Őszi allergiák – Nem csak tavasszal kínoznak a növények

Őszi allergiák - Nem csak tavasszal kínoznak a növények 1

Ősszel hűvösebbre fordul az idő, rövidülnek a nappalok, elszáradnak a virágok, és lehullnak a levelek, a természet lassan felkészül a téli „álmára”. Azt hihetnénk, a nyárral együtt legalább néhány hónapra a légúti allergiáknak is búcsút inthetünk, azonban sajnos ez nem így van. Ilyenkor jelentkeznek a nyálkahártyákat irritáló őszi allergiák, amelyek a kora nyári és tavaszi allergiákhoz hasonló tüneteket okoznak.


A légúti allergiák fő szezonja a tavasz és a nyár, a kellemetlen tünetek azonban ősszel is jelentkezhetnek. Érdemes megismerni az őszi allergiák tüneteit, hogy könnyebben megszabadulhassunk a kellemetlen panaszoktól. A legfontosabb tudnivaló, hogy a nyár végén jelentkező tünetek alig különböznek a „megszokott” légúti allergiás reakcióktól, ugyanakkor a szervezet ezekre általában már kevésbé hevesen reagál, ezért a betegség enyhébb lefolyású. Ennek oka, hogy ősszel sokkal alacsonyabb a levegő pollentartalma, azonban azt se felejtsük el, hogy az őszi allergiák kiváló okainak egy részét az otthonunkban kell keresnünk.  

Az őszi allergiák tünetei

Az őszi allergiák tünetei legjobban a megfázáshoz hasonlítanak, főbb jellemzői az eldugult, vagy állandóan nedvedző, csepegő orr, és az égő, könnyező szemek. Az allergiában szenvedőket gyakran kapja el heves, ismétlődő tüsszögési vagy köhögési roham, romlik a szaglásuk és az ízlelésük. Sok betegnél az allergiák száj- és torokviszketéssel, irritációval járnak. Súlyosabb esetekben nyomó vagy nyilalló –főként köhögéskor jelentkező− mellkasi fájdalom, az arcüreg fájdalma, valamint asztmára utaló tünetek is jelentkezhetnek.

Veszélyes növények

Igaz, hogy ősszel lényegesen kevesebb a virágzó növény, pollenjeik azonban alaposan megkeseríthetik az allergiások mindennapjait. A leggyakoribb őszi allergén növények a pázsit- és útifűfélék, a vadrozs, valamint a közönséges oroszlánfog. Bár augusztusban kezdenek virágozni, azonban jó idő esetén ez igencsak elhúzódhat, számos alkalommal a csalán, a libatop, és az ürömlevelű parlagfű pollenjei, kisebb-nagyobb koncentrációban, egészen november végéig megtalálhatóak a levegőben.

Az őszi allergiák megelőzése

A pollenallergiákat ősszel sem könnyű elkerülni, hiszen nem elég távol tartani magunkat azoktól a területekről, ahol az allergiát okozó növények burjánzanak. Szeles időben ugyanis az allergén anyagok akár több kilométert is utazhatnak a levegőben. Ezért ha pollenallergiában szenvedünk száraz, szeles idő esetén minél kevesebbet tartózkodjunk a szabad levegőn. Amennyiben kénytelenek vagyunk elhagyni otthonunkat, lehetőleg minél zártabb öltözéket vegyünk magunkra, takarjuk el szánkat és orrunkat egy kendővel vagy sállal, esetleg orvosi maszkkal. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hajunkat is be kell fednünk. Hazatérve mindig zuhanyozzunk le, és bújjunk tiszta ruhába, a használtat azonnal mossuk ki. Hajunk tisztaságára is ügyeljünk: a pollenszemek könnyedén megtapadnak rajtuk. Amennyiben nem mossuk gyakran, az allergén anyagokat szétszórjuk a párnahuzatokon, amit utána egész éjjel visszalélegzünk. Kerüljük a szabad levegőn történő sportolást, valamint ajánlatos zárt ablakok mellett aludni, és az utazásokkor tartsuk felhúzva az autó ablakait: természetesen a légszűrő filtereit is tisztítsuk minél gyakrabban.

Nem csak a virágok veszélyesek

A polleneken kívül a különféle penészgombák spórái is allergiás reakciót válthatnak ki. Mivel különösen a –kültéri és beltéri− nedves és sötét helyeket kedvelik, a kertekben, az út szélén felhalmozódott nedves falevelek kiváló táptalajt biztosítanak számukra. Spóráik a levegőbe kerülve –főleg eltakarításuk során− heves, ám szerencsére többnyire csak átmeneti allergiát okoznak. Ezért, ha tehetjük, környezetünkből folyamatosan takarítsuk el az avart. A poratkák is ősszel okozzák a legtöbb gondot: a fűtőberendezések réseiben felgyülemlett porból ugyanis nagy mennyiségben szabadulnak ki. A fűtési szezon kezdetekor, a meleg levegő hatására, szinte elárasztják a belső tereket és enyhébb, vagy súlyosabb allergiás reakciókat váltanak ki. Ezért mielőtt a hűvösebb napokon újra fűteni kezdenénk, a berendezéseket alaposan tisztítsuk meg, valamint az ablakokat az első órákban tartsuk nyitva.

Mit mondanak a tudósok?

Az E-vitamin szezonális szénanátha –allergiás rhinitis– ellenes hatását vizsgálták az izraeli Institute of Allergy, Clinical Immunology, and AIDS, Rambam Medical Center tudósai. 112 szénanáthában szenvedő betegnek napi 800 mg E-vitamint vagy placebót adtak a szokásos gyógyszereik mellé az allergiaszezon kezdetétől. Megállapították, hogy a szemmel kapcsolatos tünetek nem változtak, azonban az orrhoz kapcsolódó allergiás panaszok enyhültek azoknál, akik E-vitamint is kaptak. A kutatási eredmények az Annals of Allergy, Asthma & Immunology szaklapban jelentek meg.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email