Puffadást okozó ételek – Puffasztó italok

Puffadást okozó ételek - Puffasztó italok 1

Bizonyos ételek és italok hátasára gyomrunk, hasunk puffadni kezd. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy baj van az emésztésünkkel: a puffadás legtöbbször a bevitt élelem lebontása során kialakuló, természetes gázok következménye. Ismerjük meg a leggyakoribb, puffasztó ételeket és italokat, hogy megelőzhessük a kellemetlen panaszok kialakulását.


Mindannyiunk álma a lapos, vagy akár „kocka” has, ennek érdekében a kiadós edzések mellett a sokszor az önsanyargató fogyókúráktól sem riadunk vissza. A legtöbb diéta a vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és növényi rostokban gazdag táplálkozást ír elő, ám jobb szem előtt tartani, hogy sok olyan egészséges étel és ital létezik, amelyek fogyasztása átmeneti puffadást okozhat. Ismerjük meg ezeket a táplálékokat, hogy elkerüljük a rengeteg kellemetlenséggel, kényelmetlenséggel járó, feszülő, sokszor görcsölő puffadt has kialakulását.  

Egészséges „ellenségek”

A puffadást okozó ételek között dobogós helyen állnak a különböző káposztafélék, például a fejes-, a lila- és a kelkáposzta, a kelbimbó, illetve a brokkoli. Bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat: az egészséges táplálkozás szinte elképzelhetetlen nélkülük. Fogyasztásuk nyersen ajánlott, arra azonban fel kell készülni, hogy ilyenkor még erősebb a puffasztó hatásuk. Jó tudni, hogy párolva, illetve főve ugyan nem terhelik meg annyira az emésztőrendszert, de tápértékük is alacsonyabb. Amennyiben a puffadáson kívül gyomorgörcsöket is kiváltanak, fogyasszunk belőlük kisebb mennyiséget. Szintén a puffadást okozó ételek közé tartoznak a vitaminokban és más tápanyagokban gazdag hüvelyesek, elsősorban a babok, a borsó, a csicseriborsó, valamint a lencse. Bánjunk óvatosan a növényi rostokkal is, mert bár az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlenek, a gyomorba és a bélrendszerbe jutva fokozhatják a gázképződést, ami bélfeszülést, puffadáts, szélgörcsöket okozhat. Hasonló módon reagálhat a laktózra érzékenyek szervezete, ha tejet, tejtermékeket –főként érlelt sajtokat– fogyasztanak. Itt a probléma hátterében az áll, hogy érzékenység, vagy intolerancia miatt az emésztőrendszer nem képes helyesen feldolgozni a tej összetevőit, amelyek a belekben erjedésnek indulnak, gázokat termelnek és puffasztanak. Szerencserre a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk kedvenceikről, hiszen ma már számos, laktózmentes tejtermék kapható, ezeket tehát kihúzhatjuk a puffadást okozó ételek hosszú listájáról. A teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek is fontos tápanyagforrások, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak többek között növényi rostokat. Éppen emiatt, sokaknál válthatnak ki kisebb-nagyobb felfúvódást. Ahogyan más puffadást okozó ételek esetében, a teljes kiőrlésű gabonáknál is fontos, hogy először kisebb mennyiséggel próbálkozzunk, és fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket a megemesztésükhöz.

Mit ne igyunk?

Az esztétikus, lapos has elérése és megtartása érdekében mindenképpen tartózkodjunk a szénsavas italok fogyasztásától. Eesetükben nem csupán emésztési problémák miatt alakulhat ki puffadás, a felesleges gázokat ugyanis mi magunk juttatjuk be az emésztőrendszerünkbe. Tartózkodjunk az alkoholt tartalmazó italoktól is, mert ezek szintén előkelő helyen szerepelnek a puffadást okozó italok rangsorában. Bár könnyebbnek gondoljuk a cukornál az édesítőszereket, megemésztésük igen gyomorpróbáló feladat: ezért kerüljük a puffadást okozó szorbitot, mannitolt (mannit) és xilitet tartalmazó édességeket, cukorkákat, rágógumikat. A zsíros ételek hosszú távon sok kárt tehet szervezetünkben, ám sokaknak elég csak egyszer belecsipegetniük a nehéz, rántott fogásokba, és rövid idő alatt megtapasztalják a haspuffadást. Ezeknek a táplálékoknak a megemésztése, lebontása a szervezet számára lassú és nehéz feladat, így az étel óhatatlanul erjedni kezd a belekben, ami együtt jár a bélgázok termelődésével.

Mi lehet a megoldas?

Akkor járunk el helyesen, ha a puffasztó ételekből a naponta többször keveset elvét követve csak kis mennyiségeket fogyasztunk. Nagyon fontos, hogy soha ne együnk kapkodva, habzsolva: ilyenkor ugyanis rengeteg levegő is bejut az emésztőrendszerbe, ráadásul a nem megfelelően megrágott étel lassítja az anyagcserét, hátráltatja a táplálék megfelelő lebontását. Óvakodjunk attól is, hogy túl nagy mennyiséget eszünk egyszerre, mert ez is előidézheti a puffadást. Amennyiben gyakran szenvedünk hasgörcsöktől, és szeretnénk megelőzni, vagy csökkenteni a puffadást, fogyasszunk szenet: összetevői révén képes megkötni, magához láncolni a bomlási folyamatok alatt termelődött felesleges gázmolekulákat. A puffadást okozó ételek, italok ellensúlyozására alkalmasak lehetnek a szélhajtó hatású gyógyszerek vagy gyógynövények is, amelyek rövid időn belül megszabadítják hasunkat a feszüléstől.

Mit mond a tudomány?

A Dipartimento di Medicina Interna e Specialità Mediche del La Sapienza di Roma kutatói megállapították, hogy a puffadást okozó ételek bevitelének drasztikus csökkentése már néhány nap alatt 40 százalékkal mérsékli a felfúvódás mértékét. Egy hónap után ötven, tizenhat hónap diétát követően pedig akár hatvanhat százalékkal csökkenhet a haspuffadás.

Tudtad?

Egy felnőtt bélrendszerében 200 ml gáz állandóan jelen van, a napi gáztermelődés átlagosan 600-700 ml, ami jellemzően észrevétlenül távozik a testünkből.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email