Staphylococcus aureus baktérium: megvan az ellenszer

Staphylococcus aureus baktérium: megvan az ellenszer 1

Lenmagolaj felhasználásával ausztrál kutatóknak elsőként sikerült a Staphylococcus aureus baktériumot elpusztító, organikus antimikrobiális szert kifejleszteni. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktérium akár halált is okozhat.


A Staphylococcus aureus baktérium a legtöbb ember bőrén tenyészik, ahogyan az orrnyálkahártyán is megtalálható. Panaszokat akkor okoz, ha –általában valamilyen sérülésen keresztül– bekerül a felhámba vagy a véráramba. Utóbbi különösen veszélyes, ausztrál adatok szerint a betegek ötöde belehal a fertőzésbe.

Bőrfertőzések és szívizomgyulladás

A bőr alá jutó Staphylococcus aureus baktérium különösen akkor okoz fertőzést, ha az immunrendszer egyébként is legyengült. Ilyenkor bőrgyulladások alakulhatnak ki, ezek közül a leggyakoribb a szőrtüszőgyulladás, a tályog, valamint a kelés. A gyulladás továbbterjedhet, a véráramba jutva a szuperbaktérium megtámadhatja a tüdőt és a szívbillentyűket, kialakulhat vérmérgezés, valamint más létfontosságú szervek is károsodhatnak.

Ellenáll az antibiotikumoknak

Általában a baktériumokat az antibiotikumok elpusztítják, a Staphylococcus aureus egyes törzsei –ezek gyűjtőneve az MRSA– azonban képesek ellenállni a hagyományos gyógyszeres (antibiotikumos) kezelésnek, ezért az általuk okozott fertőzések nehezen gyógyíthatók: ezekben az esetekben magasabb a halálozási arány.

Fontos a kézmosás

Mivel a Staphylococcus aureus baktérium elsősorban bőrkontaktussal, cseppfertőzéssel, valamint a baktériummal szennyezett tárgyak közvetítésével terjed, a megelőzés érdekében rendkívül fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Használjunk lehetőleg baktériumellenes folyékony szappant, amit legalább húsz másodpercig hagyjunk a kezünkön. Ezt követően a már habzó szappant öblítsük le, majd ismételjük meg a műveletet.

Segít a lenmagolaj

Az alfa-linolénsavban (omega-3 zsírsav) rendkívül gazdag lenmagolajról már korábban is ismert volt, hogy fogyasztásával csökkenthető a szívbetegség és egyes daganatok kockázata. Ezt az összetevőt tartalmazza a Kayban startup és az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) együttműködésében kifejlesztett szer, ami képes elpusztítani a Staphylococcus aureus baktériumot. A koncentrátumot a tervek szerint tisztálkodószerekbe keverik, ennek köszönhetően a fertőzés kialakulása mellett a baktérium elterjedése is megakadályozható. Súlyos problémáról van szó, hiszen 2013. és 2014. között csak Ausztráliában 1621 embert juttatott kórházba a Staphylococcus aureus baktérium, húsz százalékuk a fertőzés következtében egy hónapon belül elhunyt.  

Forrás: http://www.csiro.au

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email