Parlagfű-allergia kezelése | Hatékony természetes megoldások

Parlagfű-allergia kezelése | Hatékony természetes megoldások 1

Június végén indul a parlagfű szezonja, hogy ettől kezdve, egészen novemberig, megkeserítse a növény pollenjére érzékenyek életét. Bár többféle módon enyhíthetjük a panaszokat, a parlagfű-allergia kezelése különösen hatékony lehet a gyömbér és a szerrapeptáz enzim felhasználásával.


Az egyre melegebb időjárás hatására a parlagfű hamarabb fejlődik ki, és sokkal tovább termel allergén anyagokat. Ezért lényeges, hogy időben elkezdődjön a parlagfű-allergia kezelése, hiszen ellenkező esetben akár hónapokon keresztül jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Mivel jár a parlagfű-allergia?

Általában valamilyen fehérje váltja ki a légúti allergiát, ami lehet asztma – ilyenkor a légutak, hörgők érintettek –, illetve a tipikusan az orrnyálkahártya gyulladását okozó allergiás rhinitis, azaz a szénanátha. Mindkettő hátterében állhat a parlagfű-allergia, azonban sokkal gyakoribb, hogy a hatására szénanátha alakul ki, melynek legjellemzőbb tünetei a következők:

 • krónikus orrdugulás (alvás közben fokozódik),
 • orrfolyás,
 • folyamatos, de legalábbis gyakori könnyezés,
 • tüsszögés,
 • torokviszketés,
 • viszkető szemek,
 • nehézlégzés,
 • fejfájás,
 • csalánkiütés.

Allergiás asztma esetén a panaszok kiegészülnek a sípoló légzéssel, illetve mellkasi szorítással. Mivel nem lehetünk biztosak benne, hogy ezeket a tüneteket a parlagfű váltja ki, ezért mindenképpen végeztessünk el egy allergiatesztet!

Figyeljünk a keresztallergiára

Előfordulhat, hogy nyers gyümölcsök és/vagy zöldségek fogyasztása után a parlagfű-allergiával megegyező tünetek jelentkeznek. Ezt nevezzük keresztallergiának, ami azért alakul ki, mert a pollenallergiások szervezetében termelődő antitestek, „megzavarodnak”, és az ezekben a növényekben lévő egyes fehérjékhez is hozzákapcsolódnak. A felszabaduló hisztamin hatására gyulladásos reakció lép fel, az allergia legjellemzőbb tünete a bőr- és szájüregi viszketés, illetve az ajak, garat, nyelv irritáció. Duzzanatok, kipirosodás kísérheti, de akár a szénanáthához hasonló panaszok is jelentkezhetnek.

Parlagfű-allergia esetén a következő növények okozhatnak allergiás panaszokat:

Parlagfű-allergia kezelése

A parlagfű-allergia elleni védekezés legbiztosabb módja, ha nem kerülünk kapcsolatba a növény allergén összetevőivel. Sajnos, erre általában nincsen lehetőség, hiszen a polleneket szinte lehetetlen elkerülni. Mégis, sokat javíthat az állapotunkon, ha elkerüljük a parlagfűvel érintett területeket. Szintén segíthet – és ajánlott is – a napi rendszerességű hajmosás, valamint az ágynemű és a ruházat gyakori cseréje. Általában a hagyományos, gyógyszeres kezelést nem lehet elkerülni, ugyanakkor léteznek természetes módszerek, amikkel csökkenthető, vagy akár el is hagyható a gyógyszerbevitel.

Természetes megoldások

Nem a gyógyszerek helyett, de kiegészítő terápiaként többféle otthoni módszer alkalmazható a parlagfű-allergia kezelésére. Ezek egyrészt az immunerősítést szolgálják, másrészt csökkentik a gyulladást, illetve enyhítik a tüneteket, elsősorban azzal, hogy átjárhatóvá teszik a légutakat.

 • Méz: naponta 1-2 evőkanál méz hatásosan enyhítheti a szénanátha miatti könnyezést és az orrfolyást, mérsékelheti a szemviszketést.
 • Gyömbér: gyorsan és hatékonyan mérsékli az allergiás rhinitis tüneteit, nagyszerű gyulladásgátló, erősíti az immunrendszert, kitisztítja a légutakat. Rágcsáljuk nyersen, vagy reszelve (elég két kávéskanálnyi) tegyük mézes, ciromos teába. Arra viszont figyeljünk, hogy milyen a hatása, a gyömbér ugyanis keresztallergiát válthat ki.
 • Kurkuma: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, valamint mérsékli az allergiás reakció intenzitását. A kurkuma a szénanátha okozta tüsszögést és orrdugulást is enyhítheti. Fogyaszthatjuk fűszerként, de még jobb, ha vízben feloldva megiszunk belőle naponta egy evőkanálnyit.
 • C-vitamin: szénanátha esetén a gyömbérhez hasonlóan, antihisztaminként működik, segítségével könnyebben átvészelhetjük az allergiás időszakot. Ehhez elegendő, ha C-vitaminban bővelkedő ételeket és italokat fogyasztunk.
 • Probiotikum: elsősorban az élőflórás joghurtokban található Lactobacillus acidophilus segíthet a parlagfű-allergia következményeként kialakuló szénanátha kezelésében, de általánosságban elmondható, hogy a probiotikumok fogyasztásával a tünetek jelentősen mérsékelhetők. Ezért érdemes a tavaszi és nyári időszakban azokat a probiotikumokat (táplálékkiegésztőket) fogyasztani, melyek nagy változatosságban tartalmaznak probiotikus baktériumokat.

Hogyan segít a szerrapeptáz enzim?

A szerrapeptázt a selyemhernyó emésztőrendszerében élő Serratia E-15 baktérium termeli. Egy proteolitikus, azaz fehérjebontó enzimről van szó, mely éppen ezért, rendkívül gyorsan képes elfolyósítani a légutakban felhalmozódó nyálkát, ami ennek köszönhetően könnyen kiürül. Ráadásul, a szerrapeptáz egyike a legjobb természetes gyulladáscsökkentőknek, nemcsak enyhíti a szénanátha tüneteit, hanem segíti az irritáció teljes megszüntetését is.

Még több hasznos tipp parlagfű-allergiásoknak itt olvasható!

 

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1112773/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26342520

http://acaai.org/allergies/types/ragweed-allergy

http://www.homeremediesweb.com/ginger-health-benefits.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911824

https://draxe.com/seasonal-allergy-symptoms/

http://www.lifeextension.com/magazine/2003/9/report_aas/page-01

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email