Pajzsmirigy alulműködés | Elhízást okozhat

Pajzsmirigy alulműködés | Elhízást okozhat  1

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélhetünk, ha a T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) hormon szintje legalább 40 százalékkal csökken. A betegség számos kellemetlen tünetet okoz, egyik gyakori következménye az elhízás. A pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez az egészséges életmód, és a pajzsmirigy működését támogató ételek fogyasztása is hozzájárul.


A pajzsmirigy alulműködés felismerését nehezíti, hogy az első tünetei könnyen összetéveszthetők számos egyéb, főként a bélműködés zavarára utaló betegséggel: a beteg anyagcseréje lelassul, emésztési zavarok jelentkeznek, fizikai és szellemi teljesítőképessége hanyatlásnak indul. Jellemző tünet az elhízás és a székrekedés, előfordulhatnak verbális és memória zavarok, valamint depresszió. Tulajdonképpen kétféle –elsődleges és másodlagos− pajzsmirigy alulműködést különböztetünk meg, azonban mind a két állapotot a mirigy által termelt T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) hormon csökkenése okozza, amivel rendszerint együtt jár a TSH hormon szintjének emelkedése.

Nagyon fontos a pajzsmirigy alulműködés kezelése szempontjából a korai diagnózis, ezért ügyeljünk az alábbi figyelmeztető jelekre, melyek szinte minden esetben, nagyjából egy időben jelentkeznek:

  • Állandó fáradtság
  • Aluszékonyság
  • Folyamatos hidegérzet
  • Székrekedés
  • Elhízás
  • Megemelkedett koleszterinszint

A pajzsmirigy alulműködés tünete az úgynevezett mixödéma, amikor az arc bőrszövetei között felgyülemlik és megreked a sejtközi folyadék, ezért az arc feszültté és püffedté válik. A jelenség néha a száj körül jelentkezik, de eljuthat a hangszálakhoz is: ilyenkor a betegnek megváltozik a hangja, sok esetben rekedtté, mélyebbé válik. Szintén a súlyosabb pajzsmirigy alulműködés tünetei közé tartozik az erősen száradt, törékennyé váló bőr, a fokozott hajhullás, valamint a hypercarotenemia, mely főként a tenyereket és a talpakat érinti: ezeken a területeken a bőr sárgássá válik. Amennyiben a pajzsmirigy alulműködést jódhiány okozza, a mirigy megdagad és strúma alakul ki. Ez nyomást gyakorolhat a nyelőcsőre, ennek következtében a betegnek problémái adódhatnak a szilárd ételek fogyasztásával. A pajzsmirigy alulműködés a szívre is kihathat, és a szívverés lelassulásával járó cardiomegalia –szívmegnagyobbodás− alakulhat ki.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei és az elhízás

Sokan a pajzsmirigy alulműködés tünetei közé sorolják a súlygyarapodást is, ám az elhízás inkább a betegség következménye, mint közvetlen tünete. A nem megfelelő bélműködés, a tápanyagok helytelen felszívódása, és az állandó székrekedés az elhízás valódi okai. Ha viszont a pajzsmirigy alulműködés megszűnik, az emiatt kialakult testsúlyproblémáknak is jó eséllyel búcsút inthetünk.

A pajzsmirigy alulműködés kezelése

A betegség súlyosságától függően, a pajzsmirigy alulműködés kezelése általában gyógyszeres terápiát jelent. A legtöbb esetben a beteg teljes értékű életet élhet, ám a kúra felfüggesztése akár a paciens életét is veszélyeztetheti.Sokat segíthet a pajzsmirigy alulműködés tüneteinek enyhítésében a helyes életmód, hiszen a megfelelő étrenddel és a rendszeres testmozgással az elhízás, valamint a túlsúly miatt kialakuló további kellemetlen panaszok elkerülhetők, a kívánt állapot visszaállítható. Amennyiben a pajzsmirigy alulműködést a jódhiány okozza, gondoskodjunk a pótlásáról, ennek legyegyszerűbb módja a jódozott só, jódozott víz, valamint a spenót, a paradicsom, az algák és a tengeri halak fokozott bevitele. Gyulladásos pajzsmirigybetegségek esetén viszont tartózkodjunk a túlzott jódbeviteltől. Kifejezetten ajánlott azoknak az élelmiszerösszetevőknek a fogyasztása, melyek megfelelő szinten tartják a pajzsmirigy hormontermelő képességét. Ebbe a csoportba tartozik a szelén, az Omega-3 zsírsavak, a C-vitamin, a B-vitamin, a cink, a vas és a réz, ahogyan az antioxidánsok és a rostok is jótékonyan hatnak a pajzsmirigy működésére. Hozzájárul a pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez a shiitake gomba, a máj, a marhahús, a lenmag, a kókuszolaj, a papaya, a mangó, a körte, az őszibarack, míg a gyógyteák közül a pitypang és a macskagyökér főzetének fogyasztása. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők kerüljék az alkohol, a koffein és a tein fogyasztását, valamint a füstölt élelmiszereket, a zsíros húsokat, a páncélosokat, és a túl sós készítményeket.

Mit mondanak a tudósok?

Az Epidemiol Community Health folyóiratban megjelent tanulmányukban a University of Kent kutatói a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának okaira kerestek magyarázatot. Megállapították, hogy a fluorban gazdag ivóvíz növeli a betegség kockázatát.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email