Székrekedés kezelése | Rostok | Kávé | Hashajtó

Székrekedés kezelése | Rostok | Kávé | Hashajtó 1

A székrekedés gyakori, és elterjedt ürítési rendellenesség, amely kortól függetlenül, világszerte több millió embert érint. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy maga a székrekedés nem betegség, hanem a helytelen táplálkozás, esetleg az emésztőrendszer hibás működésének, vagy valamilyen betegségnek a tünete, ami megszüntethető. Hogyan lehet hatékony a székrekedés kezelése?


Mindenkinél más az emésztés és az ürítés folyamata, éppen ezért nehéz meghatározni, mi számít székrekedésnek. A tudományos közmegegyezés szerint, aki nem ürít legalább háromnaponta, székrekedésben szenved. Lényeges, hogy a székrekedés alkalmi vagy krónikus, milyen a széklet állaga, illetve az is, mennyire távozik könnyen az ürülék. Általánosságban elmondható, hogy a nők hajlamosabbak a székrekedésre, valamint 65 év felett is gyakrabban előfordul – még azok között is, akik egyébként egészségesen táplálkoznak. Ha nem betegség vagy szervi elváltozás áll a háttérben, a székrekedés elsősorban a helytelen táplálkozás eredménye, így a székrekedés kezelésekor is érdemes először az étrendünket végiggondolni. A rostszegény, ugyanakkor cukrokban és zsírokban bővelkedő étrend ugyanis lassítja az emésztési folyamatokat, ennek hatására változik a széklet állaga, több víz szívódik fel belőle, így nehezebben ürül ki. Gátolhatja a széklet távozását az elégtelen bélmozgás, ilyenkor a vastagbél izmai nem képesek megfelelő nyomást gyakorolni a salakanyagra.

A székrekedés okai:

  • Növényi rostok hiánya
  • Mozgásszegény életmód
  • IBS
  • Terhesség
  • Székelési inger figyelmen kívül hagyása, székletvisszatartás
  • A napi rutin megváltozása (pl. utazás)
  • Alacsony folyadékbevitel  
  • Egyes betegségek (pl. agyvérzés)
  • Emésztőrendszeri gyulladások
  • Gyógyszerek (savlekötők, vízhajtók, fájdalomcsillapítók)

A University of Michigan Health System tanulmánya szerint, a receptre kiváltható fájdalomcsillapítók a páciensek több mint felénél székrekedést okoznak.

Nem megoldás a hashajtó és a kávé, sőt a tea sem

Sokan a székrekedés kezelése érdekében hashajtót használnak. Ez azonban csak átmeneti megoldás, a szervezet ugyanis idővel hozzászokik a gyógyszerhez: egyre nagyobb mennyiségre lesz szükség ahhoz, hogy beindítsa az ürítést. Kialakulhat a függőség, így a hashajtó végeredményben hozzájárul a székrekedés súlyosbodásához. A közvélekedéssel ellentétben, a kávéval sem oldható meg a székrekedés kezelése. Sőt, inkább ront az állapoton, ugyanis a kóla és alkoholféleségekhez hasonlóan, a kávé vizet von el a szervezettől. Kerüljük a székrekedés kezelése során a hagyományos teákat is, mert az ezekben található csersav hasfogó hatású.

Székrekedés kezelése ételekkel

Amennyiben a szorulás a helytelen táplálkozás miatt alakult ki, az emésztést és a bélmozgást segítő étrenddel visszaállítható a szabályos ürítés. A legfontosabb a vízben nem oldódó élelmi (növényi) rostok bevitelének növelése, amire kiválóan alkalmas a psyllium maghéj. Szintén hozzájárulhatnak a székrekedés kezeléséhez, és az ürítés helyreállításához a probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők (probiotikumok), valamint az alábbi élelmiszerek:

Segít a rendszeres mozgás

Az elégtelen bélműködés egyik kiváltója lehet a mozgásszegény életmód, ezért a székrekedés kezelése sokkal hatékonyabb, ha minden nap megmozgatjuk az izmainkat. Különösen ajánlott a jóga, a taichi és a Nordic Walking, de a kocogás vagy fél óra folyamatos és ütemes is sokat javít a székrekedéses állapoton. A székrekedés és a kevés mozgás közötti közvetlen kapcsolatra találtak bizonyítékot a finnországi University of Oulu kutatói, az eredmények az Aging szaklapban jelentek meg. 439 idős pácienst vizsgáltak és megállapították, hogy az ágyban fekvő, az otthonukat el nem hagyó, illetve a segítséggel mozgó és a naponta kevesebb, mint fél kilométert gyalogló betegek körében lényegesen nagyobb a székrekedés kialakulásának kockázata.

Meleg víz és szilvalekvár

A székrekedés kezelésének és megelőzésének egyik titka a rendszeresség: lehetőleg minden nap és azonos időben járjunk vécére, és csak addig maradjunk, amíg valóban szükséges – ne olvassunk közben újságot! Felkelés után rögtön igyunk meleg citromos vizet, ez ösztönzi az ürítést. A legtöbb emberen segít a szilvalekvár, de más élelmiszer is hatásos lehet. Tapasztaljuk ki, milyen ételtől lesz rosszabb az ürítésünk, és mi az, ami segít! Ne feledjük: a székrekedés kezelése elképzelhetetlen étrendváltás nélkül.

Mit mondanak a tudósok?

Bifidobacteria (B.) bifidum, B. infantis, B. longum, Lactobacilli (L.) casei, L. plantarum és L. rhamnosus probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó készítmény székrekedésre gyakorolt hatását elemezték az amszterdami Department of Paediatric Gastroenterology and Nutrition, Academic Medical Centre munkatársai. A Nutrition Journal szaklapban bemutatott tanulmányukban arra jutottak, hogy a probiotikus baktériumok gyermekeknél is hatásosan alkalmazhatók a székrekedés kezelése érdekében.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email