja a nyirokcsomó- és a mandulagyulladás tüneteit. Ehhez naponta háromszor igyunk meg belőle egy jó pohárnyit.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email