Rák kimutatása új módszerrel | Akár 13 évvel korábban

Rák kimutatása új módszerrel | Akár 13 évvel korábban 1

A rák kimutatása legkorábban akkor lehetséges, ha a daganat kifejlődése már megkezdődött, vagy kialakult a rákmegelőző állapot. Ezen változtathat a Harvard és a Northwestern University kutatóinak felfedezése, melynek segítségével akár 13 évvel korábban kimutatható a rák megjelenése. A módszer a rák kezelésére is alkalmas lehet.

 

Sokkal gyorsabban rövidülnek a normálisnál a DNS-szálhoz kapcsolódó telomerek azoknál, akiknél később rákot diagnosztizálnak – állapították meg a Harvard University és a Northwestern University kutatói. Az Ebiomedicine szaklapban megjelent tanulmányukban a szakemberek arra a megállapításra jutnak, hogy a telomerek vizsgálatával a rák kimutatása időben lényegesen előrébb hozható. Akár 13 évvel a betegség orvosi diagnózisát megelőzően következtetni lehet a daganat megjelenésére. Ehhez mindössze egy speciális vérvizsgálatra van szükség.  

Többféle rák esetén használható

A több mint 13 évig tartó felmérés során, a kutatók 792 személyt vizsgáltak, közülük 135 betegnél mutattak ki valamilyen daganatot, elsősorban prosztata-, bőr- és tüdőrákot, valamint leukémiát. Először kimutatták, hogy a később rákban megbetegedők esetében, a telomerek a normálisnál sokkal gyorsabban veszítik el a hosszukat, azaz öregednek. Ez magyarázza, hogy a rákos betegeknél a telomerek, miért látszanak 15 évvel idősebbnek annál, mint amilyenek az egészséges emberekben. Kiderült az is, hogy ez az intenzív öregedési folyamat a rák kimutatása előtt 3-4 évvel megáll. A tanulmány vezető szerzője, dr. Lifang Hou szerint, a telomerek rövidülésének vizsgálata hatékony eszköz lehet a daganat előrejelzésében. Nem lesz viszont pontos az eredmény, ha már megkezdődött a rák kezelése: ez ugyanis hozzájárulhat a telomerek rövidüléséhez.

Hatékonyabb lehet a rák kezelése

A kor előrehaladtával a telomerek egyre rövidülnek, ugyanis minden sejtosztódást követően vesztenek a hosszukból. Bár a rákos sejtek gyorsan osztódnak, a tudósok várakozása ellenére, ezek mégsem rövidülnek le annyira, hogy végül elpusztítsák saját magukat. A rákos sejtekben tehát ez a folyamat valamilyen okból leáll. Dr. Lifang Hou bízik benne, hogy sikerül magyarázatot találni a jelenségre, hiszen ennek ismeretében kifejleszthető a gyógymód, amivel önmegsemmisítésre lehet kényszeríteni a daganatos sejteket, miközben az egészséges sejtek nem károsodnak.

Forrás: Ebiomedicine

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email