Új hatóanyag a rák ellen | Helyben pusztítják el a daganatot

Új hatóanyag a rák ellen | Helyben pusztítják el a daganatot 1

Száz százalékban sikerült meggyógyítani daganatos egereket, közvetlenül a tumorba beadott injekcióval, sőt, a primer daganatok mellett az áttétek is megszűntek. A rák ellen alkalmazott új vegyülethez nagy reményeket fűz a tudományos világ, már embereken is elkezdték a tesztelést.


A múltban több olyan kísérlet zajlott, amelyek során különböző mikroorganizmusokat és más immunstimulánsokat (immunerősítőket) juttattak közvetlenül a daganatokba. Bár állatok esetében bíztatóak voltak az eredmények, egészen mostanáig, nem volt olyan hatóanyag, ami embereknél is sikerrel alkalmazható. Ezt a módszert gondolták tovább a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársai, akik speciális összetételű vegyülettel kezelték, az előzőleg rákkal megbetegített egereket.

Nemcsak a közvetlenül kezelt daganat ellen hatásos

Először két ponton, a hasi bőr alá fecskendezett rákos sejtekkel fertőzték meg a kísérleti egereket, majd megvárták, hogy kifejlődjön a limfómás daganat. Ezt követően, húsz, különböző összetételű hatóanyagot injekcióztak az egyik tumorba, és nyomon követték a keverék hatását. Külön figyelték a kezelt, és a mellette lévő, kezeletlen daganatot. A leghatékonyabbnak a rák-specifikus T-sejteket aktiváló OX40 receptor hatását, a környező immunsejtekkel együtt felerősítő, CpG oligonukleotid, és annak az antitestnek az együttes alkalmazása bizonyult, amelyik összekapcsolódva az OX40 receptorral, a rákos sejtek megsemmisítésére ösztönzi a T-sejteket. A kutatók szerint a két molekula önmagában kevés hasznot hozna, együtt azonban rendkívül hatékonyak. Alig tíz nap alatt eltűntek azok a tumorok, amikbe közvetlenül bejuttatták a vegyületet, míg a kezelést nem kapó daganatok 20 napon belül szívódtak fel. 90 egérből 87 már az első beavatkozás, a maradék három a megismételt terápia hatására gyógyult meg. Ehhez hasonló eredményeket értek el melanómás és vastagbélrákos egyedeknél. Mindez annak köszönhető, hogy a kezelés kifejezetten azokat a T-sejteket ösztönzi még jobb munkára, amelyeket a szervezet tulajdonképpen „előszűrt”, így ezek korábban már felismerték az adott rákos sejtekre jellemző, rendellenes fehérjéket.   

Mellrákra is kipróbálták

A kutatás következő fázisában mellrákos egereknek adták a hatóanyagot, amely ugyanúgy viselkedett, mint az előzőekben. Azaz, a beinjekciózott daganat növekedése visszafordult, valamint áttétek sem alakultak ki, a kezeletlen tumor szintén felszívódott. Ez azért nagyon fontos, mert az egerekben kifejlődő mellrák hasonlít a legjobban az emberi tumorhoz. Valószínűsíthető, hogy a vegyülettel szinte az összes típusú rák megszüntethető, de különösen a kemény tumorok gyógyításában lehet hatékony, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy egyszerre csak egyféle rákot képes gyógyítani.

Indulnak a humán kísérletek

Korábban is sikerült hasonló eredményeket elérni egereken folytatott kísérletekben, azonban ezek az ígéretesnek tűnő próbálkozások emberek esetében sajnos nem hozták a várt eredményeket. Most azonban a tudósok sokkal bizakodóbbak, úgy gondolják, hogy az új hatóanyag a humán kutatásokban is megállja majd a helyét. Hogy ezt bizonyítsák, először korai stádiumú limfómával küzdő pácienseken próbálják ki az újonnan kifejlesztett vegyületet. Mint a kutatást vezető Ronald Levy professzor rámutatott, a terápia a műtéti megoldásokat is kiegészítheti, ugyanis meggátolhatja az áttétek kialakulást, megtisztíthatja a szervezetet a visszamaradt, aktív rákos sejtektől, ezáltal megóvhat a kiújulástól, valamint hatékony lehet az öröklött rákos megbetegedések kezelésében.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email