Honnan tudhatom, hogy refluxom van, és mit tehetek ellene?

Reflux

A reflux tünetei igen kellemetlenek, a betegség sokak számára egyet jelent a gyomorégéssel, ám a korkép valójában ennél jóval összetettebb. Hogyan ismerhetjük fel biztosan a refluxot, és mit tehetünk ellene? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


Nem mindig egyértelműek a reflux tünetei, a betegség ezért sokszor jó ideig rejtve marad. Oka leggyakrabban a helytelen táplálkozási szokásokban keresendő, megelőzésében és kezelésében az étrend minden esetben fontos szerepet kap. Ha nem is mondhatjuk, hogy pusztán életmódváltással megszabadulhatunk tőle, de annyi biztos, hogy e nélkül állapotunk nem fog érdemben javulni.

Mi is az a reflux?

Köznapi értelmezésben elég annyit mondani, hogy a reflux nem más, mint savas visszafolyás – egyébként maga a szó is erre utal. Ennek megfelelően akkor beszélhetünk refluxról, ha a gyomorsav, illetve a gyomorsavval kevert, részben még emésztetlen étel megjelenik a nyelőcsőben. Ezt szoktuk gyomorégésnek nevezni, ami nemcsak a nyelőcső szegycsont mögötti szakaszát érinti, hanem gyakran a torkot is, sőt savas felböfögést okozhat. Általában röviddel az étkezések után alakul ki, ez főképpen attól függ, hogy milyen, és mekkora mennyiségű táplálékot vettünk magukhoz. A refluxot tehát a túlevés biztosan súlyosbítja.

Fontos tudni, hogy az étel visszafolyása önmagában nem betegség, ha csak alkalmanként fordul elő.

Szinte nincs olyan ember, akivel ne történne meg, hogy amikor nagyon sokat és gyorsan eszik, ráadásul rögtön utána lefekszik vagy intenzíven mozog, ne tapasztalna refluxot.

Betegségről akkor beszélhetünk, ha ez az állapot rendszeresen kialakul függetlenül a körülményektől.

Népbetegségről van szó

Ha valaki refluxban szenved, ne higgye, hogy a kevesek egyike. Valójában a nyugati világban a lakosság 10-20 százaléka érintett a betegséggel. Ugyanakkor az ázsiai népesség körében szinte ismeretlen a reflux, ami minden bizonnyal az étkezési szokásokkal magyarázható. A Szingapúri Nemzeti Egyetem tanulmánya szerint a gyomorrák elleni is hatásos Helicobacter pylori baktérium moderált csökkentheti a betegség kockázatát, mivel a mikroorganizmus gyomorhurutot idéz elő. Az ázsiai emberek reflux elleni védettségéről a World Journal of Gastroenterology tudományos szaklapban olvashatók érdekességek.

Miért alakul ki a reflux?

Ahogyan már utaltunk rá, a reflux kialakulásáért elsősorban a helytelen táplálkozás okolható, de fizikai deformációk, szervi problémák, hormonzavar vagy hosszan tartó gyógyszeres kezelés is kiválthatja. Ez utóbbi főként a szteroid alapú készítményekre, illetve azokra a nyugtatókra vonatkozik, amelyek ellazítják a nyelőcső alsó szakaszát, ezért a gyomornedvek könnyebben visszajutnak a nyelőcsőbe.

Ezeken kívül vannak teljesen banális kockázati tényezők, ilyen a túl szoros ruházat, ami szó szerint felnyomja a gyomorból a savat. Ugyanez az eredménye annak is, ha teli hassal hajolással járó mozgásokat végzünk, vagy közvetlenül az étkezés után lefekszünk, és fejünk nincs magasabban a törzsünk síkjánál.

A közvetlen ok, hogy a nyelőcső azon szakasza, mely a gyomortól „választja” el a tápcsatornát, nem működik megfelelően: ahelyett, hogy megakadályozná a lenyelt táplálék visszajutását elernyed, a záró funkció ezért elégtelen lesz. Ennek eredménye a reflux.

Éppen ezért, az amerikai, Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) éppen ezért azt javasolja, hogy az étkezések után három órán belül a refluxszal küzdők ne feküdjenek le, mert ekkor a legnagyobb a savtermelés. Ha az emésztés befejezéséig egyenes testtartásban maradunk, állunk vagy ülünk, megelőzhetjük a gyomorégést és a refluxot. Abban az esetben, ha éjszaka rendszeresen kialakul reflux, érdemes megemelt fejjel aludni, ez a legegyszerűbben egy ék alakú párnával, oldható meg. A lényeg az, hogy a nyelőcső kerüljön a gyomor fölé. Étkezés után kerüljük a fizikai terhelést, és különösen a hajolást igénylő mozdulatokat.

A bélflóra is megsínyli

Jellemzően a krónikus reflux ok és okozati összefüggésben áll a bélflóra egyensúlyának felborulásával. Miről is van szó?

Oka lehet a reflux annak, hogy a bélflórában a káros baktériumok elszaporodnak, és ezért emésztési zavarok lépnek fel – egyszerűen a rossz emésztés miatt, a gyomorsav mennyisége megváltozik. És ennek a fordítottja is előfordulhat, azaz, a reflux hatására szaporodnak el a káros mikroorganizmusok.

Az eredmény mindkét esetben ugyanaz: rosszanyagcsere és legyengülő immunrendszer. Hogy, mi köze a bélflórának az immunrendszerhez? A kapcsolat közvetlen, ugyanis az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben, a bélflórával társbérletben él. Ha a bélflóra sérül, ezt az immunsejtek is azonnal „megérzik”.

Reflux és terhesség

Gyakori, hogy a reflux a terhesség alatt, elsősorban ennek utolsó harmadában jelentkezik. Ebben az esetben a szülést követően rendszerint magától elmúlik. Ez a reflux tulajdonképpen nem is betegség, hanem átmeneti állapot, hátterében a hormonváltozást kell keresni, de az is előfordul, hogy a magzat mozgása, elhelyezkedése váltja ki.  

A reflux betegség tünetei

Nem teszi egyszerűvé a reflux betegség felismerését, hogy kezdetben alig okoz tüneteket. Pedig, ebben az esetben is igaz, hogy minél hamarabb indul el a kezelés, annál jobb lesz az eredmény. Ezért érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, és megbizonyosodni a kiváltó okról – ha ez a reflux, ilyenkor még elkerülhetjük a súlyosabb károk kialakulását.

Később nemcsak egyértelműbbek, hanem sokkal erőteljesebbek lesznek a panaszok, amik ráadásul csoportosan jelentkeznek.

Elsőként a ráutaló tüneteket soroljuk fel, amelyek a kezdődő refluxra utalhatnak.

nehézkes nyelés,

gombóc a torokban,

gyakori hányás, hányinger

visszatérő emésztési zavarok,

más ismert ok nélküli rekedtség,

irritált köhögés,

gyakori csuklás,

más ismert ok nélküli légúti gyulladások,

mellkasi fájdalom,

visszatérő középfülgyulladás,

indokolatlan torokfájás.

Most pedig a legtipikusabb korai tünetek következnek. Amikor a nyelőcsőben, a szegycsont mögötti részen, vagy a torokban fájdalmat érzünk evés után (de savat még nem tapasztalunk), okkal gyanakodhatunk refluxra. Később ez a fájdalom sokkal hevesebbé válik, sőt, ha elhanyagoljuk, annyira fokozódik, hogy a beteg már alig képes elviselni. Kezdetben ritka a savas táplálék visszaöklendezése, amikor már ez is megtörténik, a hányás, szájüregi irritáció, sebesedés és a jellegzetes szájszag sem marad el.

Aki már tapasztalta, tisztában van vele, hogy mindez mennyire lerontja az életminőséget. És ez még korántsem az összes szenvedés, amit a reflux okozhat. Meg kell említeni a fekélyeket is, ezek az esetek mintegy harmadában alakulnak ki.

Vannak még további, kisebb százalékban jelentkező panaszok, azonban arra semmiképpen ne számítsunk, hogy akkor minket legalább ezek el fognak kerülni: a kezeletlen reflux hosszabb távon a legtöbb tünetet produkálni fogja.

Vegyük most még egyszer sorra azokat a tüneteket, amik szinte biztosan a refluxra utalnak. Amennyiben ezeket tapasztaljuk, mielőbb forduljunk orvoshoz, és kezdjük meg a kezelést, illetve az ehhez szervesen kapcsolódó életmódváltást.

  • Szegycsont mögött fellépő, égető érzés, amely súlyosabb esetben egészen a lapockacsontig, illetve a fülek irányában kisugározhat. 

  • A nyelőcsőben és a torokban jelentkező égő, kaparó, nehezen múló érzés.

  • Visszaöklendezett, savas-kesernyés folyadék.

  • Acetonos lehelet.

Krónikus refluxra figyelmeztet, ha ezek a tünetek rendszeresek, illetve hosszabb ideig fennállnak, illetve halmozottan vannak jelen. Például előfordulhat, hogy reggel, ébredés után, szinte lángot okádunk, aztán ez elmúlik, hogy ebéd után visszatérjen, akár még intenzívebben – írja dr. Olajos Attila szakorvos az Életmód Magazinban.

Nemcsak nappal kellemetlenkedik a reflux, sokszor az éjszakákat is tönkreteszi. A megfigyelések szerint, éjfél és hajnali három óra között lángol fel, ezért is javasolják a szakemberek, hogy este nyolc óra után már lehetőleg ne együnk semmit. És ez nemcsak azokra vonatkozik, akik refluxtól szenvednek, hiszen a késői étkezés egyébként is feleslegesen megterheli az emésztőrendszert, hozzájárul az elhízáshoz.

Ha mégis ettünk, egy dolgot fogadjunk meg: ne kezdjünk lefekvés előtt intenzív mozgásba, mert ezzel is növelhetjük a reflux tüneteinek jelentkezését.

Mire számítsunk, ha refluxunk van?

A reflux betegség következményeként, a rendszeresen feltörő, és a nyelőcsőbe jutó gyomorsav folyamatos irritációt eredményez, ami hosszú távon a gyomor felső részében, a nyelőcsőben, a torokban és akár a szájüregben különféle fekélyek, bevérzések, hámsérülések kialakulásához vezethet. Ha nem orvosoljuk időben, akár komoly továbbfertőzést is eredményezhet.

A reflux tüdőproblémákat is okozhat, mivel a visszafolyó gyomorsav – akár az irritáció okozta köhögés miatt – a rosszul záródó nyelőcső következtében, a légcsőbe is bejuthat.

Sokszor a gyomorból a szájüregbe áramló savas kipárolgás visszalélegzése károsítja a légutakat és a tüdőt.

És ez még korántsem minden. A reflux igazi ellensége a fogaknak, a savak ugyanis szinte leoldják a fogzománcot, ennek eredménye pedig nem lehet más, mint a szuvasodás.

ezért nagyon fontos, hogy aki refluxtól szenved, gyakrabban mosson fogat, és öblögessen, lehetőleg fertőtlenítő szájöblítőt is használva, minden étkezés után.

Nő a daganat kockázata

Nevezik a nyelőcsőrák előfutásának is az úgynevezett Barrett-nyelőcső rendellenességet, ami a krónikus, tíz évnél hosszabb ideje fennálló reflux egyik legsúlyosabb szövődménye. Szerencsére „csak” a betegek 1-2 százalékánál alakul ki, a negyven év feletti, elhízott férfiaknál a legnagyobb a kockázata. Ez a betegség tulajdonképpen megváltoztatja a nyelőcső nyálkahártyáját, pontosabban azt történik, hogy a nyálkahártya sejtjei mutálódnak. Amennyiben még a folyamat legelején felismerik az elváltozást, esély van a gyógyulásra, ellenkező esetben csak lassítható az átalakulás, ami könnyen rosszindulatú daganatot eredményezhet.

A reflux betegség kezelése

Mint minden betegségre, a refluxra is igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés, ettől függetlenül éteznek módszerek, amikkel a tünetek enyhíthetők, vagy akár meg is szüntethetők. A teljesség igénye nélkül, lássuk most ezek közül a leghatékonyabbakat.

Szüntessük meg a túlsúlyt. Már többször említettük, hogy a reflux kockázata nagyobb azoknál, akik túlsúllyal küzdenek. Különösen veszélyes a hasi zsír, ami a cukorbetegség és a szívbetegségek egyik melegágya. A megoldás tehát egyszerű, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy leadjuk a felszedett kilókat. A diéta mellett segíthet ebben a méregtelenítés és a béltisztítás is (a legjobb a kettő összevonása), aminek hatására javulhat az anyagcserénk, helyreállhat a bélflóránk egyensúlya, sokkal jobb lesz az emésztésünk. A méregtelenítő kúrát gyógyteákkal, méregtelenítő élelmiszerek fogyasztásával, böjttel végezhetjük, ha gyorsabb és kíméletesebb megoldást keresünk, válogathatunk a professzionális méregtelenítő programok között. Amire utóbbiak esetében ügyeljünk, az a megbízhatóság és a természetes összetevők alkalmazása – a méregtelenítés reflux ellenes hatásáról a DrNatura oldalain további érdekességek olvasható.

Táplálkozzunk egészségesen. Könnyű azt mondani – gyakran ez a kifogás, amikor az egészséges étrendet ajánlják, pedig ez egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás. Kerüljük az adalékanyagokkal készült élelmiszereket, együnk minél több rostot, probiotikumot (erjesztett tejtermékek, savanyú káposzta, kovászos uborka, erjesztett szója), teljes kiőrlésű gabonákat, friss zöldségeket és gyümölcsöket. A probiotikumok jótékony hatásairól a Supergreens ír részletesebben.

Tartózkodjunk a dohányzástól. Nemcsak tüdőrákot okozhat a dohányzás, hanem a refluxhoz is köze van. A belélegzett nikotin és kátrány, valamint más mikroszemcsék, erősen irritálják a nyálkahártyát, növelik a köhögési ingert. Erre tudományos bizonyítékok is rendelkezésre állnak. A Clinical Gastroenterology and Hepatology szaklapban közreadott tanulmány szerint a dohányzásról való leszokás jelentősen csökkentheti a reflux tüneteit.

Ne fogyasszunk nyálkahártyát irritáló ételeket és italokat. Számos élelmiszer okozhat irritációt, a reflux szempontjából a legrosszabb az alkohol (főleg a röviditalok), a koffein és a szénsavas italok. Bánjunk csínján a fűszerekkel, mert igaz, hogy például az erős paprika bővelkedik antioxidánsokban, de a reflux tüneteit is súlyosbíthatja.

Vannak más tiltott ételek is. A refluxos tünetek megjelenésekor kerüljük a citrusfélék, a paradicsom, a rántott- és zsíros ételek fogyasztását. És ez sajnos még nem elég: a csokoládét és a csokoládét tartalmazó élelmiszerek is kerüljenek tiltólistára. Tartsuk távol magunkat a finomított liszttel, cukorral késült táplálékoktól, mivel ezek is hozzájárulhatnak a felesleges savtermelődéshez.

Nem mindegy, hogy étkezünk. Kövessük a többször keveset elvet, együnk naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat. A falatokat jól rágjuk meg, és hagyjunk magunknak időt. Ne „nyeljük le keresztbe” az ételt, mert sietünk! Az emésztés a szájüregben kezdődik a nyál közreműködésével, és az étel aprításával. Ha kihagyjuk ezt a lépést, nagyobb lesz az esélye annak, hogy a rosszul bevitt táplálék refluxot okoz.

Almabor. Bár első hallásra savasnak tűnhet, az almabor mégis segíthet a reflux tüneteinek enyhítésében. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy képes kiegyensúlyozni a bélcsatorna pH-értékét. Ez az oka annak, hogy csökkentheti a túlzott gyomorsav termelődést.

Refluxra almaecet. Számos történet kering az interneten arról, hogy az almaecet savassága és jótékony baktériumai segíthetnek megszüntetni a refluxot. Ezt az elképzelést arra alapozzák, hogy sok refluxosnak alacsony a gyomorsav szintje, amit az almaecet képes jelentősen megnövelni. Nos, a helyzet az, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek pontos klinikai vizsgálatok, az azonban elmondható, hogy ezzel a megoldással legfeljebb az enyhe reflux esetében lehet némi eredményt elérni. A mérsékelt és a súlyos reflux, illetve gyomorégés esetében viszont az alamecet kifejezetten ellenjavallt – írja a Medicalnewstoday, ahol az enyhe refluxra a következőket javasolják:

Mandula, rizs és gabonák. A kalciumban gazdag mandula, ahogyan általában a csonthéjas magok, is hasznunkra lehetnek a reflux elleni küzdelemben. Ügyeljünk az adagolásra, mivel roppant kalóriadús csemegékről van szó. Kevésbé kell óvni az alakunkat a teljes kiőrlésű gabonáktól és a hántolatlan rizstől. Ezek szinten enyhíthetik a reflux betegség tüneteit. Nyugtatják az irritált nyálkahártyát, segíthetnek megelőzni a különféle gyulladásokat, amiket a krónikus reflux felerősíthet. .

Gyógyteák. Többféle tea és főzet áll rendelkezésünkre a panaszok mérséklésére. Érdemes kipróbálni a mályvát és az útifüvet, amiket lassan kortyolgatva, langyosan fogyasszunk.

Tudtad?

Sokan reflux eseten savlekötőkhöz nyúlnak, ám ezek a szerek csak tüneti kezelésre jók, a betegséget nem szüntetik meg. Ha a szedésüktől jobban leszünk, ne dőljünk hátra, ez nem jelent gyógyulást, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email