Shiitake gomba HPV ellen

Shiitake gomba HPV ellen 1

Egyelőre nincsen valódi gyógymód a méhnyak rákot és más megbetegedéseket okozó human papilloma vírus (HPV) ellen. Bár létezik védőoltás, ez csak a fertőzést megelőzően, gyermekkorban beadva hatásos. Reményt jelenthet ugyanakkor az a felfedezés, amely kimutatta, hogy a japán shiitake gomba kivonatából készült AHCC képes elpusztítani a vírust.


A HPV számos megbetegedést okozhat, ma már bizonyított tény, hogy a 16-os és a 18-as típusú human papilloma vírus tehető felelőssé a méhnyakrákos esetek legalább 70 százalékáért. Ráadásul egyes típusai további daganatos elváltozásokat is okozhatnak: a nyakban, a végbélen, a garaton, a hüvelyben, a szeméremajkakon és a péniszen kialakuló rák nagy százalékban hozhatók összefüggésbe a HPV vírus valamelyik változatával. A human papilloma jelenléte vérvétellel kimutatható, a vizsgálatot mindenképpen el kell végezni, ha a nemi szerveken vagy környékükön szemölcsök jelennek meg. Bár az emberek többsége megfertőződik, az esetek nagy részében az immunrendszer képes legyőzni a vírust. Mivel szexuális úton terjed, elkerülésének legbiztosabb módja a stabil partnerkapcsolat, illetve az óvszeres védekezés. Hatékony lehet a védőoltás, ezt gyermekkorban kell beadni –a fiúknak is–, azt viszont tudni kell, hogy a vakcina nem óv meg az összes HPV törzstől.

A shiitake gomba legyőzi  a vírust

Ha valaki megfertőződik, a gyógyulása kizárólag az immunrendszerétől függ, hiszen nem létezik gyógyszer vagy más kezelés a vírus ellen. Ezért nagy jelentőségű a houstoni University of Texas MD Anderson Cancer Center kutatóinak felfedezése, melyben kimutatták, hogy a japán shiitake gomba kivonatát tartalmazó AHCC táplálékkiegészítő segítségével, nagy eséllyel megszüntethető a fertőzés. Ráadásul a készítmény a megelőzésre is sikerrel használható. A rendkívül bíztató állatkísérletek után –az egerek nem csupán meggyógyultak, hanem a vírusfertőzés harminc nappal később sem tért vissza– tíz fertőzött pácienst vizsgálva figyelték meg az AHCC hatását. A betegek minden nap bevették az előírt mennyiségű (3 gramm, éhgyomorra) táplálékkiegészítőt, a hat hónapos kúra eredményeképpen öt nő szervezetéből teljesen eltűnt a vírus.

Hogyan működik?

Az AHCC (Active Hexose Correlated Compound) egy aminosavakat, poliszacharidokat és ásványokat tartalmazó természetes készítmény, amelyet a gombák micéliumából −gombafonal− állítanak elő. Úgy gyógyít, hogy erőteljesen stimulálja az immunrendszert, megnöveli a természetes ölősejteket aktiváló dendritikus sejtek számát, ezzel tulajdonképpen a szervezet maga győzi le a betegséget. A dendritikus sejtek a nyirokszervekben találhatóak, képesek izolálni az antigéneket, majd a T- sejtekkel –szintén antigén felismerő tulajdonsággal bíró sejtek, amelyek az antigén hatására osztódnak− pozitív és hatékony immunválaszt váltanak ki. Ezeknek az összetett folyamatoknak köszönhetően a szervezet képes megfelelően reagálni a HPV okozta gyulladásokra, valamint blokkolni a daganatos sejtek szaporodását. Bár az AHCC tartalmú táplálékkiegészítő hatását egyelőre kizárólag nőkön vizsgálták, a kutatók szerint szinte bizonyos, hogy a férfiak esetében is hatékonynak bizonyul.

Tudtad?

Az AHCC-t évtizedek óta használják immunerősítésre. Teljesen veszélytelen, nincsen ismert káros mellékhatása.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email