Honnan tudhatom, hogy baj van a pajzsmirigyemmel?

Honnan tudhatom

A pajzsmirigy a nyak alsó részén, közvetlenül a nyelőcső és a hangszálakat irányító idegek előtt, kicsivel az ádámcsutka alatt helyezkedik el. Életfontosságú hormonokat termel, amelyek közvetlenül befolyásolják a szervezet működését. Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a pajzsmirigy betegségeit, amihez tisztában kell lenni a legfontosabb tünetekkel.


A pajzsmirigy termeli a T4 (tiroxin) és a T3 (trijódtironin) hormonokat, amelyek fontos szerepet kapnak az anyagcsere szabályozásában. Közvetlenül befolyásolják a tápanyagok energiává alakításának folyamatát. Nem véletlen, hogy a pajzsmirigy betegségek jelei közül az első, hogy anyagcserénk megváltozik: lelassul vagy felgyorsul, ám minden esetben igaz, hogy a tápanyagok csak részben, hiányosan szívódnak fel, ezért a belőlük nyert energia szintje csökken. Bár számos pajzsmirigy diszfunkció létezik, a leggyakrabban előforduló két probléma a pajzsmirigy-alulműködés és túlműködés.

A pajzsmirigy betegség tünetei

A pajzsmirigy betegségének korai felismerését nehezíti, hogy a tünetek nem egyértelműek: többségük könnyen összetéveszthetők a más okból jelentkező emésztőrendszeri panaszokkal.

  • Emésztési problémák: a pajzsmirigy betegség tünetei közül az elsők között jelentkeznek az emésztési zavarok. Alulműködés esetén általában lelassulnak az emésztési folyamatok, ezzel krónikus székrekedés alakul ki. A pajzsmirigy-túlműködés ezzel szemben hasmenést, sokszor ennek következményeként, IBS-t okoz.

  • Indokolatlan testsúlyváltozás: a testsúly, pajzsmirigy-alulműködés esetén normális táplálkozás mellett gyarapodik, pajzsmirigy-túlműködés esetén csökken.

  • Magas koleszterinszint: pajzsmirigy-alulműködésre utalhat, ha változatlan étrend és életmód mellett az LDL (rossz) koleszterin szintje megemelkedik.

  • Állandó fáradság: a pajzsmirigy betegség jelei közül az egyik legjellemzőbb probléma. A beteg sokszor 8-10 óra alvás után is fáradtnak, levertnek érzi magát, vagy nem tudja magát kialudni, mivel az éjszaka folyamán több alkalommal is felriad.

  • Ízületi, és izomfájdalmak, ínhüvelygyulladás: a pajzsmirigy-alulműködést általános izomgyengeség, izomgörcsök jellemzik, míg a pajzsmirigy-túlműködés esetén a betegnek nehezére esik a lépcsőzés, a kisebb tárgyak használata, valamint a karok fej fölé emelése. Súlyosabb esetekben nyelési problémák alakulhatnak ki.

  • Bőrproblémák: pajzsmirigy-alulműködés esetén a bőr gyakran túlságosan száraznak, durvának, vastagnak és töredezettnek mutatkozik. A pajzsmirigy-túlműködés miatt a bőr elvékonyodik és érzékennyé válik.

  • Hajproblémák: ahogyan bőrünk, úgy a hajunk is jelzi a pajzsmirigy betegségét. Alulműködéskor a haj száraz és durva tapintású, könnyen töredezik, hullik. Ez utóbbi jelenség a pajzsmirigy-túlműködés esetén is jellemző.

  • Menstruációs zavarok és meddőség: pajzsmirigy-alulműködés esetén a menstruáció görcsökkel jár, gyakrabban jelentkezik a normálisnál, a vérzés igen erős. Sok esetben a meddőség a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyiségének és minőségének következménye. A pajzsmirigy problémák a férfiak nemzőképességét is befolyásolják.

  • Megváltozott hőérzet: a pajzsmirigy hormonok a környezet hőmérsékletének érzékelésére is kihatnak. Pajzsmirigy-alulműködéskor a beteg szinte állandóan, meleg környezetben is fázik, végtagjai legtöbbször a normálisnál hidegebbek. A pajzsmirigy-túlműködés esetén az ellenkezője történik: a beteget sokszor elviselhetetlen forróság önti el, ami bőséges izzadással párosul.

  • Szorongás és depresszió: a pajzsmirigy betegsége az idegrendszer működésére is kihat. Pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők gyakran esnek depresszióba. Amennyiben az antidepresszánsok szedése nem hoz megfelelő eredményt, valószínűleg a probléma tehát nem lelki, hanem fiziológiai eredetű. A pajzsmirigy-túlműködéses alanyokra inkább a gyakori pánikroham jellemző.

Mivel ezek a tünetek, tünetcsoportok más betegségekre is utalhatnak, nagyon fontos, hogy gyanú esetén forduljunk szakorvoshoz. A pajzsmirigy –a strúma, és néhány daganatos elváltozás kivételével− nem kitapintható szerv, ezért ultrahangos vagy más képalkotó vizsgálat, illetve vérvétel szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, mi is valójában a baj.

Mit mondanak a tudósok?

Tajvani kutatók összefüggést találtak a pajzsmirigy-túlműködés és az isémiás stroke előfordulása között. A Stroke szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő fiatal felnőttek körében 44 százalékkal nagyobb a stroke kialakulásának kockázata.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email