Így segít a sugárkezelés | Hatékony terápia

Sugárkezelés

A sugárkezelés során az egészséges és a rákos sejtek egyaránt károsodnak, az utóbbiak azonban nagyobb arányban – ez a terápia lényege, amit főként a tumor méretének csökkentésére használnak.


Egyes esetekben a sugárkezelés önmagában is teljes gyógyulást hozhat (pl. a prosztatarák, gégerák, bőrrák, mellrák, végbélrák), többnyire azonban a kemoterápiával, illetve a sebészi eljárásokkal együtt alkalmazzák, egyfajta kiegészítő terápiaként. Célja a daganat méretének csökkentése, de legalábbis a növekedés lassítása, illetve a fájdalom mérséklése.

Mi a sugárkezelés menete?

Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy a sugárkezelés elsősorban a jól elkülöníthető daganatok kezelésekor lehet eredményes. Műtét helyett, mellette döntenek akkor is, ha a kemoterápia nem elegendő, de a sebészi megoldás túl nagy következményes károkat okozhat. Mivel csökkenti a daganat méretét, a beteg szövet eltávolítása előtt sok esetben elvégzik a kezelést. Ennek lényege, hogy a daganatot célzott, nagy erejű, ionizáló sugárzásnak teszik ki. Ennek hatására károsodik a sejtek DNS-e, ami fékezi a sejtosztódást, és a szövetek pusztulását eredményezi. Nagyon fontos a pontosság, így érhető el, hogy az egészséges szövetek a lehető legkevésbé károsodjanak.

Mivel a rákos sejtek érzékenyebbek (gyorsabban osztódnak), ezek az ionizáló sugárzás hatására, nagyobb arányban pusztulnak el, így a daganat zsugorodni kezd, illetve megáll a növekedése.

Sőt, a sugárzás a daganatból kiváló, áttéteket képző sejtekre is erőteljesebben hatnak, ami a megelőzést segíti. Ezért alkalmazzák ezt a terápiát egyes daganatműtéteket követően.  

A sugárkezelés lehet külső, vagy belső, utóbbinál a testbe helyezett készüléken (sugárforrás) keresztül történik a besugárzás. Az előkészületek után (készülék beállítása) a kezelés alkalmanként néhány percig tart és fájdalommentes, általában többször megismétlik. Némileg más a belső sugárzás időbeni kimenetele, mert ehhez a radioaktív eszközöket a megfelelő helyre kell eljuttatni. Ilyenkor a kezelés kórházi ellátást, befekvést igényel. A sugárkezelés időtartama jellemzően kb. két hónap.

Sugárkezelés fájdalomcsillapításra

Mivel csökkenti a daganat méretét, a diszfunkciókat, nyomási fájdalmat okozó rákok esetében a sugárkezeléssel a beteg közérzete jelentősen javítható. Könnyebb levegővételt eredményezhet, javíthatja a beszédképességet, összességében a beteg életminőségét. Legalább ennyire fontos, hogy a sugárkezeléssel csillapítható a fájdalom, többek között a rendkívül heves csontfájdalmak enyhítésére is alkalmas lehet.

Lehetnek mellékhatások

Annak ellenére, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, a sugárkezelés mellékhatásokkal járhat. Ez teljesen természetes, hiszen ne feledjük: szervezetünket a terápia jelentősen megterheli. Még akkor is, ha napjainkban már a többször, kisebb dózisú sugárzást alkalmazzák.

Mellékhatások elsősorban a kezelt területeken jelentkezhetnek, ezek lehetnek azonnaliak, vagy később kialakulóak. Az akut problémák jellemzően a nyálkahártyát érintik, szintén gyakoriak gyulladások, a hányinger, a hányás vagy az általános rosszullét. Közvetlenül a sugárzás számlájára írható a bőr fájdalmas, a napégéshez hasonló kivörösödése, kiszáradása, utólagos következmény lehet a bőr felszínének megváltozása, foltosodása, illetve a fejet érintő kezelés esetén a hajhullás. Szinte mindig számolni kell fokozott fáradékonysággal, ami, a legtöbb tünethez hasonlóan, legfeljebb néhány héten belül megszűnik. Előfordulhatnak késői mellékhatások, amik akár hónapokkal, évekkel később okoznak panaszokat. Ide tartoznak a bőrelváltozások, vagy az emésztési zavarok.

Speciális esetek

Amennyiben a sugárkezelés az ivarszerveket érinti, előfordulhat átmeneti meddőség, illetve a terápiát követően, a születendő magzat érdekében, legalább két évig nem tanácsos a teherbeesés. A hasi sugárzás következménye lehet a hasmenés, és hasi fájdalmak, a nyaki, feji területek kezelése miatt nyálkahártya szárazság, gyulladás, nyálhiány, az ízérzékelés zavara léphet fel. Mindez együtt járhat az étvágytalansággal és így a súlyvesztéssel.  

Óvintézkedések a terápia előtt és után

A sugárkezelés megterheli a szervezetet, energiát von el tőle, ezért lényeges, hogy a páciens felkészüljön a fokozott igénybevételre. Ehhez tápanyagokban, vitaminokban gazdag táplálkozásra van szükség, amit – állapottól függő intenzitású – kiegészít a lehetőség szerint rendszeres mozgás. Javasolt a kalóriadús étkezés, valamint a bélflóra támogatása probiotikumokkal és prebiotikus rostokkal. A megfelelő táplálkozás nemcsak a sugárkezelés előtt, hanem azt követően is elsődleges. Ügyelni kell a folyadékpótlásra (napi 2-2,5 liter tiszta víz), ugyanakkor az alkohol és a koffein kerülendő. Különösen hasi sugárkezelés esetén a tej és a glutén fogyasztása sem ajánlott.

A sugárkezeléssel érintett bőrterületek vizes borogatása, vegyszermentes testápolása ajánlott, általában úgy kell eljárni, mint a napégés esetén.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email