Őszi méregtelenítés: hogyan fogjunk hozzá?

Őszi méregtelenítés: hogyan fogjunk hozzá? 1

Ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljük a téli betegségeket, megfelelően működő immunrendszerre van szükség. Ehhez járul hozzá az őszi méregtelenítés, amellyel megnövelhetjük szervezetünk ellenálló képességét.


Amennyiben nincsenek a toxinok felhalmozódása miatt jelentkező panaszaink, a méregtelenítés évente legalább két alkalommal erősen ajánlott. Az egyik időpont a tavasz, amikor a téli időszakban lerakódott mérgektől szabadulhatunk meg, és frissíthetjük fel szervezetünket a kúra során. Ugyanilyen fontos az őszi méregtelenítés, ennek célja azonban elsősorban a megelőzés: a toxinoktól és salakanyagoktól megszabadított bélrendszernek köszönhetően sokkal jobban hasznosulnak a tápanyagok, amelyekből a tél folyamán egyébként is kevesebb jut a szervezetünkben.

Az őszi méregtelenítés további jótékony hatása, hogy feltölti testünk tápanyagraktárait, valamint hosszabb távon biztosítja bélflóránk egyensúlyát, ami elengedhetetlen az immunrendszer hatékony működéséhez. Ha pedig a szervezetünk ellenálló képessége megfelelő, a téli betegségekkel szemben –gondoljunk a megázásra, köhögésre, hörghurutra, influenzára, torokfájásra– is védettek lehetünk. Természetesen ez a megállapítás a legtöbb betegségre igaz, ezért is érdemes kitérni arra, mi az összefüggés a bélflóra és az immunrendszer között. Arról van szó, hogy az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben, tehát pont ott található, ahol a bélflóra is elhelyezkedik. Ez az oka annak, hogy a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer állapotát.

Őszi méregtelenítés: törekedjünk a teljességre

Amikor az őszi méregtelenítés elvégzésére készülünk, gondoljunk arra, hogy a kúra akkor eredményes, ha megszabadít a felhalmozódott mérgektől és káros salakanyagtól, bőségesen ellátja szervezetünket a működéséhez szükséges vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, valamint felerősíti az immunrendszerünket. Hogy mindez valóban megvalósuljon, komplex megoldásra van szükségünk. Ezt a legegyszerűbben az őszi méregtelenítés esetében is a minőségi táplálékkiegészítők fogyasztásával érhetjük el, mindig olyan, kizárólag természetes összetevőket tartalmazó termékcsaládot válasszunk, amely pótolja a szükséges tápanyagokat, a méregtelenítés egyes fázisaihoz –béltisztítás, máj méregtelenítése, paraziták eltávolítása– pedig külön készítményeket biztosít. Arra viszont figyeljünk, hogy a túl gyors kúra feleslegesen megterhelheti a szervezetünket, ezért jobban tesszük, ha az őszi méregtelenítés legalább 10 napig tart.

Fontos a bélflóra egyensúlya

Az őszi méregtelenítés hatékonyságának növelése érdekében, fogyasszunk probiotikumot (probitikus baktériumokban bővelkedő élelmiszerek és/vagy étrend-kiegészítők) és a jótékony baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumot is, hiszen ezzel tudjuk helyrebillenteni bélflóránk összetételét. Ez akkor megfelelő, ha a probiotikus baktériumok aránya legalább 60-70 százalék. Nem hangsúlyozhatjuk eléggé a vastagbélben megbúvó élősködők kiűzésének fontosságát: a paraziták ugyanis elszívják a tápanyagokat, valamint anyagcseréjük során toxinokat termelnek, ezáltal gyengítik az immunrendszert, védtelenebbé tesznek a betegségekkel szemben. Az őszi méregtelenítés tehát akkor lehet sikeres, ha elvégzése során a férgektől, kukacoktól és petéiktől is megszabadulunk.

Gyümölcsök őszi méregtelenítéshez

  • Alma: számos panasz kezelésére alkalmas kezdve a hasmenéstől és székrekedéstől a magas vérnyomásig. Csökkenti a koleszterinszintet, helyreállítja a bélflórát. Nagyon magas a pektintartalma, ennek a vízben oldható rostnak köszönhetően az alma az őszi méregtelenítés elmaradhatatlan alapanyaga. Hatékonyan takarítja ki a vastagbelet, javítja a vese és a máj működését. Ha kúraszerűen fogyasztjuk – három héten keresztül, délelőtt csak almát, összesen pedig napi 2-3 kilót eszünk – a súlyvesztésünk is jelentős lesz.   
  • Áfonya: hozzájárul a szervezet lúgosításához, gazdag antioxidánsokban, különösen magas a tannin és az C-vitamin-tartalma. Az őszi méregtelenítés során jó szolgálatot tesznek béltisztító rostjai, valamint zsírégető tulajdonsága: az áfonya segítségével a hasi zsír ellen is felvehetjük a harcot, és túlsúly nélkül –vagy kevesebb túlsúllyal– vághatunk neki a téli időszaknak. Az áfonyás őszi méregtelenítés akkor igazán hatékony, ha más méregtelenítő gyümölcsökkel és zöldségekkel kombináljuk az étrendünket, amiből természetesen száműzzük a nehéz, zsíros, adalékokban bővelkedő élelmiszereket.
  • Őszibarack: az őszi méregtelenítés szinte elképzelhetetlen nélküle. Nagy mennyiségű rostjai (bővelkedik pektinben) kitakarítják a vastagbelet, antioxidáns hatóanyagai támogatják az immunrendszert. Átmossa a veséket, megtisztítja a vért, javítja a máj és a vesék működését. Mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, gyakorlatilag mennyiségi korlát nélkül fogyaszthatjuk.
  • Szilva: talán a legismertebb béltisztító gyümölcs, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a székrekedés megszüntetésére. Kimagasló hatékonysággal távolítja el a letapadt salakanyagokat és mérgeket a vastagbélből, ahol ennek köszönhetően sokkal jobban hasznosulnak a tápanyagok. További előnye a vastagbél megtisztításának, hogy ezzel a bélflóra egyensúlya is helyreállítható. Az őszi méregtelenítés során a szilva fogyasztásával nagy mennyiségű antioxidánst is a szervezetünkbe juttathatunk, ezért érdemes ebben az időszakban akár napi 0,5 kilót is megenni belőle.
  • Szőlő: rendkívül gazdag B-vitaminokban és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, ahogyan antioxidáns-tartalma (különösen magja gazdag antioxidáns összetevőkben) is kiemelkedő. A szőlő az őszi méregtelenítés fontos szereplője: kitisztítja a veséket és a hólyagot, segít eltávolítani a mérgeket és a letapadt salakanyagot a bélrendszerből, erősíti a májat. Méregtelenítésre, kúraszerűen alkalmazva, a leghatékonyabb az egy hétig tartó szőlődiéta: ilyenkor együnk napi 2 kiló lehetőleg vörös szőlőt, igyunk 2-3 liter vizet, valamint kizárólag sovány húsokat, zöldségeket és kevés teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszunk.

Tudtad?

Jól használható az őszi méregtelenítés hatásának fokozására a szeder is. Ez az apró gyümölcs ugyanis rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz béltisztító rostokat.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/

https://jonbarron.org/blood-cleansing/cleansing-your-blood

http://highvibrations.net/info_grape%20cure.html

https://www.colonhealthmagazine.com/colon-cleanse/colon-cleansing-food.html

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email