Székrekedés gyerekeknél | Oldjuk meg természetesen

Székrekedés gyerekeknél | Oldjuk meg természetesen 1

Gyerekeknél akkor beszélünk székrekedésről, ha az ürítések között több mint 72 óra telik el, a széklet kemény, és csak nagyobb erőfeszítés hatására távozik a szervezetből. Függetlenül attól, hogy mi váltja ki a székrekedést, a gyerekek esetében lehetőleg kerüljük a gyógyszeres hashajtást.


A gyerekek egy éves korukig csak ritkán szenvednek a felnőtteknél előforduló székrekedésben. Általános ugyanakkor a nehezített székelés, ami azt jelenti, hogy a baba nem tudja összehangolni a széklet kitolását és a végbélnyílás izomzatának ellazítását. Segíthetünk a megszüntetni a székrekedést gyerekeknél azzal, ha enyhe masszírozással stimuláljuk a végbélnyílást. Arra azonban ügyeljünk, hogy ez a mechanikai hatás ne váljon rendszeressé: csak extrém eseteknél alkalmazzuk –ha legalább 3 napig nincs székletürítés−, máskülönben a csecsemő könnyen hozzászokhat a külső segítséghez.

Mi okozhat székrekedést a gyerekeknél

  • Amikor a baba folyékony táplálékról pépesre vált –ez a hozzátáplálás időszaka– a székrekedés megszokott jelenség. Ennek oka, hogy a kisgyermek gyomra és bélrendszere lassan alkalmazkodik a szilárd ételekhez, ezért emésztése átmenetileg lelassulhat.
  • Gyakran alakul ki székrekedés gyerekeknél a pelenka elhagyásakor. Ilyenkor a változás következményeként sok kisgyermek elveszti a biztonságérzetét, ezért visszatartja a székletet. Az ürítés nehézzé, és gyakran fájdalmassá válik, ezért kialakul az ördögi kör, hiszen a bilizés rossz emlékekkel párosul, aminek hatására a baba még jobban elnyomja a székelési ingert.
  • Előfordul, hogy a lázzal járó betegségek ideje alatt székrekedés is jelentkezik a gyerekeknél. Ez normális folyamat, mivel a testhőmérséklet emelkedése folyadékveszteséget okoz, a széklet szárazabbá válik, így csak nehezen, és ritkábban távozik.

Váltsunk tápszert

Csecsemőkorban a székrekedés általában a tápszeres babákra jellemző. Ha a csecsemő szorulásos, ajánlatos prebiotikummal dúsított tápszert választani: a többek között a növényi rostok segítségével pótolható prebiotikumok ugyanis megkönnyítik a széklet távozását. Próbálkozhatunk magasabb zsírtartalmú tápszerekkel is, ezek szintén lágyíthatják a székletet.

Természetes megoldások

Ha a kisgyermek már szilárd táplálékot fogyaszt, próbáljunk étrendjébe minél több friss, nyers, növényi rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt beiktatni, valamint gyakran kínáljuk folyadékkal. Az ital főként víz legyen, vagy magunk készítette gyümölcslé: az utóbbi esetén alaposan válogassuk meg a hozzávalókat, mert számos gyümölcs –például a citrusfélék− hasfogó hatásúak. Régi, jól bevált módszer a székrekedés megszüntetésére pár szem aszalt szilva elfogyasztása is, azonban a gyógyszeres hashajtást lehetőleg csak végső esetben alkalmazzuk.

Fontos a rendszerességre szoktatás

Gyermekünket minél előbb szoktassuk rá arra, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időben ürítsen. Emésztése gyorsan alkalmazkodik a rendszerességhez, amivel megelőzhető a székrekedés kialakulása. Ügyeljünk arra, hogy a kisgyermek mindig helyesen és kényelmesen üljön a WC-n. Tehetünk a lábai alá támasztéknak egy kisebb sámlit, az ülőkére pedig szűkítőt, hogy biztonságosan érezze magát. Nagyon fontos, hogy olyan időpontot válasszunk, amikor nem sietünk sehová. A sürgetéssel csak stresszeljük a gyermeket, aki ezért nem tud „teljesíteni”, így a rosszul végrehajtott rendszerességre szoktatás végeredményben akár székrekedést is kiválthat.

Mit mondanak a tudósok?

Az Universitá di Palermo, Divisione di Gastroenterologia Pediatrica kutatóinak a Panorama tudományos szaklapban közzétett felmérése szerint, a szamártej segít megszüntetni a székrekedést a gyerekeknél. A vizsgálatot 68, átlagosan négy hónapos csecsemőnél végezték el, akik hetente legfeljebb csak háromszor ürítettek. Szinte mindegyiküknél teljesen megszűnt a székrekedés, a szamártej senkinél nem váltott ki allergiás reakciókat.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email