Székrekedés fajtái | Betegségek is okozhatják

Székrekedés fajtái | Betegségek is okozhatják  1

A székrekedés megjelenése sok mindentől függ: befolyásolja a kor és a nem, kiváltó oka az esetek többségében elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Amennyiben a székrekedés krónikus, tehát folyamatosan fennáll, egészségünk megőrzése érdekében gondoskodnunk kell a mielőbbi megszüntetéséről, illetve megelőzéséről. Ebben segít, ha tisztában vagyunk a székrekedés fajtáival.


Amennyiben nem szervi elváltozás vagy valamilyen betegség –pl. vastagbéldaganat– következménye, a krónikus székrekedést általában a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás, az elégtelen rostbevitel, valamint az állati zsírok, szénhidrátok, finomított cukrok, és a kész-, illetve félkész ételekben található káros adalékanyagok miatt kialakuló lerakódások váltják ki. Okozhatja folyamatosan fennálló stressz, és más lelki trauma, míg az alkalmi székrekedés hátterében, számos esetben az utazás áll, ahogyan a terhesség alatt is gyakran jelentkezik szorulás. A székrekedés nem csak az ürítés hiányát jelenti: sok esetben az ürítés fájdalommal, égő, viszkető érzéssel párosul, esetleg a bélfal, vagy a végbél berepedése miatt, enyhe vérzés is előfordulhat. A székrekedésben szenvedők gyakran panaszkodnak rendszeres migrénre, alhasi görcsökre, és puffadásra is. Fontos megjegyezni, hogy maga a székrekedés nem betegség, hanem tünet, ami valamilyen rendellenességre, működési zavarra vagy betegségre utal.

A székrekedés fajtái

A székrekedés fajtái az akut, azaz az időszakos, és a krónikus székrekedés.

  • Krónikus székrekedésről, a legegyszerűbb definíció szerint, akkor beszélhetünk, ha az ürítések száma huzamosabb ideig, heti háromnál kevesebb. Ilyenkor nem árt egy alaposabb kivizsgálás, amellyel kizárható a szervi rendellenességek, betegségek jelenléte. A krónikus székrekedést rendszerint a nem megfelelő táplálkozás, az állati zsírokban, cukrokban, szénhidrátokban gazdag, ugyanakkor rostokban szegény étrend, és különösen az adalékanyagokban bővelkedő kész- és félkész ételek fogyasztása váltja ki. Kockázatot jelent a mozgáshiány, és az alacsony napi vízfogyasztás.
  • Akut székrekedést okoznak az addigi életmódot megváltozó események –utazás, munka-, vagy lakhelyváltás, stb.−, esetleg gyógyszeres kezelés, hosszabb ideig ágyhoz kötő betegség, a rendszeres mozgás hiánya és a terhesség.

További felosztások: a betegségek okozta székrekedés

A székrekedés fajtáinak további meghatározásában a kiváltó okokat vehetjük alapul. Gyakran előfordul, hogy a tünetek hátterében valamilyen diszfunkciót vagy betegséget találunk, ilyenek a diabétesz, a mellékpajzsmirigy túlműködés, a pajzsmirigy alulműködés, az urémia, a vér alacsony kálium tartalma, a Parkinson-kór, az endokrinológiai (hasnyálmirigy, mellékvese, pajzsmirigy) problémák. A székrekedés a renhye bélműködés és az IBS következménye is lehet, ahogyan okozhatja a vér magas kalcium tartalma, mivel negatívan befolyásolja az izomzat –köztük a beleket mozgató izmok− működését. A székrekedés gyakran a vastagbél összeszűkülésének az eredménye, amit kiválthat a bélben felhalmozódott salakanyagok jelenléte, de súlyosabb esetben a vastagbéldaganat, végbéldaganat vagy a vastagbél polipok elburjánzása is. Igaz ritkán, de előfordul, hogy a krónikus székrekedés valamilyen, az emésztőrendszert érintő, születési rendellenessége eredménye. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a székrekedés fajtáinak felosztásakor a mentális okokat, a stresszt és a depressziót sem.

A gyógyszerek okozta székrekedés

Számos gyógyszer okozhat székrekedést: az élen főként az antidepresszánsok, és a „hasfogó” gyógyszerek állnak, de a vérnyomáscsökkentők, savlekötők, fájdalomcsillapítók, vízhajtók, és a Parkinson-kórra alkalmazott készítmények hosszan tartó szedése is előbb utóbb szoruláshoz vezethet.

Mit mondanak a tudósok?

A külföldi utazás, valamint emésztőrendszeri panaszok, a hasmenés, az IBS, a diszpepszia, a puffadás és a székrekedés kialakulása közötti összefüggést vizsgálták az amerikai George E Wahlen VA Medical Center munkatársai. Kiderült, hogy a felmérésben résztvevő 68 személy döntő többségénél -függetlenül a kortól, a nemtől, az utazás helyétől és időtartamától-az utzás során jelentkezett valamilyen emésztőrendszeri probléma, melyek a hazatérést követően is megmaradtak.

Tudtad?

Bánjuk csínján a hashajtókkal is, ezekhez ugyanis a szervezet annyira hozzászokhat, hogy idővel csak ezek segítségével képes üríteni, ráadásul ehhez egyre nagyobb mennyiségű gyógyszerre lesz szükség. Ezáltal a hashajtó túlzásba vitt szedése tulajdonképpen súlyosbítja a székrekedéses állapotot.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email