Folsav a stroke ellen | Megelőzheti az infarktust is

Folsav a stroke ellen  | Megelőzheti az infarktust is  1

Tudósoknak sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél a folsav csökkentheti az stroke, valamint a szívroham kialakulásának kockázatát. A megelőzés akkor a leghatékonyabb, ha a folsavat a hagyományos vérnyomáscsökkentő szerekkel együtt alkalmazzák.


A Peking University First Hospital kutatási eredményei szerint, a B-vitaminok közé tartozó folsav (B9-vitamin) bevitele –egyéb, magas vérnyomásra szedett gyógykészítményekkel − jelentősen csökkenti az érrendszeri elváltozások következtében kialakuló megbetegedések, köztük a stroke kockázatát. Jelen pillanatban az stroke (szélütés, gutaütés) a világon a második –Kínában a leggyakoribb− elhalálozási ok. A mielőbbi felismerés mellett, rendkívül fontos a megelőzés, a stroke ugyanis az esetek közel nyolcvan százalékában már első alkalommal halálhoz vezet.

Reménykeltő kutatási eredmények

A folsav jótékony tulajdonságait már régóta vizsgálják, ám a tudósok mostanáig nem tudták pontosan meghatározni, milyen szerepe lehet a keringési megbetegedések esetén. Ezen változtatott a Peking University First Hospital kutatócsoportja, mely bizonyítékot talált arra, hogy a magas vérnyomásra felírt hagyományos gyógyszerek stroke megelőző hatása megsokszorozódik, ha a terápiát folsavval egészítik ki. A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) szaklapban jelent meg.

Dr. Yong Huo vezetésével a felmérés során közel 20 700, magas vérnyomásban szenvedő, de szélütésen vagy szívrohamon még át nem esett beteg vizsgálati eredményeit értékelték. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoport tagjai kizárólag a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszert, a második csoport a gyógyszer mellett, napi rendszerességgel folsavat is szedtek. A kutatás közel négy és fél éven keresztül tartott, ez idő alatt a hagyományos gyógyszeres kezelést kapók 3,4 százaléka esett át stroke-on, illetve agyvérzésen, míg a másik csoportban ez az arány csak 2,7 százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a folsav egyszerre történő alkalmazása 0,7 százalékkal csökkentette a stroke és az agyvérzés kialakulásának abszolút, és 21 százalékkal a relatív kockázatát. A folsav kúra ezen kívül, ischaemiás (vértelen) stroke és a szívroham kockázatát is mérsékelte. A kutatást figyelemmel kísérő bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health orvosai,  Meir Stampfer és Walter Willett, arra a következtetésre jutottak, hogy a folsav fogyasztása a normális vérnyomás esetén is hatásos lehet.

A magzatot is védi

A folsav vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem raktározza el –a felesleg kiürül a vizelettel−, ezért nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel pótoljuk. Számos pozitív élettani hatással rendelkezik, gondoljunk csak a terhesség alatti magzati rendellenességek –például nyitott gerinc− kialakulásának megelőzésében játszott szerepére.

Étrend és étrend-kiegészítők

Bár a helyes táplálkozással –gyümölcsökkel, főként zöld levelű zöldségekkel, dióval, babbal− napi szinten bejuttathatjuk szervezetünkbe a szükséges mennyiségű folsavat, nehéz úgy folsavban gazdag diétát tartani, hogy ne menjen a többi vitamin bevitelének rovására. Éppen ezért, az amerikai kutatók javaslata szerint érdemes folsavtartalmú étrend-kiegészítőket is fogyasztani.  

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email