Miért pótoljuk a probiotikumokat a terhesség ideje alatt?

Miért pótoljuk a probiotikumokat a terhesség ideje alatt? 1

Finn kutatók szerint, azok a kismamák, akik a terhesség alatt probiotikumokat fogyasztanak, kevesebb súlyfelesleggel kell megküzdeniük a szülést követően. A Turku Egyetem tudósai a bélben élő baktériumok testsúlyra gyakorolt hatását kutatták.


„Főként a nők járnak jól a probiotikumok pótlásával” – mondta.

A probiotikumok, mint jótékony baktériumok, elősegítik a megfelelő bélflóra fenntartását az emésztőrendszerben, mindazonáltal visszaszorítják a káros baktériumok túlzott elszaporodását. A probiotikumok nemcsak elengedhetetlen részei az egészséges emberi bélrendszernek, de a gyulladások csökkentésében is kiveszik részüket.

A kutatás alatt a bevont nők csupán 25%-a bizonyult túlsúlyosnak, azok, akik csak tanácsot kaptak, és nem pótolták a probiotikumokat, döbbenetes arányban, mintegy 43%-ban erősítették a túlsúlyosok táborát.

A kutatás alatt 256 nőt véletlenszerűen három csoportba szétosztottak, akik terhességük első trimeszterében jártak. Egyik csoport dietetikussal vitatta meg, hogy milyen táplálkozási szokásokkal biztosíthatja a terhesség alatt magzata fejlődését és az egészséges mértékű súlygyarapodást. Étrendjük egyszeresen és többszörösen telített zsírsavakban gazdag ételekből állt, például salátaöntetek, rostban gazdag tésztafélék és gabonapehely – írja a Times Online.
Az egyik csoport a diétás táplálkozás mellett még laktobacillust és bifidobaktériumot tartalmazó, probiotikum kapszulákat is fogyasztott. A másik csoport placebo kapszulákat kapott, és diétás étrenden éltek. A harmadik csoportba tartozó kismamák csak placebót kaptak, diétás tanácsokkal nem lettek ellátva. A kapszulákat mindhárom csoportban a szülést követő hat hónapig szedték. A kutató csapat a kísérlet elején és végén egyaránt megmérte a nők súlyát, derékméretét és zsírvastagságát is.

A probiotikum kapszulákat szedő, diétás tanácsokkal ellátott csoport 75%-ának normál testsúlya volt.

Probiotikumot nem szedő, diétás tanácsokkal nem ellátott anyukák közül mindössze 60%-ának volt normál a testsúlya.

Kirsi Laitinen elmondása szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy részletesebben megismerjék a probiotikumok szerepét az elhízás elleni harcban. A terhesség során fogyasztott probiotikumok hatással vannak a nők és utódaik egészségére. A kutató orvos véleménye szerint a fenti kutatás egyik legnagyobb előnye, hogy a kismamákkal való kísérlet nemcsak a nőkre, hanem gyermekeikre gyakorolt hatások felderítésében is nagyon sokat segít.

A probiotikumok fogyasztása minden ember számára ajánlott, hiszen olyan jótékony baktériumok, amelyek segítik az emésztést, számos betegség megelőzhető a jelenlétükkel, megerősíti az immunrendszert. Az optimális probiotikum készítményről a kék szóra kattintva olvashat bővebben.

A cikk megírásához a Cambridge University forrásait használtam fel, amely szakfordításom által magyar verzióban is olvasható.

Forrás:

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=7807689&fileId=S0007114509993898

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674912014649

http://www.timesonline.com/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email